حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
حضرت فاطمه(س) الگوی تربیت بشریت
پژوهشگر مذهبی مطرح کرد:

حضرت فاطمه(س) الگوی تربیت بشریت

پژوهشگر مذهبی گفت: تربیت با الگو آغاز و با الگو به کمال می‌رسد و بهترین الگو برای زن مسلمان و تمام زن‌های دنیا الگویی بهتر از حضرت زهرا(س) نمی‌توان پیدا کرد.

حجت‌الاسلام سید علی‌اصغر علوی در گفتگو با خبرنگار پایگاه تحلیلی «یزد رسا»، ضمن تسلیت فرا رسیدن شهادت حضرت فاطمه‌الزهرا(س) در بیان اهمیت گرامیداشت ایام فاطمیه گفت: محرم‌ها و فاطمیه‌ها فرصت شناخت دوباره، تجدید عهد، موسم غفلت‌زدایی و قرار آشنایی ما با اهل بیت است.

 وی افزود: هرچقدر شناخت ما از یک حقیقت بیش‌تر شود توجه و تکریم ما هم از آن بیش‌تر شده که در  اینجا بیانات اهل بیت بسیار راهگشا است و هرکدام از مطالبی که پیامبر اکرم(ص)، حضرت امیرالمؤمنین(ع) و بقیّه‌ معصومین درباره‌ حضرت زهرا(س) فرموده‌اند، همه شاهد عظمت غیر قابل اندازه‌گیری این بانوی عظیم‌الشّأن است.

این پژوهشگر مذهبی ادامه داد: یعنی واقعاً عظمت فاطمه‌ زهرا(س) را با هیچ انسانی، جز همان اهل‌بیت پیغمبر(ص) و خود رسول‌الله(ص) و اولادشان نمی‌شود مقایسه کرد مقام ایشان خیلی عظمت دارد، خدا رحمت کند حضرت امام(ره) را  ایشان در مورد حضرت زهرا(س) تعبیری دارند که خیلی جالب توجه است، ایشان می‌فرمایند: «من راجع به حضرت صدیقه(س) خودم را قاصر می دانم که ذکری بکنم، فقط اکتفا می‌کنم به یک روایت که در کافی شریفه است و با سند معتبر نقل شده است.

حجت‌الاسلام علوی اضافه کرد: در این روایت حضرت صادق(ع) می فرماید: فاطمه سلام اللّه علیها بعد از پدرش 75 روز در این دنیا زنده بودند و حزن و شدّت بر ایشان غلبه داشت و جبرئیل امین خدمت ایشان می‌آمد و به ایشان تعزیت عرض می‌کرد و مسائلی از آینده نقل می‌کرد.»، بعد ایشان می‌فرمایند که گمان ندارم که غیر از طبقه اوّل از انبیای عظام درباره کسی این طور وارد شده باشد که ظرف 75 روز جبرئیل امین رفت و آمد داشته است.
 
 وی  افزود: مسئله آمدن جبرئیل برای کسی یک مسئله ساده نیست و نباید خیال شود که جبرئیل برای هر کسی امکان آمدن دارد و این یک تناسب لازم میان روح آن کسی که جبرئیل می‌خواهد بیاید و مقام جبرئیل که روح اعظم است حتّی درباره ائمه هم من ندیده‌ام جبرئیل این طور نازل شده باشد و فقط برای حضرت زهرا(س) این طور بوده است.

این استاد دانشگاه افزود: اگر کسی بتواند به عظمت این شخصیت توجه کند فاطمیه برایش رنگ و بوی دیگری خواهد داشت و این ایام برایش فصل بی‌مادری هستی است، آن وقت توسل به حضرت و حضور در محافلشان را بهتر و بیش‌تر درک می‌کند. 
 
 وی با بیان نقش حضرت فاطمه(س) در تاریخ اسلام و زندگی اجتماعی زنان عنوان کرد: زن مسلمان و هیچ زن دیگری در دنیا الگویی بهتر از حضرت زهرا(س) نمی‌تواند پیدا کند و آن حضرت چه در دوران کودکیشان، نوجوانی‌، جوانی‌، خانواده، در رفتار با پدر و همسر،  فرزندان حتی با کارگر داخل خانه‌شان، رفتارشان در عرصه‌ اجتماع و باز در مسئله‌ سیاست و خلافت، در همه‌ اینها حضرت زهرا(س) الگو است.
 
