روند چشمگیر تألیف کتاب در یزد؛
بهار کتاب در یزد کی رقم میخورد؟
در سه ماهه نخست امسال 119 عنوان کتاب تألیف شده است که نسبت به سه ماه پایانی سال گذشته رشد 120.4 درصدی داشته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، کتابها به عنوان ابزارهای اصلی انتقال دانش، فرهنگ و تاریخ بشری عمل میکنند. آنها میتوانند تجربیات، اندیشهها و ارزشهای یک جامعه را به نسلهای آینده منتقل کنند، از طرفی کتابها به خوانندگان این امکان را میدهند که با دیدگاهها و ایدههای مختلف آشنا شوند و تفکر انتقادی خود را تقویت کنند که این امر به توسعه شخصیت و توانایی تحلیل مسائل کمک میکند.
صنعت نشر نیز میتواند به رشد اقتصادی کشورها کمک کند. این صنعت شامل نویسندگان، ناشران، توزیعکنندگان و کتابفروشان است که هر کدام نقش مهمی در اقتصاد ایفا میکنند در مجموع، تألیف و نشر کتاب نه تنها به گسترش دانش و فرهنگ کمک میکند، بلکه به توسعه فردی و اجتماعی نیز منجر میشود.
از این رو اعلام شاخصها و نماگرهای فرهنگی، به ویژه در حوزه نشر و کتاب، اهمیت بالایی دارد و میتواند تأثیرات مثبتی بر سیاستگذاریها، برنامهریزیها و شناخت وضعیت فرهنگی یک جامعه داشته باشد و در واقع شاخصهای فرهنگی مانند تعداد عناوین کتابهای منتشرشده یا شمارگان آنها، میتوانند نمایی از وضعیت فرهنگی یک جامعه ارائه دهند. این اطلاعات به ما کمک میکند تا بفهمیم آیا جامعه به سمت افزایش دانش و فرهنگ حرکت میکند یا خیر.
براساس آمار و اطلاعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، 134 عنوان کتاب در سه ماهه نخست امسال در استان یزد منتشر شده است که این میزان نسبت به زمستان سال گذشته 131 درصد و نسبت به سه ماهه نخست سال 1402، 0.7 درصد کاهش داشته است.
بر این اساس تعداد شمارگان کتابهای منتشر شده در بهار امسال نیز 93 هزار نسخه بوده است که این تعداد نسبت به زمستان سال گذشته 105.3 درصد افزایش و نسبت به بهار سال 1402، 12.8 درصد کاهش داشته است.
در سه ماهه نخست امسال همچنین 119 عنوان کتاب تألیف شده است که نسبت به سه ماه پایانی سال گذشته رشد 120.4 درصدی و نسبت به سه ماهه نخست سال قبل 7.8 درصد کاهش داشته است.
تعداد عناوین کتابهای ترجمه شده در استان در فصل بهار امسال نیز 15 عنوان بوده که نسبت به زمستان سال گذشته 275 درصد و نسبت به بهار سال گذشته 150 درصد افزایش داشته است.
براساس این گزارش در مدت سه ماهه نخست امسال 38 عنوان نشریه نیز به چاپ رسیده است که نسبت به سه ماه پایانی سال گذشته افزایش 5.6 درصدی و نسبت به بهار سال گذشته کاهش 9.5 درصدی را تجربه کرده است.
تعداد شمارگان نشریات نیز در این مدت 341 هزار و 700 نسخه بوده که این میزان نسبت به زمستان سال گذشته 51.5 درصد و نسبت به بهار سال گذشته 65.9 درصد کاهش داشته است.
مجلات چاپ شده در استان یزد در سه ماهه نخست سال جاری نیز 39 عنوان بوده که این میزان نسبت به سه ماه پایانی سال گذشته نزدیک به 5 درصد و نسبت به سه ماهه نخست سال گذشته، 9.3 درصد کمتر بوده است.
تعدا شمارگان مجلهها در استان یزد نیز در بهار امسال 14 هزار و 200 نسخه بوده که نسبت به زمستان سال گذشته یک درصد و نسبت به بهار سال گذشته 44.4 درصد کاهش داشته است.
این شاخصهای فرهنگی به دولتها و نهادهای فرهنگی میتوانند کمک کنند تا برنامههای خود را بهتر طراحی کنند. چنانچه تعداد عناوین کتابهای منتشرشده در یک بازه زمانی کاهش یافته باشد، ممکن است نیاز به حمایت از نویسندگان و ناشران احساس شود.
همچنین با بررسی تاریخچه این نماگرها، میتوان روندهای فرهنگی را شناسایی کرد. این روندها میتوانند شامل تغییرات در علایق عمومی، نوع ادبیات مورد توجه و حتی تأثیر فناوری بر نشر باشند.
از طرفی اطلاعرسانی درباره تعداد عناوین منتشر شده و نشریات میتواند به تشویق مردم به مطالعه و خرید کتاب منجر شود. این امر میتواند به افزایش سواد و دانش عمومی کمک کند.
امکان مقایسه وضعیت فرهنگی کشورها از دیگر مواردی است که آمار و اطلاعات شاخصهای فرهنگی فراهم میکنند. با بررسی آمارها میتوان فهمید که کدام کشورها در زمینه نشر و تولید محتوا پیشروتر هستند و این امر میتواند موجب تبادل تجربیات و بهترین شیوهها شود.
آمار و اطلاعات شاخصهای فرهنگی میتوانند به عنوان دادههای اولیه برای محققان و پژوهشگران در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی استفاده شوند و اطلاعات دقیقتر درباره آنها میتواند به تحلیلهای عمیقتر منجر شود بنابراین اینکه کتابهای منتشر شده یا تألیف شده در استان یزد بیشتر در چه حوزههایی بوده است؟ چه میزان پرمحتوا و کاربردی بودهاند؟ خواننده این کتابها چند نفر بودهاند و تا چه میزان آنها را به سمت افزایش دانش و فرهنگ سوق داده شدهاند؟ اهمیت زیادی دارد.
انتهای خبر/