مسئولان پیگیر منابع مالی خط انتقال آب؛
آب خلیجفارس با 170 همت به یزد میرسد
خط دوم انتقال آب خلیج فارس به استان یزد نیز با تخصیص ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب طراحی شده است که اکنون مسئولان در حال پیگیری برای تأمین منابع مالی آن هستند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، پروژه انتقال آب خلیج فارس به یزد یکی از طرحهای بزرگ و مهم در راستای تأمین آب شرب و صنعتی برای این استان خشک و نیمه خشک است. با توجه به کمبود منابع آبی در یزد و نیاز مبرم به تأمین آب برای مصارف مختلف، این پروژه به عنوان یک راهحل پایدار و مؤثر مطرح شده است.
نخستین خط انتقال آب از خلیج فارس سال ۱۳۹۹ به بهرهبرداری رسید که تأمینکننده آب مورد نیاز برخی صنایع در استان یزد است.
خط دوم انتقال آب خلیج فارس به استان یزد نیز با تخصیص ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب طراحی شده است. از این مقدار، ۵۰ میلیون مترمکعب برای مصارف صنعتی و ۵۰ میلیون مترمکعب دیگر برای تأمین آب شرب استان در نظر گرفته شده است. این پروژه به عنوان یک راهحل پایدار برای تأمین آب در کوتاهمدت و بلندمدت در دستور کار قرار دارد و در مجاورت خط اول انتقال آب خلیج فارس اجرا میشود. این امکان وجود دارد که خط دوم به خط اول متصل شود که از نظر فنی مزیتهای قابل توجهی دارد.
جواد محجوبی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به روند پیشرفت خط دوم پروژه انتقال آب خلیج فارس به یزد گفت: کلنگ خط دوم انتقال آب خلیج فارس به یزد که مصوبه هیأت دولت را دارد دردیماه سال 1401 در دولت سیزدهم به زمین زده شد.
وی ادامه داد: شروع عملیات خط دوم انتقال آب خلیج فارس به یزد در سال 1402 و از سمت یزد شروع شد و لولهگذاری 33 کیلومتر آن از مجموع تقریباً 730 کیلومتر لولهگذاری مورد نیاز برای این خط با هزینه 2 هزار و 500 میلیارد تومان انجام شد و به پایان رسید.
پیگیری برای تأمین منابع مالی ارجای خط دوم انتقال آب از خلیج فارس
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای یزد با بیان اینکه مشکل تأمین منابع مالی این پروژه را متوقف کرده بود، افزود: با روی کار آمدن دولت چهاردهم این پروژه به صورت جدی در دستورکار استان قرار گرفت و بابایی استاندار یزد نیز به صورت جدی پروژه را دنبال میکند و به صورت هفتگی جلسات پیگیری این خط برگزار شد.
وی ادامه داد: جلسات بسیار خوبی با وزارت صمت و شرکت ایمیدرو در خصوص حل تأمین منابع مالی پروژه برگزار شد، همچنین جلساتی در خصوص مشوقهایی که وزارت صمت بایستی به شرکت تأمین انتقال آب خلیح فارس بدهد برگزار شد تا این پروژه بتواند اجرایی شود.
محجوبی گفت: خط دوم انتقال آب خلیج فارس به استان یزد بیش از 700 کیلومتر طول دارد که مقرر شده شرکت ملی مس بخشی از این خط به میزان 450 کیلومتر را از سمت دریا به شرکت ملی مس را اجرایی و لولهگذاری کند و مابقی آن به میزان 250 کیلومتر تا استان یزد را یزد از طریق تأمین منابع مالی از صنایع و معادن و مشوقهای سرمایهگذاری که در مصوبه هیات دولت بوده است اجرایی کند.
وی ادامه داد: ظرفیت خط دوم انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی 200 میلیون مترمکعب است که 100 آن به استان کرمان و 100 میلیون آن به استان یزد تخصیص مییابد که از این میزان 50 میلیون مترمکعب بخ شرب و 50 میلیون مترمکعب به صنعت یزد اختصاص خواهد یافت.
نیاز به 170 همت برای خط دوم انتقال خلیج فارس
محجوبی افزود: هزینه برآورد شده برای اجرایی شدن خط دوم انتقال آب خلیح فارس به یزد 170 هزار میلیارد تومان برآورده شده است که 150 هزار میلیارد تومان آن مربوط به خط انتقال آب دریا به محل گلگهر در کرمان و 20 هزار میلیارد تومان آن مربوط به انتقال آب از گلگهر به یزد است که چنانچه مباحث مالی این پروژه حل شود و عملیات اجرایی آن آغاز شود میتوان طی سه سال این خط انتقال را به پایان رساند و از آن بهرهبرداری کرد.
وی در خصوص سرعت عمل اصفهان در اجرای خط انتقال آب خلیج فارس به این استان نسبت به یزد گفت: خط انتقال آب خلیج فارس به اصفهان مشابه خط اول انتقال آب یزد از دریاست که منابع مالی این خط را صنایع پتروشیمی و فولاد مبارکه اصفهان که خود تأمینکننده لوله و ورق فولادی است انجام میدهد به همین دلیل پیشرفت داشته است البته این خط انتقالی نیز از نقطه گلگهر و همان نقطهای که یزد قصد دارد آب را منتقل کند است و هنوز اصفهان تا دریا 450 کیلومتر فاصله دارد.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای یزد یادآور شد: خط اول انتقال خلیج فارس به یزد تا گندلهسازی اردکان اجرا شده و صنایع در حال بهرهبرداری هستند و تخصیص آن برای استان فقط برای صنعت و 20 میلیون مترمکعب در سال است و صنایع استان نیز هم اکنون تقریباً به میزان 5 میلیون مترمکعب در حال بهرهبرداری از آن هستند.
با انتقال آب از خلیج فارس، نه تنها مشکل کمبود آب شرب برای استان تا حدودی حل خواهد شد، بلکه امکان توسعه صنایع و کشاورزی نیز فراهم میشود. این امر میتواند به رشد اقتصادی استان کمک کرده و زمینهساز اشتغالزایی باشد.
علاوه بر این، اجرای پروژه انتقال آب خلیج فارس به یزد میتواند به حفظ محیط زیست کمک کند. با تأمین آب مورد نیاز از منابع پایدار، فشار بر منابع آبی محلی کاهش مییابد و این امر موجب حفظ اکوسیستمهای طبیعی و تنوع زیستی در منطقه خواهد شد.
پروژه انتقال آب خلیج فارس به یزد، نقشی کلیدی در تأمین آب پایدار برای این استان ایفا خواهد کرد و میتواند به عنوان یک الگوی موفق در مدیریت منابع آبی در سایر مناطق کشور نیز مورد استفاده قرار گیرد اما به نظر آنچه اکنون اهمیت دارد همت مسئولان در تأمین مالی این پروژه و به ثمر رسیدن هرچه زودتر آن است.
انتهای خبر/