تولید «نان کامل» گامی برای امنیت غذایی یزدیهاست؛
«نانی کامل» اما گران برای مردم اقتصادی یزد
پخت و توزیع نان کامل در استان یزد از طرحهای مهم و دارای اولویت بوده است چرا که نان کامل به لحاظ عناصری که در آرد و شیوه پخت دارد، دارای مزایای زیادی برای مصرف کننده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، نان در فرهنگ و سفره ایرانیها جایگاه ویژهای دارد و به عنوان نماد روزی و برکت در فرهنگ ایرانی شناخته میشود و به عنوان یکی از اصلیترین مواد غذایی در رژیم غذایی مردم ایران محسوب میشود.
مصرف سرانه نان در ایران تقریباً معادل ۱۱۷ کیلوگرم در سال است و از آن جا که نان یکی از غذاهای اصلی مردم کشور ماست، روزانه قسمت زیادی از انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامینهای گروه B مورد نیاز جامعه را تأمین میکند اما متأسفانه نانی که به دست مردم میرسد، نان کامل نیست و با افزایش آگاهی درباره تغذیه سالم، نانهای کامل و سبوسدار نیز مورد توجه قرار گرفتهاند و به عنوان گزینهای سالمتر در رژیم غذایی مطرح میشوند.
نان کامل یا نان سبوسدار، نانی است که از آرد گندم کامل تهیه میشود. در این نوع نان، تمام اجزای دانه گندم شامل سبوس (پوسته)، جوانه و آندوسپرم (بخش نشاستهای) حفظ شدهاند. به همین دلیل، نان کامل دارای خواص و مزایای بیشتری نسبت به نان سفید است.
پخت و توزیع نان کامل در استان یزد از طرحهای مهم و دارای اولویت بوده است و نکته مهم اینکه نان کامل به لحاظ عناصری که در آرد و شیوه پخت دارد، دارای مزایای زیادی برای مصرف کننده است و چون فرآوری شرایط خاصی را میطلبد همه واحدهای نانوایی توانایی تولید این نوع نان را فعلاً ندارند.
چندی پیش محمدرضا پاکدل، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری یزد در این زمینه گفت: در حال حاضر ۱۰ واحد در شهر یزد این نوع نان را پخت میکنند و برنامه داریم تا ۵۰ واحد را در استان یزد ایجاد کنیم، ضمن اینکه بخش عمدهای از ایجاد این نوع نانواییها نیاز به فرهنگسازی دارند و طرح باید مرحله به مرحله اجرا شود.
وی با بیان اینکه نان کامل تولیدی در استان یزد هم اکنون نیز بالاترین شاخصهای کیفی را دارد، ادامه داد: فرایند تولید، تأمین و پخت نان کامل متفاوت است و در مرحله اول تفاوت قیمتی با نان معمولی ندارد ولی بعد از اجرای مرحله آزمایشی و مشخص شدن مابهالتفاوت قیمت قطعی آن به زودی اعلام میشود.
پاکدل با اشاره به احیای نان کامل در سبد غذایی مردم، در مورد نحوه اطلاعرسانی مکانهای پخت این نوع نان نیز گفت: نانواییهای نان کامل همه بهزودی با نصب تابلو و در فضای مجازی اطلاعرسانی خواهند شد، ضمن اینکه طرح پخت «نان کامل» در استانهای مرکزی، قم و اصفهان اجرایی شده است.
اجرای طرح پخت نان کامل در شهرستان یزد مراحل مقدماتی خود را طی میکند و به نظر پس از مصوبات کارگروه آرد و نان یزد در مورد قیمت و واحدهای عرضه این نان کامل این طرح کلید بخورد.
شناسایی هشت واحد نانوایی برای پخت نان کامل در یزد
سید محمدرضا مدرسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، در این زمینه با اشاره به اقداماتی که در زمینه اجرای طرح پخت نان کامل در شهرستان یزد انجام گرفته است، گفت: هشت واحد صنفی نانوایی در شهرستان یزد شناسایی شدهاند که برای پخت و عرضه نان کامل اعلام آمادگی کردند.
وی ادامه داد: نان کامل از آرد کامل تهیه میشود و این آرد همه سبوس، مواد سلولزی، ویتامینها، جوانه گندم و مواد غذایی موجود در آن حفظ میشود و متفاوت از آردی است که در واحدهاص صنفی نانواییهای معمول استفاده میشود و از این نظر برای تولید آرد کامل از یک کارخانه تولیدکننده آرد بازدید انجام شده و مذاکرات و تفاهمنامه برای تولید آرد کامل در این واحد صورت گرفته است.
فرماندار شهرستان یزد در خصوص قیمت نان کامل نیز افزود: با توجه به اینکه قیمت نان در استان در حال تغییر بود و بررسی قیمتهای جدید در دستور کار بود، لازم بود در خصوص قیمت نان کامل نیز بررسی جدیدی صورت گیرد بنابراین براساس آخرین ارزیابیها و قیمتگذاریهای انجام شده، قیمت مصوب و کارشناسی شده برای نان کامل نیز ارائه خواهد شد تا عرضه و پخت نان کامل شروع شود.
وی عنوان کرد: چند واحد نانوایی در شهرستان یزد در حال عرضه نان کامل هستند که از سالهای قبل در این زمینه فعال هستند و تحت مصوبات کارگروه آرد و نان فعالیت ندارند و جزو آن هشت نانوایی که قرار است در این زمینه فعالیت داشته باشند نیستند.
مدرسی اضافه کرد: نان کاملی که براساس نرخگذاری تولید خواهد شد با آرد یارانهای پخت میشود اما نانواییهای که هم اکنون در این زمینه فعال هستند با آرد آزاد این نان را پخت و عرضه میکنند.
نحوه توزیع نانواییهای عرضهکننده نان کامل در یزد
وی گفت: نانواییهای عرضه کننده نان کامل در شهرستان یزد، براساس بلوکبندیهای شهری و در مناطق مختلف و البته براساس ظرفیت و اعلام آمادگی آنها معرفی و راهاندازی شوند و شهرستانها دیگر نیز به نظر میتوانند از ظرفیتی که برای یزد ایجاد میشود و از این کارخانهای که آرد کامل تهیه و عرضه میکند استفاده کنند.
فرماندار یزد تصریح کرد: بررسیها نشان داده عرضه نان کامل مورد استقبال شهروندان قرار خواهد گرفت و واحدهای نانوایی عرضهکننده نان کامل براساس استقبال شهروندان و همچنین آمادگی واحدهای صنفی افزایش پیدا خواهند کرد و با اجرای طرح چنانچه مشکل و نقصی در این زمینه وجود داشت به رفع آن اقدام میشود.
هم اکنون نان کامل با آرد آزاد پخت میشود و با قیمت بالا عرضه میشود اما از طرفی وجود نان کامل و غنی به جای نان ناقص در سبد غذایی جامعه و تغییر سبک تغذیه از نان سفید به نان حاوی سبوس و مواد مغذی در یک فرآیند استاندارد، راهکاری تحول آفرین در تأمین امنیت و سلامت غذایی پایدار است و از طرفی اجرای طرح نان کامل از هدر رفت نان هم در استان و هم در کشور جلوگیری میکند بنابراین علاوه بر فرهنگسازی در این زمینه، باید راهکاری اندیشیده شود که نان کامل با قیمت پایین به دست مردم برسد که یکی از این راهکارها اختصاص یارانه به این نان از سوی دولت است.
انتهای خبر/