حالت تاریک
شنبه, 16 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
آب انتقالی یزد نیاز یک نوبت کشاورزان اصفهانی
مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد مطرح کرد:

آب انتقالی یزد نیاز یک نوبت کشاورزان اصفهانی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد گفت: هر دفعه آبیاری مزارع کشاورزی در حوزه زاینده‌رود با میزان آب انتقالی آب یزد در ۱۲ ماه برابر است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، جواد محجوبی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان یزد با اشاره به تعرض صورت گرفته به خطوط انتقالی آب به یزد گفت: دو ایستگاه پمپاژ، سه حوضچه و ساختمان‌هایی که در این منطقه و در مسیر خطوط انتقال آب یزد مورد تعرض قرار گرفته است حدوداً خسارت ۱۵۰ میلیاردی را به بار آورده است.

وی ادامه داد: یکی از ایستگاه‌های پمپاژ خط انتقال آب که خسارت کمتری دیده است با تلاش تیم فنی تعمیرات آن روز گذشته به پایان رسید و با تعمیر حوضچه‌ها این ایستگاه وارد مدار بهره‌برداری شد و ایستگاه دیگری به دلیل خسارت بالا تا دو ماه دیگر و اواخر خردادماه وارد مدار می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد عنوان کرد: مصوبه انتقال ۹۸ میلیون مترمکعب آب به یزد از سال ۶۸ و دولت سازندگی و برای شرب، بهداشت و صنعت بوده است و عملیات اجرایی آن از سال ۷۴ شروع شد و در سال ۷۸ به بهره‌برداری رسید و هیچ کجای آن مصوبه منوط به ساخت تونل و کوهرنگ ۳ نبوده است.

وی ادامه داد: برخی در فضای مجازی پایان مصوبه تخصیص آب به یزد را در سال ۱۴۰۰ اعلام کردند که صحت ندارد، که این بحث یا از روی ناآگاهی یا غرض‌ورزی است، هر پروژه‌ای افقی دارد پروژه انتقال آب به یزد نیز در زمان تصویب براساس نیاز ۳۰ ساله افقی برای آن دیده شده که لازمه هر پروژه‌ای است که در زمان راه‌اندازی برای آن در نظر گرفته می‌شود اکنون نیز با توجه به تعمیر و نگهداری این خط انتقال، هنوز تا ۱۶ سال دیگر می‌تواند نیاز استان یزد را تأمین کند.

محجوبی ادامه داد: براساس مصوبه سال ۶۸، سالانه ۷۸ میلیون مترمکعب به آب شرب یزد و ۲۰ میلیون مترمکعب به صنعت یزد تخصیص یافته بود اما سالانه در مجموع ۵۶ میلیون مترمکعب معادل ۶۰ درصد آب اختصاص یافته به یزد رسیده است و براساس قانون تا قبل از ۱۴۰۱، ۶ میلیون مترمکعب معادل ۶ درصد آب تخصیص یافته به یزد به صنعت یزد تعلق می‌گرفت که این میزان هم قطع شد و آب صنایع یزد با آب دریا، پساب و باز تخصیص آب از طریق آب درون سرزمینی تأمین می‌شود.

وی با بیان اینکه هیچ قطره‌ای از آب انتقالی از کوهرنگ در صنعت و کشاورزی مصرف نمی‌شود، افزود: یک سری صنایع برای تأمین آب خود اقدام به خرید چاه کشاورزی و براساس قانون تبدیل به مصارف صنایع کردند که اکثر کارخانه‌های استان آب خود را اینگونه تأمین می‌کنند و با مدیریت خوبی که در استان انجام گرفته تأمین آب صنعت در استان به خوبی انجام شده است.

مدیر عامل شرکت منطقه‌ای استان یزد ادامه داد: قانون‌ این مجوز را می‌دهد که هر صنعتی برای تأمین آب خود اقدام به حفر چاه کند اما با توجه به وضعیت یزد و همچنین سخت بودن کنترل و پایش تعدد چاه‌ها، از اوایل دهه ۸۰‌ از این اقدام جلوگیری شد و در این زمینه بیش از ۲۰ حلقه چاه حفر شد و با تانکر و احداث خطوط انتقال، صنایع آب مورد نیاز خود از آن برداشت کردند و در برخی مناطق نیز چاه‌ تجمیعی احداث شده که با توجه به پراکندگی صنایع در استان خطوط انتقال تا صنایع مهریز، میبد، تفت و... احداث شده است.

وی با بیان اینکه بارش استان یک سوم کشور است و ۹ شهرستان استان یزد به آب شرب انتقالی وابسته است، تصریح کرد: اگر بخواهد آب داخل استان مستقیم وارد شبکه آب شرب شود فقط یک چهارم نیاز یزد را می تواند تأمین کند که از آب‌های زیرزمینی مناطق چرخاب، یزدگرد، بخش‌های کوچکی از میبد، منطقه محدودی از محمدآباد، منطقه‌ای از قطرم بافق، منطقه کوچکی در اشکذر و منطقه‌ای در بهاباد به میزان ۳۰ میلیون مترمکعب برداشت می‌شود.

محجوبی افزود: از این ۳۰ میلیون مترمکعبی از منابع محلی استان یزد برداشت می‌شود با ۵۶ میلیون مترمکعب آب انتقالی به یزد از کوهرنگ مخلوط می‌کنیم و آن را برای مردم استان قابل شرب می‌کنیم و بنابراین با این وضعیت آب استان چه منطقی حکم می‌کند که آب انتقالی به یزد برای کشاورزی یا صنعت مصرف شود.

وی گفت: حوزه زاینده‌رود سالی یک میلیارد مترمکعب آب توزیع می کند که سالانه تنها ۶۰ میلیون مترمکعب به یزد منتقل می‌شود که ۷ درصد از میزان آب حوزه زاینده‌رود را تشکیل می‌دهد و مسلما این میزان آب نمی‌تواند تاثیر در وضعیت آب این منطقه داشته باشد.

محجوبی ادامه داد: یک دوره کشاورزی و کشت جو گندم در منطقه شرق اصفهان نیاز به پنج دفعه آبیاری دارد که اگر بارندگی وجود نداشته باشد هر دفعه به میزان ۷۰ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد که نشان می‌دهد هر دفعه آبیاری مزارع برابر با میزان آب انتقالی آب یزد در ۱۲ ماه است بنابراین اگر استان یزد به این آب انتقالی هم نیاز نداشت نمی‌توانست مشکل کشاورزان این منطقه را حل کند.

وی گفت: مسئولان استان اصفهان باید با شفاف‌سازی و تبیین نحوه و محل مصرف آب حوزه زاینده‌رود برای مردم خود، از ارائه اطلاعات نادرست به آنان جلوگیری کنند و ما از هر نهاد، سازمان و فردی دعوت می‌کنیم تا برای بررسی دقیق منابع و مسیرهای انتقال آب، به هر نقطه‌ای که مدنظرشان است مراجعه کرده و پس از انجام تحقیقات میدانی، اظهار نظر کنند، همچنی از مناظره رسانه‌ای با مسئولان اصفهانی استقبال می‌کنیم و حاضریم هرکجا بگویند این مناظره را برگزار کنیم.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر