حالت تاریک
سه‌شنبه, 21 مرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
بازار کالاهای ضروری یزد در چنگال گرانی
یزدرسا گزارش می‌دهد؛

بازار کالاهای ضروری یزد در چنگال گرانی

بازار کالاهای ضروری در یزد طی ماه‌های اخیر با افزایش چشمگیر قیمت‌ها مواجه شده است که بار اقتصادی سنگینی بر خانوارها تحمیل می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، بررسی‌های میدانی از بازار استان یزد نشان می‌دهد که طی ماه‌های اخیر، بسیاری از کالاهای اساسی خانوار، از لبنیات گرفته تا قند و شکر، چای و روغن، با افزایش‌های پی‌درپی و بعضاً جهشی مواجه شده‌اند. این در حالی است که در سطح جهانی، تولید و عرضه این کالاها ثبات بیشتری دارد و مصرف‌کنندگان دسترسی آسان‌تری به محصولات دارند. اما در بازار داخلی، شرکت‌ها گاهی چندین‌بار در طول سال به صورت چراغ خاموش و بدون اعلام عمومی قیمت محصولات خود را افزایش می‌دهند و همین امر فشار مضاعفی به معیشت مردم وارد کرده است.

جهش‌های چند 10 تا چند 100 درصدی قیمت ماست و شیر در یزد

بررسی قیمت ماست پاستوریزه ۹۰۰ گرمی پرچرب حاکی از آن است که این محصول از ابتدای سال روند افزایشی خود را آغاز کرده است. میانگین قیمت این محصول در فروردین‌ماه ۴۳ هزار تومان بوده و در اردیبهشت با رشد ۲۷/۹ درصدی به ۵۵ هزار تومان رسیده است. سپس این روند در خرداد شدت گرفت و با رشد ۶۲/۵ درصدی نسبت به اردیبهشت، به اوج خود یعنی ۸۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسید.  تیرماه تنها مقطع کاهش قیمت این ماست بود و به ۷۰ هزار و ۳۰۰ تومان رسید، اما در نیمه نخست مرداد دوباره افزایش یافته و به ۷۵ هزار تومان رسیده است. در مجموع، این محصول از ابتدای سال تاکنون ۷۴/۴ درصد رشد قیمتی را تجربه کرده است.

ماست پاستوریزه ۹۰۰ گرمی با ۱/۵ درصد چربی نیز از الگوی افزایشی مشابهی پیروی کرده است. این محصول از ۳۹ هزار تومان در فروردین با جهش ۳۸/۴ درصدی به ۵۴ هزار تومان در اردیبهشت رسیده و سپس در خرداد با رشد ۵۳/۷ درصدی نسبت به ماه قبل، به ۸۳ هزار تومان رسیده است. این روند در تیر ادامه یافته و قیمت آن به ۱۰۰ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده و نهایتاً در مرداد با افزایش حدود ۵ هزار تومانی، به ۱۰۵ هزار تومان رسیده است. از ابتدای سال تا نیمه مرداد، قیمت این محصول ۱۶۹/۲ درصد افزایش یافته است!

ماست دبه‌ای ۲ هزار و ۵۰۰ گرمی کم‌چرب از قیمت ۸۴ هزار تومان در فروردین‌ماه، در اردیبهشت‌ماه با جهشی چشمگیر و افزایش حدود ۱۳۲ درصدی به ۱۹۵ هزار تومان رسید. اگرچه در خردادماه میانگین قیمت فروش این محصول در بازارهای استان یزد به حدود ۱۵۳ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافت و به نظر می‌رسید کاهش قابل توجهی رخ داده، اما مقایسه با قیمت ابتدایی سال نشان می‌دهد که قیمت این محصول همچنان در سطوح بالاتری نسبت به فروردین قرار دارد. نگاهی به قیمت این نوع ماست در ماه بعد نسان می‌دهد که همان کاهش نسبی نیز موقتی بود و مطابق با روند همیشگی بازار لبنیات، قیمت ماست در تیرماه دوباره افزایش یافت و به ۱۷۹ هزار تومان رسید. در نهایت، در نیمه اول مرداد ماه قیمت این محصول به مرز ۲۰۰ هزار تومان نزدیک شد.

پنیر ۴۰۰ گرمی از ۵۸ هزار تومان در فروردین، تا قیمت ۷۷ هزار و ۵۰۰ تومان در تیر صعود کرد، اما در نیمه مرداد با افت ۲۶٫۴ درصدی به ۵۷ هزار تومان بازگشت.

شیر استریل یک لیتری پاکتی پرچرب در فروردین و اردیبهشت قیمت ثابتی معادل ۵۱ هزار تومان داشته و در خرداد به ۵۵ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است. تیرماه این قیمت به ۵۷ هزار و ۳۰۰ تومان افزایش یافته و در مرداد با کاهش جزئی به ۵۷ هزار تومان رسیده است.

