dark_mode
پنج‌شنبه, 14 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
سیزده‌بدر روز پیوند انسان و طبیعت
کارشناس فرهنگ مطرح کرد:

سیزده‌بدر روز پیوند انسان و طبیعت

کارشناس فرهنگ در یزد گفت: سیزده‌بدر علاوه بر ریشه‌های تاریخی و فرهنگی خود، مفهومی نمادین از ارتباط انسان با طبیعت و جامعه را زنده نگه می‌دارد.

علی میزبانی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا» با اشاره به فرا رسیدن ۱۳ فروردین گفت: سیزدهم فروردین، که در تقویم ایرانی به نام «سیزده‌بدر» شناخته می‌شود، یکی از سنت‌های کهن ایرانیان است. این روز بخشی از جشن‌های نوروزی محسوب می‌شود و مردم ایران از دیرباز در این روز به دل طبیعت می‌روند تا پایان جشن‌های نوروزی را به‌گونه‌ای نمادین جشن بگیرند.

وی ادامه داد: فلسفه اصلی سیزده‌بدر ریشه در باورهای کهن ایرانی دارد. در فرهنگ ایرانی، عدد سیزده همواره با افسانه‌ها و عقاید مختلفی همراه بوده است. برخی از محققان معتقدند که عدد سیزده در ایران باستان نه‌تنها نحس نبوده، بلکه روزی مقدس و نماد تازگی و طراوت طبیعت بوده است. یکی از دلایل این امر ارتباط این روز با ایزد تیر (الهه باران) در آیین زرتشتی است. ایرانیان باستان این روز را به دعا برای باران و برکت اختصاص می‌دادند.

این کارشناس فرهنگ ادامه داد: از منظر اجتماعی و فرهنگی، سیزده‌بدر فرصتی برای استحکام روابط خانوادگی و اجتماعی است. خانواده‌ها و دوستان در این روز با یکدیگر همراه شده، از فضاهای سبز و هوای تازه لذت می‌برند و آیین‌هایی مانند گره‌زدن سبزه، پخت غذاهای سنتی و بازی‌های گروهی را اجرا می‌کنند. گره‌زدن سبزه، که بیشتر توسط دختران جوان انجام می‌شود، نمادی از آرزوی خوشبختی و ازدواج موفق است.

وی گفت: امروز نیز سیزده‌بدر نقش مهمی در حفظ ارتباط انسان با طبیعت دارد. در دنیای مدرن، که زندگی شهری و تکنولوژی افراد را از محیط طبیعی دور کرده است، این روز یادآور اهمیت حفظ محیط‌زیست و بهره‌مندی از زیبایی‌های طبیعت است. بنابراین، سیزده‌بدر علاوه بر ریشه‌های تاریخی و فرهنگی خود، مفهومی نمادین از ارتباط انسان با طبیعت و جامعه را زنده نگه می‌دارد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده