هر وات صرفهجویی زمینهساز آیندهای پایدارتر است؛
صرفهجویی راهکار رسیدن به انرژی پایدار
صرفهجویی در مصرف انرژی نقش حیاتی در دستیابی به انرژی پایدار دارد، به خصوص با توجه به وجود ناترازی انرژی در کشور، صرفهجویی موجب بهینهسازی استفاده از منابع موجود و افزایش تابآوری سیستمهای انرژی و جلوگیری از خاموشی میشود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، این روزها سرما و کاهش محسوس دما تقریباً تمام نقاط کشور را فرا گرفته است و از این رو ناترازیهای موجود در حوزه انرژی ایجاب میکند که صرفهجویی در این حوزه بیش از پیش صورت گیرد تا به خاموشی برق یا گاز در هیچ نقطهای از کشور دچار نشویم.
مصطفی پوردهقان اردکان در این زمینه در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با اشاره به اهمیت صرفهجویی در مصرف انرژی گفت: کشور ما دارای ذخایر بسیار خوب انرژی در حوزه نفت و گاز است و به عنوان یکی از کشورهای برتر تولید کننده در حوزه گاز محسوب میشود که باید قدر آن را بدانیم.
ضریب بالای پوشش حاملهای انرژی در کشور
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی در پوشش شبکه گازرسانی به کل شهرها و روستا ضریب بسیار بالایی در دنیا دارد که حتی پیشرفتهترین کشورهای دنیا نیز شاید از این ضریب پوشش برخوردار نباشند و از لحاظ قیمت نیز در نظام اسلامی ما به واسطه اهدافی که وجود دارد درصد بالایی از نرخ بهای تمام شده انرژی را دولت میپردازد و هر سال سهم بزرگتری برای پرداخت یارانه به این بخش اختصاص دهد.
نماینده مردم شهرستان اردکان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: با توجه به اینکه حاملهای انرژی ذخایری طبیعی هستند و ذخایری نیستند که ما بتوانیم در آزمایشگاه تولید بکنیم و دارای حجم بیپایانی نیست یک روزی تمام میشود و تجدیدپذیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: ظرفیت تولید گاز کشور در فصل سرد سال حدود 850 میلیون مترمکعب در روز است که باید به مصرف خانگی، صنعتی و کشاورزی برسد و در این زمینه باید صرفهجویی صورت بگیرد که با کمبود و افت فشار مواجه نشویم، با این حال شاید بتوان در خصوص مصرف گاز در صنعت و کشاورزی محدودیتهایی ایجاد کرد اما در مصرف خانگی الزام وجود دارد که هیچ اعمال محدودیتی نباشد و انتظار میرود در زمینه صرفهجویی در انرژی همراهی لازم را داشته باشند.
لزوم پیوستن مردم به پویش کاهش دو درجهای دما
پوردهقان اضافه کرد: هیأت دولت رئیس جمهور پویش کاهش دو درجهای دمای محیط را راهاندازی کرده است که پویش بسیار خوبی برای صرفهجویی در مصرف انرژی است و هموطنان عزیز با پیوستن به این پویش کمک میکنند که شبکه گاز هموطنانی که در بقیه نقاط کشور به خصوص شمال کشور که از شبکه مرکزی دور هستند دچار افت فشار گاز و مشکل نشوند.
وی با اشاره به راهکارها برای حل مشکل ناترازی انرژی عنوان کرد: باید در این زمینه سرمایهگذاری و جذب سرمایه را برای رشد تولید انجام داد و مکرر برای ایجاد نیروگاههای جدید برق، نیروگاههای خورشیدی و... باید اقدام شود و همچنین صنایع را باید ملزم کرد که با راهاندازی نیروگاههای تجدیدپذیر مانند نیروگاه خورشیدی و نیروگاه بادی برق مورد نیاز خود را تأمین کنند و این ناترازی انرژی در کشور به دایم دلیل است که سالیانی است که در کشور سرمایهگذاری خوبی انجام شده و اقدامات لازم برای ایجاد نیروگاه انجام نگرفته است و اکنون با این وضعیت مواجه شدیم.
لزوم سرمایهگذاری برای ایجاد نیروگاههای جدید
پوردهقان گفت: متأسفانه برای نخستین بار است که زمستان هم دچار قطعی برق میشویم و در این زمینه چندین بار وزیر نیرو و وزیر نفت به مجلس دعوت شدند و از آنها توضیح خواستیم و دولت هم باید به سمت جذب سرمایه برای ایجاد نیروگاههای جدید برخورد تا به مرور مشکل نانراژی انرژی را بتوانیم حل کنیم.
وی تصریح کرد: بحث قیمت حاملهای انرژی نیز موضوع دیگری است که باید به آن توجه شود، نمیتوان برای همه مردم یک تعرفه و یک سیاستگذاری اعمال کرد، دهکهای مختلف از انرژی میزان متفاوتی استفاده میکنند دهکها بالا معمولا بیشترین مصرف را دارند و بیشترین بهره را از یارانه انرژی میبرند و دهکهای پایین جامعه کمترین استفاده و کمترین بهره را از یارانه حاملهای انرژی دارند بنابراین باید این موضوع به نفع دهکهای پایین جامعه اصلاح شود.
متأسفانه زمستان امسال آنچه باعث اعمال خاموشی و محدودیت بار در بخشهای مختلف شده است غفلت از ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها در زمان مشخص بوده است.
غفلت از تأمین سوخت نیروگاهها عامل خاموشیها در زمستان
علی جم در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، در این زمینه گفت: عکس تصوری که وجود دارد هم اکنون در فصل زمستان مشکل تولید برق وجود ندارد و نیروگاههای کشور میتوانند نیاز مصرف مشترکان را برآورده کنند مشکلی که وجود دارد در بحث سوخت نیروگاههاست.
وی ادامه داد: همزمان با فصل سرما سوخت نیروگاهها که ۹۹ درصد آن گاز است با محدودیت مواجه میشود و از سوخت دوم که معمولاً گازوئیل است استفاده میکنند، متأسفانه امسال پیشبینی لازم برای پر کردن مخازن سوخت برای فصل سرما انجام نشده است و الان نیروگاههای کشور در ذخیره سوخت دوم هم دچار مضیقه هستند بنابراین برای اینکه خاموشی سراسری به وجود نیاید باید بهگونهای سوخت موجود در مخازن مدیریت شود که فقط مصارف ضروری را تأمین کند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد عنوان کرد: طبق آماری که وجود دارد هم اکنون ذخیره مخازن سوخت نیروگاههای کشور کمتر از 10 درصد است و معمولاً سه تا چهار درصد از این سوخت نیز به دلیل رسوبی که در مخازن تهنشین شده است قابل استفاده نیست و اگر سوخت موجود مدیریت نشود ممکن است با خاموشی سراسری مواجه شویم که مشکلات و مسائل زیادی را به دنبال دارد.
اعمال محدودیت مصرف در بخشهای مختلف
وی ادامه داد: برای کاهش مصرف سوخت در نیروگاهها برنامهریزی صورت گرفته تا محدودیتهاتی در مصرف برق بخشهای مختلف صورت گیرد که در بخش صنعت این محدودیت کاهش 35 درصدی مصرف برق بوده و در حوزه کشاورزی نیز از ساعت 16 تا 21 چاههای کشاورزی را خاموش کنند.
وی افزود: در حوزه مشترکان خانگی نیز محدودیتها و خاموشیهای روزانه در حال اعمال است و برای ادارات نیز کاهش ۲۰ درصدی مصرف برق نسبت به سال گذشته را اعلام کردیم که باید رعایت کنند، بعضی ادارات کنترل هوشند نصب و میزان مصرف تنظیم شده که برخی ادارات به دلیل عدم رعایت برقشان قطع شد.
جم اضافه کرد: در بخش تجاری نیز برخی روشناییهای نامتعارف وجود داشت که به مغازههایی که اقدام به نصب ریسه کردند تذکر داده میشود و مغازهداران به جمعآوری آن اقدام میکنند، در خصوص روشنایی معابر نیز تغییراتی در روشنایی خیابانها، بلوارهای اصلی و معابر بین شهری ایجاد شده تا در این زمینه هم صرفهجویی داشته باشیم.
