dark_mode
چهارشنبه, 03 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
تکذیب لغو مجوز آب واحدهای پرورش‌دهنده تیلاپیلا
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد خبر داد:

تکذیب لغو مجوز آب واحدهای پرورش‌دهنده تیلاپیلا

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد لغو مجوز تأمین آب برای واحدهای پرورش‌دهنده ماهی تیلاپیلا را رد کرد و گفت: یزد به دلیل عدم دسترسی به آب‌های آزاد و جاری، به عنوان محل مناسبی برای پرورش کنترل شده این ماهی شناسایی شده است.

محمدعلی حاتمی‌زاده در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به جایگاه استان یزد در زمینه پرورش ماهی تیلاپیلا در کشور گفت: استان یزد با سابقه چندین ساله در خصوص مطالعه و تحقیق پیرامون پرورش و تکثیر این ماهی، پیشرو بوده و در حال حاضر به عنوان اصلی‌ترین مرکز عمده تولید و تأمین این ماهی با ارزش در کشور محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: ماهی تیلاپیا برای اولین بار در سال 1387 به منظور انجام تحقیقات و پژوهش به مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب‌های شور بافق وارد شد. مطالعات در خصوص امکان بومی‌سازی شرایط پرورش این ماهی چندین سال به طول انجامید. از سال 1397 مجوز پرورش ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور شامل یزد، قم، سمنان و خراسان رضوی و جنوبی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور و سازمان شیلات ایران صادر شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه اشتغال‌زایی حاصل از پرورش ماهی تیلاپیلا در استان یزد در سال جاری 49 نفر برآورد می‌شود، عنوان کرد: در حال حاضر تعداد 50 واحد پرورش ماهی تیلاپیلا در استان یزد فعال هستند و تولید آن در سال 1403 به میزان 600 تن برآورد می‌شود.

وی با بیان اینکه با در نظر گرفتن شرایط مجاز پرورش تیلاپیا امکان پرورش این ماهی در کلیه شهرستان‌های استان وجود دارد، ادامه داد: ماهی تیلاپیا به دلیل گرمایی بودن به دمای آب 28 تا 30 درجه سانتیگراد جهت پرورش بهینه نیاز دارد لذا پرورش آن در کلیه منابع آبی تأمین‌کننده این محدوده دمایی مجاز است از طرفی با اعمال روش‌های نوین پرورش از قبیل پرورش گلخانه‌ای، مدار بسته (RAS) و بیوفلاک می‌توان محدودیت‌های پرورش تیلاپیا را در بسیاری از نقاط از بین برد.

حاتمی‌زاده لغو مجوز تأمین آب برای واحدهای پرورش‌دهنده ماهی تیلاپیلا را رد کرد و گفت: استان یزد به دلیل عدم دسترسی به آب‌های آزاد و جاری، به عنوان محل مناسبی جهت پرورش کنترل شده این ماهی در کشور شناسایی شده و از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور به عنوان استان مجاز پرورش ماهی تیلاپیا معرفی شد، در سال 1402 نیز بر اساس مصوبات جلسه هیأت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب و کار، تکثیر و پرورش ضابطه‌مند این ماهی در استخرها بلامانع اعلام شد.

وی با تأکید بر اینکه امروزه استان یزد به عنوان قطب تولید، تکثیر و پرورش ماهی تیلاپیا در کشور محسوب می‌شود، افزود: در راستای تحقق اهداف برنامه ابلاغی و دستیابی به تولید 5 هزار تن ماهی تیلاپیا در استان یزد، برای اولین بار در کشور احداث شهرک پرورش ماهی تیلاپیا به مساحت 100 هکتار و در شهرستان بافق به تصویب رسید.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد ادامه داد: با احداث 10 زنجیره ارزش تیلاپیا در این شهرک علاوه بر تحقق اهداف فوق‌الذکر، بچه‌ماهی تک جنس تیلاپیای مورد نیاز کشور، تولید غذای مورد نیاز و صنایع فرآوری و بسته‌بندی این ماهی نیز تأمین می‌شود و از ابن بابت مراحل اولیه تخصیص زمین و شهرک انجام شده که پس از تأمین آب مراحل واگذاری و ساخت واحدهای جدید آغاز خواهد شد.

وی با اشاره به شرایط پرورش ماهی تیلاپیلا یادآور شد: در نظر گرفتن سیستم مدار بسته مبتنی بر گردش و بازچرخ آب، اجازه خروج آلودگی ناشی از تراكم پرورش و خروج ماهی و ورود به محیط طبیعی را نداده و مطلوب‌ترین سیستم‌های پرورشی در سطح جهان قلمداد می‌شود. تغذیه ماهی تیلاپیا عمدتاً منابع غذایی گیاهی بوده تا مواد پروتئینی لذا تغذیه از سایر ماهیان توسط این ماهی نیز كاملا مردود است از طرفی دامنه دمایی مناسب جهت رشد ماهی تیلاپیا بین 25 تا 29 درجه سانتیگراد است.

حاتمی‌زاده ادامه داد: این ماهیان قابلیت تحمل دمای زیر 10 درجه سانتیگراد را نداشته لذا كاهش دمای محیطی عاملی محدود كننده در سیستم‌های طبیعی محسوب شده و در صورت ورود این ماهیان به محیط‌های طبیعی، با آغاز فصل سرد می‌توان شاهد تلفات دسته جمعی آنها بود. ایجاد جمعیت‌های تمام نر (از طریق هیبریدگیری، تغییر جنسیت هورمونی و یا دستكاری ژنتیكی) نیز از جمله تكنیك‌هایی ست كه امروزه به منظور ممانعت از زاد و ولد و افزایش رشد این ماهی در سیستم‌های پرورشی اعمال می‌شود. 

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه استان كویری یزد از نظر دسترسی به طبیعت سبز و دریاچه و رود کم‌بهره است اما همین خشكی ناشی از نبود آب‌های سطحی و گرمی هوا آن را به گزینه‌ای مناسب جهت پرورش كنترل شده ماهی تیلاپیا بدل خواهد کرد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده