حالت تاریک
شنبه, 01 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
یلدا نماد همبستگی در فرهنگ ایرانی
یلدا شبی به بلندای تاریخ است؛

یلدا نماد همبستگی در فرهنگ ایرانی

شب یلدا یکی از محبوب‌ترین و بااهمیت‌ترین جشن‌های ایرانیان است و نه‌تنها یک جشن زیبا بلکه نمادی از همبستگی و عشق در فرهنگ ایرانی است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، شب یلدا یکی از محبوب‌ترین و بااهمیت‌ترین جشن‌های ایرانی است که به طولانی‌ترین شب سال مربوط می‌شود. این جشن در ۳۰ آذر همزمان با آغاز نخستین شب فصل زمستان برگزار می‌شود و نشانه‌ای از پیروزی نور بر تاریکی است.

 این شب ریشه‌های باستانی دارد و بازتابی از سنت‌ها و اعتقادات نیاکان ایرانی است. خانواده‌ها در این شب دور هم جمع می‌شوند، شعر می‌خوانند، خاطرات را مرور می‌کنند و از میوه‌هایی مانند انار و هندوانه بهره می‌برند.

 یلدا به معنای جشن نور و آغاز بازگشت روزها به سمت بلندتر شدن است، که سمبل امید و زندگی است. در این شب عموماً اشعار حافظ خوانده می‌شود و به نوعی شب شعر و ادب نیز به حساب می‌آید. 

صدیقه رمضانخانی در این زمینه گفت: در قدیم به شب یلدا شب چله گفته می شد و این شب قدمت طولانی دارد که به قبل از اسلام باز می‌گردد و مرتبط با آئین زرتشتیان است.

وی ادامه داد: در ایران باستان با توجه به اینکه مردم بیشتر کشاورز یا دامپرور بودند و به مرور با تضادهای طبیعت مانند روز و شب، گرما و سرما، روشنایی و تاریکی و حتی خوبی و بدی، دوستی و دشمنی آشنا شدند، در باور آن‌ها آنچه برای زندگی مفید بود، از جلوه‌های اهورامزدا به‌شمار می‌آمد و آنچه برای آن‌ها زیان‌آور بود، از جلوه‌های اهریمن دانسته می‌شد.

این کارشناس فرهنگ عامه ادامه داد: ایرانیان باستان برای این‌که تا اندازه‌ای شب‌ها را بی‌آزار کنند و از ترس و وحشت آن بکاهند، آتش می‌افروختند و در پناه روشنای آتش، شب را به صبح می‌رساندند و معتقد بودند با افروختن آتش، دامنه‌ی روشنایی نیروی اهورامزدا بر نیروی جادوگران و دیوها غلبه می‌کند و در واقع جادوگران از خانه‌های آن‌ها دور می‌شوند.

وی با بیان اینکه خوراکی‌های شب یلدا در یزد مانند دیگر نقاط کشور شامل انار و هندوانه و میوه‌های خشک است،‌ افزود: شامی که یزدی‌ها اغلب مقید به طبخ آن در شب چله هستند، آش شولی و خورشت فسنجان است که آن هم فلسفه خاص خود را دارد و طبیعت سرد و گرم انسان‌ها در زمستان و تابستان باز می‌گردد.

رمضانخانی گفت: یزدی‌ها معمولا در این شب به خانه پدربزرگ و مادربزرگ می‌رفتند و آنها نیز یک اتاق بزرگ خانه‌شان را به برگزاری شب چله اختصاص می‌دادند؛ کرسی می‌گذاشتند، لحاف بزرگی را پهن می‌کردند و روی کرسی میوه‌های مختلف پاییزی و آجیل قرار می‌دادند.

وی قشنگ ترین ویژگی آیین شب یلدا را دور هم نشینی و رفتن به خانه بزرگترهای فامیل دانست و افزود: آیین هدیه دادن و هدیه گرفتن،  تفال به دیوان حافظ، نقاله‌خوانی،  باهم بودن و تشریک مساعی و برپایی جشن‌های ویژه از جمله امتیازات آیین شب یلداست که باید احیا و پاسداشته شود.

نویسنده کتاب فرهنگ عامه یزد تاکید کرد: باید ارزش‌ها و داشته‌های گذشتگان را حفظ کنیم و با آموزش‌های مختلف به نسل جدید که اکنون در حال استقبال از فرهنگ توخالی غرب هستند انتقال دهیم، باید  آداب و سنت‌هایی که از گذشتگان به جا مانده را احیا و حتی نقد کرد و باورهای غلط و خرافات را از بین برد و آنچه بر محوریت منطق و عقلانیت است را ترویج داد.

وی یادآور شد: ایرانیان از گذشته تاکنون در غم و شاد هم شریک بودند به احترام به بزرگترها و آداب معاشرت باور و اعتقاد داشتند باید این سنت‌ها را حفظ کرد و به دور از تجملات و با امکانات ساده به خصوص در این شب بلند زمستانی دور هم جمع شویم و جشن بگیریم.

به‌طور کلی، شب یلدا نه‌تنها یک جشن زیباست بلکه نمادی از همبستگی و عشق در فرهنگ ایرانی است. 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از