علوی ادامه داد: به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب مهم این است که همه‌ این عظمت‌ها و این فعّالیت‌ها و در یک کلام همه این الگوها و سرمشق‌ها در یک عمر کوتاه یعنی حداکثر 25 سال انجام گرفته است، حضرت زهرا(س) عمر کوتاه اما بابرکتی داشته و خدا هم در حق ایشان سوره کوثر را نازل کرد که از ایشان به خیر کثیر یاد می‌شود چرا که هم خودشان و هم فرزندانشان شخصیت بابرکتی و پرخیری برای جامعه بوده‌اند.
 
وی تصریح کرد: در مورد نقش اجتماعی زنان امروزه با نگاه کلان دو جهت‌گیری و دو رویکرد در این زمینه وجود دارد: یکی رویکرد رایج متداول غربی که در کشورهای غیر غربی هم رواج پیدا کرده و یکی هم رویکرد رویکرد اسلامی است که این دو در مقابل هم قرار دارند، دو جریانند و هر کدام در پاسخ به این مسائل و سئوال در مورد این مسائل نظری دارند.
 
علوی تأکید کرد: اینجاست که اگر این تقابل و جنگ تمدنی به خوبی روایت شود ارزش الگوهای فاطمی بهتر مشخص شده و شیوه زندگی آن بانوی بزرگوار برای همه عصرها و دوران‌ها می‌تواند الگویی به نحو احسن قرار گیرد همچنین نویسندگان، گویندگان و صاحبان قلم و رسانه باید بیش از پیش ابعاد شخصیتی این بانوی بزرگوار را با عنایت به این نگاه تمدنی که بیان شد در جامعه به دقت و ظرافت تبیین نمایند.

وی با تأکید بر لزوم آشنا شدن نسل جدید با ارزش‌ها و آموزه‌های حضرت فاطمه (س) گفت: در تربیت حرف اول و آخر را الگو می‌زند و تربیت با الگو آغاز و با الگو به کمال خود می‌رسد و انسان برای رسیدن به کمال محتاج الگوی انسان کامل است و تنها نکته مهمی که در اینجا باید توجه داشت به تعبیر روایات کاری کنیم تا مردم محاسن کلام اهل بیت و زیبایی‌های رفتارشان را که بهترین‌های خلقتند بفهمند.

این  پژوهشگر دینی افزود: این یک کار پیغمبرگونه است و پیامبران برای پیغامبریشان به این مطلب عنایت توجه داشته‌اند که با مردم به زبان قوم سخن بگویند و نقطه کانونی این است که بدانیم با چه شیوه‌ای با نسل جوان سخن بگوییم، ادبیات این نسل را شناخته و با آن‌ها با سبک و سیاق خودشان گفتگو کنیم.

وی تصریح کرد: معرفی این الگوها وظیفه مبلغان و اهل رسانه است و مبلغین باید با ظرفیت‌های هنری و رسانه‌ای روز آشنا باشند و حتی  گاهی یک شعر قوی یا یک داستان و رمان قوی، یک فیلم کوتاه تا سال‌ها ذهن مخاطب را درگیر و اثر خود را به جا می‌گذارد.

علوی خاطرنشان کرد: ما در حوزه ظرفیت معنایی در جایگاه خوبی داریم اما نتوانسته‌ایم آنها را روایت کنیم از باب نمونه در غرب زنی هست به نام «فلورانس نایتینگل» که در جنگ جهانی دوم پرستاری کرده چقدر فیلم و داستان در ستایش او در تاریخ غرب وجود دارد.

وی با تأکید بر نوع تبیین و روایت یک الگو افزود: ما در معارف خودمان ناب‌ترین معادن حکمت را داشته اما آن‌چنان که شایسته است آن‌ها را کشف و استخراج نکرده‌ایم، چقدر از ما خطبه‌های حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) را یک بار خوانده‌ایم؟ اینجاست که لازم است  تاریخ اسلام را از این منظر بازخوانی کرد.

این پژوهشگر گفت: حضرت فاطمه(س) الگو و نمونه بارز و برجسته یک زن در مکتب اسلام است و در طول تاریخ از ایشان به عنوان «سَیّدَةُ نِساءِ الْعالَمین» یاد می‌شود اما روایت این شخصیت بزرگ و تبیین عالمانه و هنرمندانه ایشان در اینجا ضرورتش بیش از پیش احساس می‌شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از