شیر خام درب دامداری از ابتدای سال با قیمت پایه ۱۸ هزار تومان آغاز شد و طی ماه‌های بعد، روند افزایشی قیمت را تجربه کرد تا اینکه در تیرماه به ۳۱ هزار تومان رسید؛ که نشان‌دهنده رشد قابل توجهی معادل حدود ۷۲/۲ درصد است. خوشبختانه، در نیمه اول مرداد ماه، این روند افزایشی متوقف شد و قیمت شیر خام بدون تغییر در همان سطح ۳۱ هزار تومان باقی ماند.

شیر بطری یک لیتری کم‌چرب از ابتدای سال جاری، تغییرات قیمتی چندانی را تجربه نکرده و نوسانات آن در بازه‌ای محدود و ناچیز باقی مانده است. قیمت این محصول همواره در نزدیکی مرز ۵۰ هزار تومان تثبیت شده و تنها با اندکی بالا و پایین رفتن همراه بوده است. در نیمه نخست مرداد ماه، شیر بطری یک لیتری کم‌چرب با قیمت ۴۸ هزار تومان به فروش رسید که این رقم نشان‌دهنده کاهش اندک و حدود ۳ هزار تومانی نسبت به ماه گذشته است.

کره پاستوریزه ۱۰۰ گرمی از ابتدای سال جاری فراز و نشیب‌های قیمتی ناچیزی را پشت سر گذاشته است. این محصول در دو هفته ابتدایی مرداد ماه با قیمت ۶۲ هزار تومان عرضه شد که این مبلغ دقیقاً برابر با قیمت آن در فروردین ماه سال جاری است. همچنین، نسبت به ماه قبل خود یعنی تیرماه، کره پاستوریزه کاهش قیمتی معادل ۳ هزار تومان را تجربه کرده است.

کره پاستوریزه ۵۰ گرمی مانند نمونه ۱۰۰ گرمی، نوسانات قیمتی شدیدی نداشته است و از ابتدای سال تغییرات جزئی در قیمت را تجربه کرده است. این محصول در تیرماه میانگین قیمتی حدود ۳۴ هزار و ۸۰۰ تومان داشت که در ۱۵ روز ابتدایی مرداد با افزایش ناچیزی به ۳۵ هزار تومان رسید. قیمت ابتدایی کره پاستوریزه ۵۰ گرمی در ابتدای سال، حدود ۳۳ هزار تومان گزارش شده است.

بازگشت شکر به فروشگاه‌های یزد پس از ۲ ماه کمبود

شکر که طی دو ماه گذشته در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و سوپرمارکت‌ها موجود نبود، سرانجام در هفته دوم مردادماه مجدداً عرضه شد. قیمت هر کیلوگرم شکر عمده تولید داخل درب کارخانه ۴۶ هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شده است. همچنین ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلو شکر فله تنظیم بازار دولتی را ۵۹ هزار تومان تصویب کرده که در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.

در بازار، شکر بسته‌بندی هزار گرمی با قیمت ۶۵ هزار تومان، شکر بسته‌بندی ۳ کیلوگرمی ۱۹۵ هزار تومان، شکر بسته‌بندی ۹۰۰ گرمی ۵۹ هزار تومان و شکر فله کیلویی نیز ۵۹ هزار تومان به فروش می‌رسد.

در بخش قند نیز، قند شکسته بسته‌بندی ۵ کیلوگرمی با نرخ ۳۴۵ هزار تومان، قند شکسته ۴۵۰ گرمی به قیمت ۴۳ هزار و ۲۰۰ تومان، قند شکسته ۷۰۰ گرمی با مبلغ ۶۳ هزار و ۲۰۰ تومان و قند شکسته ۹۰۰ گرمی که ۷۸ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت‌گذاری شده است.

بازار چای در تب و تاب گرانی

در میان برندهای پرفروش داخلی، چای دوغزال همچنان در صدر سبد خرید خانوارها قرار دارد. مدل عطری این برند با نام «شیرنشان» و بسته‌بندی ۵۰۰ گرمی، با قیمت حدود ۴۹۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. نوع ساده همین برند نیز با قیمت ۴۸۰ هزار تومان در بازار موجود است.

در میان برندهای محبوب وارداتی، چای توینینگز سنتی انگلیسی با بسته‌بندی ۴۵۰ گرمی، یکی از گران‌ترین چای‌های بازار به شمار می‌آید و با قیمت ۸۹۹ هزار تومان عرضه می‌شود. همچنین، چای کله مورچه ویکتوریا با قیمتی حدود ۹۲۳ هزار تومان در دسته محصولات لوکس بازار قرار دارد.

