بزرگترین پایگاه فرهنگی یزد محلی برای همه نسلهاست؛
خدمات کتابخانه مرکزی یزد از مطالعه تا پژوهش
کتابخانه مرکزی یزد بزرگترین پایگاه فرهنگی استان، و محل مراوده، گفتگو و ساز و کارهای مناسب با فرهنگ کتاب و کتابخوانی است که به همه از کودک تا سالمند و همچنین به همه اقشار از جمله نابینایان و ناشنوایان خدمات میدهد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، نهادهای مختلفی وظیفه فعالیت در حیطه فرهنگ، تولید دانش و محتوا در حوزههای فرهنگی را بر عهده دارند. از جمله مهمترین این حوزهها میتوان به کتابخانههای عمومی اشاره کرد که هماکنون زیر مجموعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور فعالیت گستردهای دارند. کتابخانههای عمومی بر اساس شاخصههای فرهنگی و اجتماعی هر منطقه از کشور، خدمات کتابخانهای را به علاقهمندان کتاب و کتابخوانی ارائه میدهند.
امروزه علم کتابداری یکی از علوم مورد نیاز و درخواست جامعه است و بر همین مبنا نهاد کتابخانههای عمومی کشور با به روز کردن زیرساختها و توسعه فضاهای فیزیکی و بهسازی محیط درونی کتابخانهها و همچنین تهیه منابع مورد نیاز، تلاش گستردهای در تقویت این رویکرد ملی کرده است.
بر همین اساس کتابخانههای مرکزی استانها به عنوان اصلیترین مرکز فرهنگی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در هر استان وظیفه فراهمآوری، نگهداری، سازماندهی، بازیابی، اشاعه، و ارائه اطلاعات برای استفاده عموم را بر عهده دارند و منابع آن، نیازهای اطلاعاتی عموم مردم جامعه با رویکرد جغرافیای فرهنگی را برآورده میکنند. همچنین منحصر بهفردترین مجموعه منابع اطلاعاتی در سطح استان شامل کتاب، نشریه، روزنامه، منابع دیداری و شنیداری و پایگاههای اطلاعاتی برای محققان و پژوهشگران را فراهم میآورند.
کتابخانه مرکزی یزد نیز بزرگترین پایگاه فرهنگی استان، و محل مراوده، گفتگو و ساز و کارهای مناسب با فرهنگ کتاب و کتابخوانی است. تشکیل جلسات کتابخوانی، نقد و بررسی کتاب و برگزاری رویدادهای فرهنگی و مناسبتی ویژه تمام اقشار جامعه از اقداماتی است که علاوه بر خدمات عضویت و امانت در این مرکز با جدیت پیگیری میشود.
ارائه خدمات آموزشی و ترویجی از دیگر نکاتی است که علاوه بر کتابداران، بخشهای عمومی جامعه نیز از آن بهرهمند میشوند. ارتباط با مدارس و مراکز آموزشی و فرهنگی نیز از اولویت این مرکز فرهنگی است.
عضویت 24 هزار نفر در کتابخانه مرکزی یزد
کتابخانه مرکزی یزد در زمینی به مساحت ۹ هزار و 10 مترمربع و زیربنای ۸ هزار و ۴۵۶ مترمربع در چهار طبقه به طور کامل تجهیز و به عنوان دهمین کتابخانه مرکزی استانی با طراحی استاندارد فضا و تجهیزاتِ بازطراحی شده و مدرن و همچنین پیشبینی بیش از ۴۰ خدمت کتابخانهای در تاریخ ۱۶ اسفند ماه ۱۳۹۹ افتتاح شد.
غلامرضا ابراهیمی، مسئول کتابخانه مرکزی یزد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به فعالیتها و رویکرد کتابخانه مرکزی به لحاظ نقش درون سازمانی و همچنین نقشآفرینی از دیدگاه اجتماعی و جامعه گفت: کتابخانه مرکزی یزد از ابتدای فعالیت تا پایان مهر 1403 دارای 24 هزار و 781 عضو است که 11 هزار و 118 نفر اعضای فعال و دارای کارت عضویت معتبر یک سال هستند که از این تعداد 4 هزار و 645 نفر مرد و 6 هزار و 473 زن هستند، اعضای کتابخانه از کودکان خردسال تا سالمندان را شامل میشود.
وجود 100 هزار نسخه کتاب در کتابخانه مرکزی
وی با اشاره به موجودی منابع کتابخانه مرکزی یزد ادامه داد: 101 هزار و 428 نسخه کتاب شامل 2 هزار و 209 نسخه بریل، 13 هزار و 427 نسخه کودک، 72 هزار و 801 نسخه در پایگاه اصلی، 6 هزار و 240 نسخه کمک درسی، 634 نسخه دیداری و شنیداری، 160 نسخه گویا، یک هزار و 352 نسخه نفیس، 399 نسخه ناشنوایان و 4 هزار و 206 نسخه نشریات در کتابخانه مرکزی یزد است.
ابراهیمی افزود: از ابتدای فعالیت کتابخانه مرکزی یزد، 291 هزار و 967 نسخه کتاب از این کتابخانه به امانت گرفته شده و در یک سال اخیر نیز تعداد 132 هزار و 89 نسخه به امانت رفته است ضمن اینکه حق عضویت کتابخانه در حال حاضر برای یک سال 100 هزار تومان، عضویت کودکان کمتر از سن دبستان رایگان و از دبستان تا دوره متوسطه اول نیم بها است.
