
یزدرسا بررسی میکند؛
افزایش ۳۰۰ درصدی مسمومیتها در پاییز یزد
آمارهای پزشکی قانونی استان یزد نشان میدهند که تعداد فوتیهای ناشی از مسمومیت در فصل پاییز سال ۱۴۰۳ به طور چشمگیری افزایش یافته و رشد ۳۰۰ درصدی را نسبت به تابستان تجربه کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، نگاهی به آمار گواهی فوت پزشکی قانونی در تابستان و پاییز ۱۴۰۳ اداره کل پزشکی قانونی استان یزد، نشاندهنده تغییرات جالب و معناداری در علل مرگ و میر است. این آمار مرگ و میر و علت فوت، اطلاعات حیاتی برای برنامهریزیهای بهداشتی و در برخی موارد برنامهریزیهایی برای پیشگیری از مرگهای قابل اجتناب در اختیار افراد قرار میدهد. همچنین آگاهیرسانی عمومی در خصوص خطراتی که بهعنوان عاملی در مرگ و میر نقش دارند نیز میتواند موجب تغییر در رفتارهای فردی و تشویق به انتخاب سبک زندگی سالمتر شود.
جادهها در تابستان قربانی میگیرند
در تابستان که فصل تعطیلات و سفرهای خانوادگی است، تصادفات رانندگی با ۱۳۹ مورد فوتی در صدر علل مرگ و میر قرار گرفته و افزایش چشمگیر 80 درصدی نسبت به بهار داشته است، چیزی که با شلوغی جادهها در این فصل کاملاً همخوانی دارد. اما در پاییز، با شروع مدارس و کم شدن سفرها، این عدد به ۹۶ نفر کاهش پیدا کرده است.
فوت در اثر عوامل طبیعی نظیر بیماری و یا عملکرد نامناسب اعضای داخلی هم در تابستان ۴۶ مورد به ثبت رسیده است و این رقم در پاییز به ۷۴ رسیده است.
مسمومیت زنگ خطری در فصول سرد سال
یکی از موارد نگرانکننده، مسمومیت است؛ بهگونهای که تعداد فوتیهای ناشی از مسمومیت در تابستان تنها ۵ نفر گزارش شده، اما این عدد در پاییز به ۲۰ نفر جهش یافته و افزایش خیرهکننده ۳۰۰ درصدی نسبت به فصل قبل را نشان میدهد. این موضوع میتواند زنگ خطری برای مشکلات مرتبط با گازگرفتگی در فصل سرما باشد. آمارها حاکی از آن است که با نفوذ هوای سرد به مناطق مختلف کشور و افزایش استفاده از وسایل گرمایشی که عمدتاً گازسوز هستند، در فصول سرد سال، تعداد بیشتری از هموطنانمان بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست میدهند؛ مسئلهای که ضرورت توجه بیشتر به ایمنی در برابر این نوع مسمومیت را دوچندان میکند.
افزایش 200 درصدی فوتهای ناشی از غرقشدگی
بر اساس آمارهای ثبتشده، در فصل پاییز تعداد جانباختگان بر اثر سوختگی در استان یزد به ۸ نفر رسیده است که این رقم نسبت به فصل تابستان با افزایشی معادل ۱۴/۳ درصد مواجه بوده است.
آمار سقوط از بلندی نیز در این فصل با ۷ فوتی، نشاندهنده افزایش ۱۶/۷ درصدی نسبت به تابستان است. برقگرفتگی نیز به عامل مرگ ۱۰ نفر تبدیل شده که این رقم نسبت به تابستان ۱۵۰ درصد افزایش یافته است. تعداد فوتیها به دلیل خفگی نیز از ۱۳ نفر در تابستان به ۲۱ نفر در پاییز رسید که رشد ۶۱/۵ درصدی را به همراه داشت.
همچنین ۹ نفر نیز در این مدت به دلیل غرقشدگی در استان یزد جان خود را از دست دادند که این آمار نسبت به فصل گذشته افزایش ۲۰۰ درصدی را تجربه کرده است.
24 قربانی اعتیاد در پاییز یزد
در خصوص اعتیاد نیز ۲۴ نفر در پاییز سال گذشته به این دلیل جان خود را از دست دادهاند که متأسفانه این آمار نسبت به فصل قبل، افزایش ۷۱/۴۴ درصدی را نشان میدهد.
با توجه به افزایش این آمار و در نظر گرفتن دامنه گسترده اجتماعی و روانی این معضل، ضرورت رسیدگی و کنترل آن بیش از پیش احساس میشود و نیازمند برنامهریزی جدی و مستمر از سوی نهادهای مسئول است. بیتردید، مقابله با اعتیاد تنها با رویکردهای قهری و کنترلی ممکن نیست، بلکه نیازمند نگاهی جامع و مبتنی بر پیشگیری، آموزش و توانمندسازی افراد در معرض خطر است.
در ادامه، بر اساس اعلام مرکز پزشکی قانونی یزد ۵۰ نفر در استان یزد نیز بر اثر سایر مواردی چون صدمات ناشی از حوادث کار، قتل، خودکشی، خفگی غیر قابل تشخیص و مجازات جان خود را از دست دادهاند و همچنین علت مرگ ۹۹ نفر از فوتیهای ارجاع داده شده به پزشکی قانونی نیز مشکوک اعلام شده که شامل فوتهای نابهنگام، فوت در منزل و... است.
بررسی این آمارها نشان میدهد که تغییرات فصلی، شرایط محیطی و سطح آگاهی عمومی نقش مهمی در نوسانات میزان مرگومیر ایفا میکنند. از اینرو، توجه به عوامل زمینهساز و ریشهای این آمارها، اهمیت زیادی در تدوین سیاستهای پیشگیرانه و ارتقای سلامت عمومی دارد. تقویت رویکردهای آموزشی، اطلاعرسانی مستمر و فرهنگسازی در جامعه میتواند به تغییر و یا اصلاح برخی رفتارها و کاهش مرگهای قابل پیشگیری منجر شود.
انتهای خبر/