از برندهای معتبر داخلی، چای گلستان ممتاز با قیمت ۴۵۲ هزار تومان و چای احمد ارل گری با ۴۴۰ هزار تومان از گزینه‌های محبوب و پرطرفدار در میان مصرف‌کنندگان هستند. همچنین، چای سیلان مخصوص احمد که در رده چای‌های صادراتی با کیفیت بالا قرار دارد، با قیمت ۵۶۵ هزار تومان عرضه می‌شود.

در بازار میان‌رده‌ها، برند شهرزاد جایگاه مناسبی دارد؛ چای کلاسیک این برند در بسته‌بندی ۴۰۰ گرمی با قیمت ۳۵۰ هزار تومان و نوع عطری آن (ارل گری) با قیمت ۳۲۰ هزار تومان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دارد.

افزایش پی‌در‌پی قیمت روغن در بازار یزد

بازار روغن طی ماه‌های اخیر شاهد نوسانات قابل توجهی بوده است که نگرانی‌هایی جدی درباره ثبات بازار و مدیریت عرضه ایجاد کرده است. پس از دوره‌ای از کمبود عرضه روغن آفتابگردان، اعلام شد که توزیع مجدد روغن با افزایش قیمت حدوداً ۲۵ درصدی در ماه تیر انجام خواهد شد تا کمبود این کالا نیز به تدریج جبران شود. با این حال، بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که این افزایش قیمت تنها به آن ماه محدود نبوده و پیش از آن و پس از آن نیز قیمت‌ها به صورت مکرر و بدون شفافیت قابل توجهی افزایش یافته‌اند.

روغن نباتی جامد ۵ کیلوگرمی در فروردین ماه با قیمت ۳۶۸ هزار تومان عرضه می‌شد که در اردیبهشت به ۴۰۶ هزار و ۲۵۰ تومان افزایش یافت. این روند صعودی در خرداد ماه ادامه داشت و قیمت محصول به ۴۵۰ هزار تومان رسید. در تیر ماه قیمت به حدود ۴۶۰ هزار تومان نزدیک شد و در نهایت در دو هفته نخست مرداد، با جهشی معادل ۲۲/۶ درصد نسبت به تیر، به قیمت ۵۶۴ هزار تومان رسید. این جهش قیمتی تنها در یک ماه معادل افزایش ۱۰۵ هزار تومانی بوده است.

روغن مایع آفتابگردان معمولی ۸۱۰ گرمی نیز از ۶۲ هزار تومان در فروردین به ۷۱ هزار و ۲۵۰ تومان در اردیبهشت رسید. سپس قیمت این محصول با کاهش ۸/۷ درصدی به ۶۵ هزار تومان کاهش یافت، اما مجدداً روند افزایشی را آغاز کرد و در تیر ماه با میانگین قیمت ۶۸ هزار و ۳۰۰ تومان عرضه شد. در دو هفته ابتدایی مرداد نیز با افزایش حدود ۷ هزار تومانی، قیمت به ۷۵ هزار تومان رسید.

روغن مایع سرخ کردنی نیز از ابتدای سال تاکنون روندی کاملاً افزایشی داشته است. قیمت این محصول از ۶۲ هزار تومان در فروردین آغاز و با افزایش‌های ماهانه به ۷۱ هزار و ۵۰۰ تومان در تیر ماه رسید. نهایتاً در دو هفته ابتدایی مرداد به قیمت ۷۸ هزار تومان افزایش یافت.

روغن نیمه جامد معمولی ۴/۵ کیلوگرمی نیز روندی مشابه داشته است؛ قیمت این محصول از ۳۵۱ هزار تومان در ابتدای سال با رشد مستمر به ۳۸۹ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش یافت و در دو هفته اول مرداد، با جهشی قابل توجه معادل ۴۵ درصد، به ۵۶۴ هزار تومان رسید.

نگذارید فشار گرانی سفره مردم را کوچک‌تر کند

برآیند این بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از کالاهای اساسی خانوار در استان یزد، طی ماه‌های اخیر با افزایش‌های مستمر و بعضاً جهشی مواجه بوده‌اند. رشد قیمتی در محصولاتی که جزو نیازهای روزمره خانواده‌ها محسوب می‌شوند، فشار اقتصادی بر معیشت مردم را به‌شدت افزایش داده و ضرورت اتخاذ سیاست‌های فوری، نظارت مؤثر و برنامه‌ریزی دقیق برای کنترل بازار و حمایت از مصرف‌کننده را بیش از پیش آشکار کرده است.

مشکلات کنونی مستقیماً با معیشت و سفره مردم ارتباط دارد و از همین رو از مسئولان انتظار می‌رود با اتخاذ تصمیمات فوری و برنامه‌ریزی منسجم، اقدامات اساسی و کارآمدی را برای ساماندهی وضعیت موجود انجام دهند تا هیچ خانواده‌ای از ابتدایی‌ترین نیازهای خود محروم نماند و هیچ پدری در تأمین این مایحتاج به سختی و شرمندگی گرفتار نشود.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!