کتابخانه مرکزی یزد از مطالعه تا پژوهش
مسئول کتابخانه مرکزی یزد اضافه کرد: این کتابخانه دارای دو سالن مطالعه عمومی مجزا برای خواهران و برادران است که گنجایش 300 نفر را دارد، همچنین دارای 19 باب اتاق مطالعه vip و تالارهای محققان برای خواهران و برادران است که اعضا به صورت روزانه و هفتگی یا ماهانه اجاره میکنند.
وی کمک به توسعه و اعتلای دانش، همگام بودن با پیشرفتهای موجود، کمک به برنامههای درسی در سطح بسیار وسیع، کمک به تحقیقات و آموزش در تمام سطوح عمومی و تخصصی جامعه هدف، کمک به تحقیقات تمام گروههای عمومی و آموزشی در سطحی عمیق و گسترده، کمک به رشد قدرتهای خلاقه و روحی دانشپژوهان و محققان،جلب همکاری اعضا کتابخانه برای گردآوری منابع مناسب و سایر منابع کتابخانهای را از رویکردهای کتابخانه مرکزی یزد برشمرد.
ابراهیمی ایجاد فرصتهای خاص برای بهرهگیری بیشتر اعضا از منابع مطالعاتی، شناسایی افراد و چهرههای علمی، فرهنگی و استفاده از توان آنها بهعنوان مشاور،آموزش و تربیت کودکان در فضای کتابخانه، غنیسازی اوقات فراغت گروه هدف کودک و نوجوان و ارائه خدمات مشاورهای و انجام فعالیتهای فوق برنامه را از دیگر رویکردهای کتابخانه مرکزی عنوان کرد.
خدمات بخشهای مختلف کتابخانه مرکزی یزد
وی با اشاره به خدمات و ویژگیهای بخشهای مختلف کتابخانه مرکزی یزد، اضافهشدن شیفت شب برای علاقمندان و تخصیص میز با پلاک مشخص به اعضا را از جمله خدمات بخش پذیرش نام برد و افزود: پیگیری منابع درخواستی اعضا و خریداری منابع جدید، برگزاری نشستهای کتابخوان و پیگیری رزرو کتاب برای اعضا را از خدمات بخش امانت و بخش فهرستنویسی این کتابخانه برشمرد.
ابراهیمی با اشاره به بخش وب این کتابخانه افزود: ارائه مکان امن و مناسب جهت استفاده از سیستم توسط مراجعان و اعضا، حضور کتابدار متخصص جهت پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی دانشجویان و پژوهشگران، پاسخگویی سریع به درخواستهای پژوهشی (مقاله، کتاب و...) از جمله ویژگیها و خدمات این بخش نام برد.
وی برگزاری کلاسهای اوقات فراغت، برگزاری ویژه برنامههای مناسبتی، برنامههای فرهنگی متنوع و جذاب، خدمات به اعضا در روزهای تعطیل و حضور در مدارس و اجرای برنامههای متنوع فرهنگی و آموزشی را از جمله خدمات بخش کودک کتابخانه مرکزی یزد معرفی کرد.
ارائه خدمات کتابخانهای به ناشنوایان یزدی
ابراهیمی با بیان اینکه این کتابخانه برای ناشنوایان نیز بخش ویژهای دارد، ادامه داد: برگزاری کلاسهای متعدد آموزشی، تقویت اعتماد به نفس، برگزاری برنامههای سرگرمی، تفریحی و...، حضور در مدارس ویژه کمشنوایان و ناشنوایان و تعامل خوب و گسترده با کانون کمشنوایان و ناشنوایان استان و وجود کتابدار علاقمند و دلسوز و مسلط به امور کم شنوایان و ناشنوایان را از خدمات این بخش است.
مسئول کتابخانه مرکزی یزد افزود: بخش منابع نفیس این کتابخانه نیز دارای 120 نسخه خطی، 743 نسخه چاپ سنگی، 440 نسخه چاپ سربی، یک قطعه اسناد تاریخی، 57 نسخه افست و گراور است.
وی تشکیل محفل ادبی کتابخانه مرکزی یزد و برگزاری جلسات مستمر هفتگی، بزرگداشت مناسبتهای مهم ملی و مذهبی، برگزاری جلسات نقد و رونمایی کتاب، برگزاری نمایشگاههای مختلف نظیر نمایشگاه آثار خط و سایر هنرها در بخش گالری، تبلیغ و نشر مسابقات جشنواره کتابخوانی رضوی، برگزاری کارگاههای مختلف ویژه والدین، برگزاری سلسله نشستهای کتاب، یزد، فرهنگ، تشکیل محفل ادبی ویژه نابینایان و برگزاری جلسات به صورت ماهیانه و اجرای برنامههای نمایشنامهخوانی از جمله فعالیتهای شاخص و مهم کتابخانه مرکزی در حوزههای مختلف است.
کتابخانهها به عنوان مکانهایی برای دسترسی برابر به اطلاعات عمل میکنند، که این امر برای کاهش نابرابریهای اجتماعی بسیار مهم است و کتابخانههای مرکزی نیز به عنوان منبعی برای دسترسی به اطلاعات و منابع علمی، فرهنگی و آموزشی عمل میکنند و به کاربران امکان میدهند تا به راحتی به دانش و اطلاعات دسترسی پیدا کنند و خدمات کتابخانهای میتواند به توسعه فردی افراد کمک کند و همچنین بر روی رشد اجتماعی جامعه تأثیر مثبت بگذارد.
انتهای خبر/