
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد خبر داد:
غربالگری سلامت روان برای ۱۵۶ هزار در یزد
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد از غربالگری سلامت روان برای ۱۵۶ هزار و ۵۳۱ نفر در استان یزد و شناسایی 7 هزار و 604 نفر با اختلال روانپزشکی خبر داد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، محمدهادی فرحزادی صبح امروز در نشستی با اصحاب رسانه استان یزد به مناسبت هفته سلامت ضمن تشریح مهمترین برنامهها و اولویتهای نظام سلامت استان در سال ۱۴۰۳، از اجرای گسترده خدمات سلامت در استان خبر داد و خواستار مطالبهگری رسانهها برای ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و آگاهیبخشی به جامعه شد.
سلامت مادر، کودک و جوانی جمعیت در اولویت
وی با اشاره به شعار امسال سازمان جهانی بهداشت با عنوان « آغازی سالم، آیندهای سرآمد» اعلام کرد: در سال جاری، سلامت مادر و کودک بهویژه در هزار روز اول زندگی از اولویتهای اصلی نظام سلامت کشور است. سیاستهای تشویقی برای فرزندآوری سالم و جمعیت جوان، در قالب برنامههای جامع بهداشتی دنبال خواهد شد.
عدالت در سلامت با برنامه پزشک خانواده
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با تأکید بر اجرای نظام ارجاع و پزشکی خانواده افزود: در حال حاضر، برنامه پزشک خانواده در کلیه روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت استان در حال اجراست و حدود ۳۶۰ هزار نفر تحت پوشش این طرح هستند. رئیسجمهور نیز شخصاً اجرای این برنامه را در اولویت قرار دادهاند.
وی افزود: براساس آمار یک میلیون و ۳۷۵ هزار و ۲۶۳ نفر در استان یزد ثبت سامانه سیب هستند و خدمات بهداشتی در استان در حوزه بهداشت توسط ۳۷۳ تا واحد بهداشتی فعال در استان ارائه میشود این واحدها شامل 9 شبکه بهداشت و درمان شهرستان، سه مرکز بهداشت شهرستان، ۹۳ مرکز خدمات جامع سلامت، 9 مرکز خدمات جامع سلامت شبانهروزی، 93 پایگاه سلامت و 172 خانه بهداشت هستند.
وی با اشاره به اجرای برنامه پزشک خانواده در استان اضافه کرد: در ۶۲ مرکز جامع سلامت روستایی و شهری، پزشکان خانواده فعال هستند و روزانه خدمات سلامت عمومی، بهداشت روان، تغذیه، غربالگری و آموزش ارائه میشود. اما متأسفانه برخی مردم هنوز از این خدمات رایگان مطلع نیستند یا از آن بهرهبرداری کافی نمیکنند.
رتبههای اول استان یزد در بیماریهای غیرواگیر
فرحزادی با ابراز نگرانی از شیوع بالای بیماریهای غیرواگیر در استان گفت: استان یزد در پنج سرطان از 10 سرطان شایع در کشور رتبه اول و دوم دارد، همچنین یزد در برخی از شاخصها مانند دیابت، فشارخون و کمتحرکی جزو سه استان اول کشور و در مصرف فستفود بالاتر از متوسط کشوری قرار دارد.
وی گفت: سند 10گانه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر که با مشارکت سازمانهای مختلف تدوین شده بود و سال جاری دهمین سال اجرای آن است، متأسفانه بخشهایی از آن هنوز عملیاتی نشده است و در همین راستا مجمع سلامت استان تشکیل شد تا این سند بازبینی شود و اهداف آن با توجه به شرایط تغییر کند و ظرف سه ماه به دستگاهها ابلاغ و سهم هر دستگاه مشخص شود.
فرحزادی از ارائه بیش از ۱۰ میلیون خدمت بهداشتی در استان یزد در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در سال گذشته، مجموعاً ۱۰ میلیون و ۱۲۰ هزار خدمت به یک میلیون و ۸۲۰ هزار مراجعهکننده ارائه شد.
