حالت تاریک
سه‌شنبه, 31 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
پرواز قیمت مرغ و ثبات بازار گوشت قرمز
یزدرسا گزارش می‌دهد؛

پرواز قیمت مرغ و ثبات بازار گوشت قرمز

در رصد سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ بازار پروتئین در استان یزد با نوسانات و تغییراتی همراه بوده به‌طوری‌که برخی کالاها همچون تخم‌مرغ با افزایش قیمت و برخی دیگر با کاهش قیمت مواجه بوده‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، در شرایطی که نوسانات قیمت کالاهای اساسی به یکی از دغدغه‌های روزمره خانوارها تبدیل شده، اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع از وضعیت بازار، نه‌تنها حق مردم بلکه یکی از ابزارهای مهم برای تنظیم رفتار مصرف‌کننده و نظارت عمومی بر بازار است. 

شفاف‌سازی قیمت‌ها، می‌تواند با ایجاد آگاهی در بین شهروندان، مانع سوءاستفاده برخی سودجویان شود و همچنین مسئولان را نسبت به عملکرد زنجیره تأمین و توزیع حساس‌تر کند. در این گزارش میدانی، به بررسی آخرین وضعیت قیمت بازار پروتئین یزد پرداخته‌ایم تا از نزدیک، واقعیت موجود در سبد خرید مردم را به تصویر بکشیم.

در رصد سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ بازار پروتئین در استان یزد با نوسانات و تغییراتی همراه بوده به‌طوری‌که برخی کالاها با افزایش قیمت و برخی دیگر با کاهش قیمت مواجه بوده‌اند.

 در رصد بازار پروتئین، قیمت گوشت قرمز (گوسفند، شتر و گوساله) تقریباً ثابت مانده و افزایش قیمتی نداشته؛ اما گوشت مرغ با نوسان قیمت ۱۴ تا ۲۵ درصد متغیر بوده است همچنین تخم‌مرغ در این بازار با افزایش قیمت ۵۰ درصدی مواجه بوده و از ۴۳ هزار تومان به ۷۶ هزار تومان در بازار فروش رسیده است.
 

جهش قیمت گوشت قرمز در کمتر از یک ماه

 توزیع گوشت قرمز تنظیم بازار در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ به حداقل خود رسید همچنین در حالی که نرخ هر کیلوگرم گوشت وارداتی منجمد گوساله که تا اوایل خرداد ۳۷۵ تا ۳۹۵ هزار تومان به فروش می‌رسید در هفته سوم و چهارم خرداد با قیمت ۴۵۵ هزار تومان در بازار عرضه شد.

 قیمت گوسفند زنده از اول فروردین تا آخر خرداد ۱۴۰۴ بین ۳۲۰ تا ۳۳۰ هزار تومان در کشتارگاه‌ها و قیمت مصرف‌کننده بین ۶۸۰ تا ۷۰۰ متغیر بود.

 قیمت گوساله نر به‌ازای هر کیلوگرم ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار تومان و قیمت مصرف‌کننده ۵۵۰ تا ۶۰۰ هزار تومان عرضه شده است. در این سه‌ماهه قیمت گوشت گوساله در اکثر شهرستان‌ها ثابت بوده و با توجه به نوع درخواست (مخلوط، چرخی و راسته ران) با قیمت‌های متفاوتی عرضه شد.

 قیمت گوشت شتر نیز در اکثر شهرستان‌های یزد ثابت بوده و هر یک کیلوگرم گوشت چرخ‌کرده شتر در استان یزد ۹۰۰ هزار تومان اعلام شده است.
 

 قیمت مرغ در یزد پرواز کرد
 
  با توجه به شروع سال ۱۴۰۴ و تعطیلات نوروزی، عید فطر و دیگر اعیاد و مناسبت‌های مذهبی در این سه‌ماهه قیمت مرغ در بازار پروتئین استان یزد افزایشی شده و به ۱۱۰ هزار تومان هم رسید؛ اما بلافاصله در اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت در یک سراشیبی قیمت قرار گرفت و بین ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان به فروش رفت و دوباره به دلیل کاهش جوجه‌ریزی قیمت آن بالا رفته و در اواخر خرداد باوجود قیمت مصوب ۱۰۵ هزار تومان برای گوشت مرغ قیمت آن تا ۱۱۴ هزار تومان هم افزایش یافت؛ اما قیمت جوجه یک‌روزه به دلیل گرمی هوا و کاهش جوجه‌ریزی در یک سراشیبی سقوط از ۲۷ هزار تومان به ۶ تا ۹ هزار تومان رسید.

 ۹ میلیون قطعه جوجه در این فصل ریخته شد که سهم فروردین ۳ میلیون قطعه، اردیبهشت به ۲/۷ میلیون قطعه و در ۳۱ خرداد ۳/۳ میلیون قطعه رسیده است.

 قیمت مرغ در تیرماه اوج گرفت

 مصرف مرغ استان یزد در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ روزانه ۶۰ تن گزارش شده است همچنین کاهش جوجه‌ریزی در اواخر اردیبهشت باعث صعودی‌شدن قیمت مرغ از اول تا نیمه تیرماه سال ۱۴۰۴ شده بود.

 افزایش قیمت مرغ در بازار معمولاً ناشی از ترکیبی از عوامل مختلف است که شامل افزایش قیمت نهاده‌های تولید، نوسانات در عرضه و تقاضا، و هزینه‌های تولید می‌شود همچنین، مسائل مربوط به نظارت بر بازار و توزیع نیز می‌تواند در این زمینه نقش داشته باشد.

 افزایش قیمت مرغ در تیرماه ۱۴۰۴ به عوامل متعددی از جمله نوسانات قیمت، میزان جوجه‌ریزی، صادرات مرغ، و افزایش قیمت نهاده‌های دامی و انرژی بستگی دارد.

گوشت بوقلمون صدرنشین سبدغذایی مردم یزد

 در سه ماه اول سال ۱۴۰۴، نتایج طرح آمارگیری کشتار دام کشتارگاه‌های رسمی نشان می‌دهد وزن گوشت عرضه‌شده انواع دام‌های ذبح‌شده نزدیک به ۱۲ هزار تن گزارش‌شده که بر اساس این نتایج، گوشت مرغ با ۸ هزار و ۸۶۹ تن، ۷۴ درصد از وزن کل گوشت عرضه‌شده را به خود اختصاص داده است.

 گوشت دام سبک (بز و گوسفند) بیش از یک هزار و ۲۷۲ تن، گاو و گوساله هم بیش از ۸۴۷ تن، بوقلمون ۵۰۱ تن و شتر هم بیش از ۲۰۳ تن هرکدام قسمتی از سبد غذایی مردم استان یزد را پر کردند.

 کشتار و عرضه بلدرچین و شترمرغ هم در کاهش کشتار دیگر حیوانات و مصرف مردم تأثیر به سزایی داشته است و نکته جالب برتری گوشت بوقلمون نسبت به شتر و شترمرغ در سبد غذایی مردم یزد در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ است.



 در سه سال اخیر ایران به یک صادرکننده تخم‌مرغ تبدیل شد و با واگذاری وظایف تنظیم بازار، پرورش و صادرات به اتحادیه، تخم‌مرغ به یکی از کم‌نوسان‌ترین کالاهای اساسی کشور تبدیل شد.

 متأسفانه سال گذشته با جوجه‌ریزی مازاد و واگذارنشدن کامل مدیریت زنجیره تولید به اتحادیه، مازاد تولید رخ داد و این موضوع باعث شد در ۲ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۴، تخم‌مرغ با یک‌سوم قیمت واقعی به فروش برسد و این صنعت متحمل زیان سنگینی شود.

در نهایت، اتحادیه با خرید و ذخیره‌سازی تخم‌مرغ و پرداخت یارانه برای حذف گله‌های پیر، موفق شد تا خرداد ۱۴۰۴ قیمت را به کیلویی ۵۷ هزار تومان درب مرغداری برساند.

جنگ عامل افزایش قیمت تخم‌مرغ در یزد

بنا بر اعلام معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی چندی پیش نرخ هر کیلوگرم تخم‌مرغ درب مرغداری ۶۱ هزار تومان و برای مصرف‌کننده ۷۲ هزار تومان تعیین شد. قیمت کنونی هر کیلو تخم‌مرغ درب مرغداری ۶۹ تا ۷۰ هزار تومان است.

 شرکت سیمرغ به دلیل کاهش قیمت در دو ماه اول سال یک‌سوم مرغ‌های خود را به‌منظور جوان‌سازی به کشتارگاه فرستاد و یک سوم دیگر از مرغ‌ها را تولک فرو برد و در حال حاضر فقط با ۳۵ درصد ظرفیت در حال فعالیت است که این موضوع باعث افزایش قیمت تخم‌مرغ‌های معمولی شد.

 با شروع جنگ ایران و رژیم صهیونیستی و مسافرت یک‌هفته‌ای هم‌وطنان به استان یزد قیمت این محصول تا ۸۵ هزار تومان نیز افزایش یافته است.

انتهای خبر/
 
 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!