توصیهها برای صرفهجویی در صرفهجویی در مصرف برق
وی با بیان اینکه اطلاعرسانی در خصوص صرفهجویی در مصرف برق در همه زمینهها در حال انجام است، گفت: چنانچه مشارکت مردم را به خوبی در این زمینه داشته باشیم و مصرف را بهینه کنیم در این شرایط با کمبود سوخت نیروگاهها نخواهیم شد و مشکلی برای شبکه سراسری به وجود نمیآید.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد با بیان توصیههایی در زمینه کاهش مصرف انرژی گفت: استفاده از نور طبیعی در طول روز، تنظیم درجه رفاه در منزل یا اداره، استفاده از سیستمهای گرمایشی معمولی و عدم استفاده از اسپیلت، خاموش کردن روشنایی محوطه و نمای ساختمانها و ادارات و... از جمله مواردی است که موجب صرفهجویی در مصرف انرژی باشد.
ساختمانها به عنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان انرژی در سطح جهانی شناخته میشوند که این مصرف عمدتاً مربوط به گرمایش، سرمایش، روشنایی و تجهیزات الکتریکی است. ساختمانها همچنین مسئول بخش قابل توجهی از انتشار گازهای گلخانهای هستند. بهینهسازی مصرف انرژی در این فضاها میتواند به کاهش اثرات منفی بر محیط زیست کمک کند و کیفیت زندگی ساکنان را بهبود بخشد.
نقش ساختمان در مصرف انرژی
مجتبی فرهمند در این زمینه در گفتگو با یزدرسا گفت: طبق اظهار نظر مدیر كل دفتر امور مقررات ملی ساختمان وزارت راه و شهرسازی تقریباً حوزه ساختمان حدود 45 درصد از مصرف انرژی كشور را به خود اختصاص داده كه ٨٠ درصد آن مصرف گاز بوده است و از این مقدار 15 درصد به ساختمانهای عمومی و تجاری و 85 درصد به ساختمانهای بخش مسكونی مربوط میشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر مقایسه كشورها از لحاظ عددی نشان داده كه شدت مصرف انرژی در كشور ایران حدود سه برابر متوسط جهان است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد تصریح کرد: صرفهجویی در مصرف انرژی در ساختمان از مهمترین مسائل جهانی و از جمله كشور ما است، به طوری كه میتوان گفت آینده دنیا، جنگ انرژی در كشورها خواهد بود.
وی ادامه داد: امروزه با افزایش روز افزون جمعیت و پیشرفت تكنولوژی، مدیریت انرژی به اولویتهای اساسی كشورها تبدیل شده است؛ چرا كه مصرف انرژی كارآمد و بهینه نه تنها میتواند باعث حفظ منابع طبیعی شود، بلكه از نظر اقتصادی و زیست محیطی نیز دارای اهمیت است.
فرهمند گفت: از نظر منابع طبیعی، منابع انرژی فسیلی مثل نفت، زغال سنگ، گاز و... منابع غیرقابل تجدید و محدودی هستند و با كاهش مصرف منابع میتوان به حفظ آن برای نسل آینده كمك كرد. علاوه بر آن، مصرف بیش از حد منابع باعث كاهش كیفیت هوا شده و منجر به تخریب محیط زیست و كمبود آب خواهد شد.
وی اضافه کرد: از نظر كاهش هزینههای اقتصادی، مصرف بیرویه انرژی باعث افزایش هزینههای اقتصادی شده و با اجرای راههای كاهش مصرف انرژی میتوان هزینههای مرتبط با تولید و توزیع انرژی را تا حد ممكن كاهش داد و در نتیجه فشار مالی كه بر خانوارها و صنایع وجود دارد نیز كمتر میشود.
