حالت تاریک
دوشنبه, 29 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
تک‌فرزندی چالشی برای رشد اجتماعی و روانی کودکان
روانشناس کودک مطرح کرد:

تک‌فرزندی چالشی برای رشد اجتماعی و روانی کودکان

روانشناس کودک گفت: کودک تک‌فرزند، اغلب با فشارهای زیادی از سوی والدین مواجه است؛ او نه تنها مسئولیت انتظارات والدین را به تنهایی به دوش می‌کشد، بلکه فرصت تعامل با همسالان در محیط خانه را نیز از دست می‌دهد.

 نرگس نادری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به هفته ملی جمعیت به آسیب‌های پنهان زندگی تک‌فرزندانه پرداخت و گفت: متأسفانه طی دو دهه اخیر، الگوی خانواده‌های ایرانی به سمت تک‌فرزندی گرایش پیدا کرده است. این انتخاب عمدتاً ناشی از دغدغه‌های اقتصادی، شغلی، و سبک زندگی شهری است، اما در این میان، کمتر به پیامدهای روان‌شناختی آن توجه می‌شود.

وی افزود: کودک تک‌فرزند، اغلب با فشارهای زیادی از سوی والدین مواجه است؛ او نه تنها مسئولیت انتظارات والدین را به تنهایی به دوش می‌کشد، بلکه فرصت تعامل با همسالان در محیط خانه را نیز از دست می‌دهد. این موضوع می‌تواند در آینده منجر به شکل‌گیری شخصیت‌هایی منزوی، وابسته یا حتی دچار اضطراب‌های مزمن شود.

این روانشناس کودک با تأکید بر اهمیت روابط بین‌ فردی در رشد عاطفی و اجتماعی کودکان بیان کرد: داشتن خواهر یا برادر، یک بستر طبیعی برای تمرین مهارت‌هایی چون همکاری، سازش، رقابت سالم و همدلی است. در خانواده‌های چندفرزندی، کودک ناگزیر از درک دیگری و تقسیم منابع است، امری که در خانواده‌های تک‌فرزند کمتر تجربه می‌شود.

وی هشدار داد: اگرچه ممکن است والدین تصور کنند با تک‌فرزند بودن، می‌توانند امکانات بهتری برای فرزند خود فراهم کنند، اما در عمل، کودک در فضایی بدون چالش و تعارض رشد می‌کند که منجر به کاهش تاب‌آوری او در مواجهه با مسائل زندگی واقعی می‌شود.

نادری افزود: تربیت اجتماعی در محیط خانواده آغاز می‌شود. اگر کودک تنها باشد، این روند با اختلال مواجه خواهد شد. همچنین، در آینده، نبود خواهر یا برادر می‌تواند حس تنهایی، فقدان حمایت و اضطراب از مسئولیت نگهداری والدین را افزایش دهد.

وی توصیه کرد: افزایش آگاهی والدین نسبت به تأثیرات بلندمدت تصمیم به تک‌فرزندی، یکی از راهکارهای کلیدی در مدیریت جمعیت و سلامت روان نسل آینده است. سیاست‌گذاری‌های حمایتی دولت نیز باید به‌گونه‌ای باشد که موانع اقتصادی و اجتماعی فرزندآوری کاهش یابد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!