وی افزود: همچنین در سال گذشته یک میلیون و ۳۷0 هزار خدمت آزمایشگاهی برای ۱۶۵ هزار نفر تحت پوشش بهداشت انجام شده است. این آمار شامل آزمایشگاههای بهداشت بوده است.
ارزیابی سلامت روان برای بیش از ۱۵۶ هزار نفر
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: در سال ۱۴۰۳، غربالگری سلامت روان برای ۱۵۶ هزار و ۵۳۱ نفر در بازه سنی پنج تا ۶۴ سال انجام شده است که از این تعداد، 7 هزار و 604 نفر دچار یکی از اختلالات روانپزشکی بودند که وارد فرآیند درمان و مداخلات روانشناختی شدند.
شناسایی همسرآزاری و کودکآزاری در یزد
وی ادامه داد: همچنین از انجام غربالگری سلامت اجتماعی برای ۵۱ هزار و ۲۵۳ نفر خبر داد و گفت: در جریان این بررسیها، یک هزار و 790 مورد همسرآزاری و ۲۴۴ مورد کودکآزاری شناسایی شده است و در اغلب موارد گزارششده، آزاردهندگان مرد بودهاند.
فرحزادی اضافه کرد: در پیماش سلامت روان که در سال 93 و 94 انجام شد یزد جزو استانهایی بود که مردان آن بیشترین خشونت کلامی را در بین دیگر استانها داشتند.
معاینه و مراقبت بهداشتی ۸۰ هزار دانشآموز یزدی
وی با اشاره به اجرای طرح مراقبت و معاینات پزشکی برای دانشآموزان در چهار مقطع اول، چهارم، هفتم و دهم اشاره کرد و افزود: در سال ۱۴۰۳، حدود ۲۰ هزار دانشآموز در هر مقطع، یعنی مجموعاً حدود ۸۰ هزار نفر، تحت مراقبتهای بهداشتی، معاینات پزشکی و آموزش سلامت قرار گرفتند.
لزوم ارتقای سواد سلامت در جامعه
فرحزادی به یکی از مهمترین چالشهای حوزه سلامت نیز اشاره کرد و گفت: باید سواد سلامت مردم افزایش یابد تا در برابر اطلاعات نادرست بهویژه در فضای مجازی مقاوم شوند. نمونه بارز آن مخالفت برخی افراد با طرحهای علمی مانند وارنیش فلوراید برای دانشآموزان بود که به کاهش مشارکت خانوادهها منجر شد.
وی بر نقش رسانهها در مقابله با شبهعلم و ترویج اطلاعات صحیح تأکید کرد و افزود: از رسانهها میخواهیم با ما همراه باشند تا خدمات رایگان و تخصصی مانند تغذیه، روانشناسی و غربالگری سرطانها که در مراکز جامع سلامت ارائه میشود، بیشتر و بهتر به مردم معرفی گردد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد از عملکرد موفق این دانشگاه در طرح سلامت نوروزی خبر داد و گفت: در ارزیابی طرح سلامت نوروزی، دانشگاه علوم پزشکی یزد در کشور رتبه پنجم را کسب کرد. در برخی شاخصها از جمله بازرسی مراکز و اماکن بینراهی و اقامتی، رتبه اول و در رسیدگی به شکایات بهداشتی و نمونهبرداری آب و مواد غذایی، رتبههای سوم و بیچهارم را به دست آوردیم.
وی با اشاره به بحران قطع آب در ایام نوروز، افزود: در این دوره بحرانی، همکاران ما عملکرد بسیار خوبی داشتند و بیش از ۱۴ هزار مورد کلرسنجی، ۵۲۶ نمونهبرداری میکروبی و ۷۱۲ مورد سنجش فیزیکی و شیمیایی انجام شد.
فرحزادی همچنین به یکی از اقدامات شاخص در دو سال گذشته اشاره کرد و گفت: تمام شهرستانهای استان یزد به مراکز نفس و نجات فرزندان سقط مجهز شدند. در این طرح، از میان ۲13 مادر متقاضی سقط، تاکنون ۶۲ نفر با دریافت آموزش و مشاوره، از تصمیم خود منصرف شدند و اکنون فرزند خود را در آغوش دارند.
انتهای خبر/