
استاد ادبیات فارسی مطرح کرد:
خیام شاعری فراتر از زمان خود
استاد ادبیات فارسی با اشاره به جامعالاطراف بودن خیام اظهار کرد: خیام یکی از نادرترین چهرههای تاریخ ایران است که هم در علم و هم در ادب سرآمد بوده است.
علیرضا نیکفر به مناسبت ۲۸ اردیبهشت، روز بزرگداشت حکیم عمر خیام، شاعر، فیلسوف، منجم و ریاضیدان برجسته ایرانی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به جامعالاطراف بودن خیام اظهار کرد: خیام یکی از نادرترین چهرههای تاریخ ایران است که هم در علم و هم در ادب سرآمد بوده است.
وی افزود: خیام در نجوم، ریاضی، فلسفه و ادبیات تبحری مثالزدنی داشته و آثار علمیاش، بهویژه در زمینه جبر و تقویم، هنوز هم مورد توجه پژوهشگران قرار دارد.
این استاد ادبیات فارسی در خصوص شخصیت خیام ادامه داد: خیام برخلاف تصور عمومی که او را تنها شاعری اهل باده و لذت میدانند، در حقیقت فردی بسیار دقیق، منطقی و متفکر بودهاست. اشعار او، مخصوصاً رباعیات، نه تنها جلوهای از ذوق شعری اوست، بلکه بیانگر تأملات فلسفی عمیق او درباره هستی، مرگ، گذر زمان و ناپایداری دنیا است.
وی با اشاره به زبان ساده اما پرمغز اشعار خیام گفت: رباعیات خیام با زبانی روان و مردمی سروده شدهاند اما بار فلسفی سنگینی دارند. او در قالبی کوچک و موجز، پرسشهایی بنیادین را مطرح میکند که هنوز هم ذهن انسان معاصر را درگیر میکند.
نیکفر ادامه داد: خیام شاعری است که با وجود نگاه بدبینانهاش به دنیا، انسان را به زندگی در لحظه و بهرهبردن از فرصتها دعوت میکند. این رویکرد، نوعی حکمت عملی و فلسفه زیستمحور را در آثار او نشان میدهد.
وی گفت: خیام با وجود اینکه در زمان حیاتش بیشتر بهعنوان دانشمند شناخته میشد، اما پس از ترجمه اشعارش به زبانهای اروپایی، بهویژه انگلیسی توسط ادوارد فیتزجرالد، چهرهای جهانی در عرصه شعر یافت و در غرب به عنوان نماد شعر فلسفی ایرانی مطرح شد.
این پژوهشگر حوزه شعر کلاسیک تأکید کرد: بزرگداشت خیام، بزرگداشت خرد، تعقل و توجه به عمق زندگی است. ما باید از این فرصتها برای بازخوانی اندیشهها و اشعار چنین چهرههایی بهره ببریم تا نسل امروز نیز بتواند با ریشههای فکری فرهنگ ایرانی-اسلامی آشنا شود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!