
یزدرسا بررسی میکند؛
افزایش کودکان کار هزینه پنهان توسعه صنعتی یزد
توسعه صنعتی، اگرچه به رونق اقتصادی و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر برای استان یزد کمک کرده است اما یکی از بارزترین پیامدهای منفی این رشد، افزایش پدیده کودکان کار است که به یک آسیب اجتماعی عمیق و چندوجهی در استان تبدیل شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، استان یزد، بهعنوان یکی از قطبهای صنعتی ایران، در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیری در بخشهای مختلف صنعتی، از جمله نساجی، کاشی و سرامیک، فولاد، و صنایع دستی مانند مسگری بوده است. این توسعه صنعتی، اگرچه به رونق اقتصادی و ایجاد فرصتهای شغلی برای برخی گروهها منجر شده، اما سایهای سنگین بر ساختار اجتماعی استان انداخته است. یکی از بارزترین پیامدهای منفی این رشد، افزایش پدیده کودکان کار است که به یک آسیب اجتماعی عمیق و چندوجهی در یزد تبدیل شده است.
* رابطه دوسویه توسعه صنعتی و افزایش آسیبهای اجتماعی در یزد
نادر هومنیان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به توسعه صنعتی در استان یزد و رابطه با آن با افزایش آسیبهای اجتماعی در استان گفـت: طی تحقیقات انجام شده در این زمینه متوجه میشویم که رابطه مستقیم و دوسویهای با توسعه صنعتی و افزایش آسیبهای اجتماعی در استان یزد وجود دارد.
وی ادامه داد: اولویتبندی آسیبهای اجتماعی در پنج بخش انجام شده است که شامل موضوعات طلاق، اعتیاد، خودکشی، مفاسد اخلاقی و حاشیهنشینی میشود که در کنار آن افزایش کودکان کار و خیابانی هم در شاخهای از این آسیبها قرار دارد.
*کودکانی که محکوم به زندگی در سایه هستند
سرپرست بهزیستی استان یزد تصریح کرد: کودکان کار به افرادی اطلاق میشود که به دلیل نبود متولی مناسب برای تأمین زندگی و معاش خود مجبور به کار در محیطهایی نظیر کارگاههای زیر زمینی یا مخفی میشود و در مقابل کودکان خیابانی کسانی هستند که نهتنها شغلشان رد خیابانها است؛ بلکه بخش مهمی از زندگی خود از جمله خواب و خوراک را در این محیط سپری میکنند.
*جولان کودکان کار غیربومی در یزد
وی ادامه داد: بخش قابلتوجهی از کودکان کار و خیابانی در یزد غیربومی هستند و عمدتاً از اتباع یا مهاجران غیرقانونی و فاقد مجوز هستند این افراد اغلب فاقد مدارک هویتی معتبر هستند که ارائه خدمات به این افراد را با مشکلاتی مواجه کرده است. با این حال بر اساس حکم قضایی بهزیستی در برابر افراد مجهولالهویه مکلف است و باید خدمات ارائه دهد که این افراد در یک بازه ۲۱ روزه طی دو مرحله نگهداری میشوند و آزمایشهای مختلفی از نظر ایدز، هپاتیت و... روی این افراد برای سنجش سلامتی آنها انجام میشود و در مراحل بعد وارد آموزش و مراحل تربیتی این افراد میشویم.
*کودکان کار و چرخه معیوب نوعدوستی در یزد
هومنیان با اشاره به علتی دیگر از افزایش کودکان کار در یزد گفت: روند افزایش کودکان کار در یزد به عوامل متعددی از جمله فرهنگ نوعدوستی مردم این استان مرتبط است. کمکهای مردمی به این کودکان، اگرچه از سر خیرخواهی است، به عاملی انگیزشی برای حضور بیشتر کودکان کار از سایر مناطق و حتی کشورهای همسایه تبدیل شده است. بهعنوان مثال، برخی از این کودکان با فروش محصولاتی مانند جوراب در خیابانها درآمد روزانهای تا ۱۲ میلیون تومان کسب میکنند که این موضوع خود به تشویق دیگران برای ورود به این چرخه دامن میزند.
*آمار افزایشی کودکان کار با توسعه صنعتی یزد
وی با اشاره به روند افزایشی کودکان کار در برخی شهرستانهای استان یزد گفت: صنعتیشدن شهرهایی مانند بهاباد، اردکان، میبد و مرکز استان یزد با جذب مهاجران، به افزایش کودکان کار منجر شده است. مرکز استان به دلیل فرصتهای درآمدی بالاتر، بیشترین تعداد کودکان کار را به خود اختصاص داده و این مسئله به یکی از معضلات اجتماعی برجسته در استان یزد تبدیل شده است.
*رسانهها در برابر آسیبهای اجتماعی چه نقشی دارند؟
این مقام مسئول عنوان داشت: در راستای جلوگیری از افزایش این آسیبها در استان یزد سازمان بهزیستی استان با همکاری دانشگاهها و مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی پروژههای تحقیقاتی را برای بررسی ریشههای این معضل و ارائه راهکارهای علمی کلید زده است.
وی با تأکید بر اهمیت نقش رسانه در آگاهسازی مردم نسبت به مقابله با آسیبهای اجتماعی گفت: در عصر امروز جامعه فقط بهوسیله رسانه آگاه میشود و رسانهها نیز باید با فرهنگسازی درست مردم را به سوی جلوگیری از آسیبهای اجتماعی سوق بدهند و اگر رسانه در این امر کمک نکند روزی ممکن است خانواده خودش به هریک از این آسیبهای اجتماعی دچار شود؛ بنابراین سازمان بهزیستی یزد در این حوزه دست یاری بهسوی رسانهها برای فرهنگسازی و گاهی بخشی در جامعه دراز میکند.
انتهای خبر/