تأثیر سوخت فسیلی در آلودگی هوا
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد عنوان کرد: از منظر كاهش آلودگیهای زیست محیطی، به كار بردن سوخت فسیلی میتواند باعث تولید گاز گلخانهای و آلودگی هوا شود، این گازها از عوامل اصلی تغییر اقلیمی و گرمایش جهانی به شمار میآیند.
فرهمند افزود: كاهش دادن مصرف انرژی باعث كاهش انتشار این گازها شده و در نتیجه میتواند به بهبود كیفیت هوا و همچنین سلامت عمومی كمك كند. صرفهجویی در مصرف انرژی در ساختمان یكی از مهمترین عوامل كاهش آلودگی زیست محیطی محسوب میشود به طوری كه در حال حاضر وضعیت شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ خود شاهدی بر این موضوع است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در تمامی جوامع امروزی، انرژی یكی از مهمترین و چالش برانگیزترین موضوعات محسوب شده و با توجه به سهم عمده ساختمان تحولات چشمگیری در دهههای اخیر در كشورهای پیشرفته و در حال توسعه، در جهت بهبود وضعیت مصرف انرژی صورت گرفته است.
مقررات ملی ساختمان در زمینه کاهش مصرف انرژی
فرهمند اضافه کرد: برای مثال در كشور ما، انتظارات به جایی در جامعه مهندسی و نهادهای مرتبط با موضوع بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان ایجاد شده كه مطالبات مشخصی را در قوانین و آئیننامههای ملی مطرح كرده است، به طوری كه در ماده ١٨ قانون اصلاح الگوی مصرف و آئیننامههای اجرایی آن، لزوم بازنگری مقررات ملی ساختمان به منظور تعیین ردهبندی انرژی و جهتگیری به سوی ساختمان سبز به عنوان یک وظیفه برای وزارت راه و شهرسازی در نظر گرفته شده است.
وی گفت: از جمله ضوابط موجود در بخش ساختمان تدوین و بهروز رسانی مجموعه مباحث مقررات ملی ساختمان است كه در حوزه انرژی شامل مبحث ١٩ مقررات ملی ساختمان، با عنوان صرفهجویی در مصرف انرژی است كه با ویرایشهای متناوب منجر به ارتقای كیفیت ساخت و افزایش بهرهوری و بهینهسازی ساختمانها خواهد شد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد افزود: بحث ١٧ مقررات ملی ساختمان، كه مرتبط با لولهكشی گاز طبیعی ساختمانها بوده و تغییرات آن باعث حفظ سرمایه ملی، رشد و توسعه فناوری، روزآمدی مصالح و تجهیزات و در نهایت صرفهجویی در مصرف انرژی و ارتقای ایمنی ساختمانها خواهد شد.
وی افزود: مبحث ٢٢ مقررات ملی ساختمان، با عنوان مراقبت و نگهداری از ساختمانها سعی در حفظ ساختمان به عنوان یک سرمایه ملی را داشته تا بتوان با در نظر گرفتن ضوابط و مقرراتی عملكرد صحیح و بهینه ساختمان را كنترل و در صورت نیاز نسبت به تعمیر و یا تقویت اجزای آسیب دیده اقدام نمود، چرا كه ایمنی، قابلیت بهرهبرداری، بهداشت آسایش ساكنان، بهرهدهی مناسب و پایایی ساختمانها در در بحث مدیریت انرژی حائز اهمیت است.
فرهمند اضافه کرد: از تدوین دستورالعملها و چکلیستهای مرتبط با این موضوعات از سوی كمیسیون انرژی شورای مركزی و همچنین عقد تفاهمنامه به منظور استفاده از انرژی خورشید به عنوان راهی مطمئن برای تبدیل رایگان فوتونهای خورشیدی به انرژی را نیز میتوان نام برد.
بحث ناترازی انرژی و برنامه هفتم توسعه
وی عنوان کرد: همانگونه كه قبلاً مطرح شد تدوین و ابلاغ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و مجموعه مباحث مقررات ملی ساختمان از اهم اقدامات دولت طی سالیان گذشته بوده است. لیكن به دلیل اهمیت بحث ناترازی انرژی، این موضوع به صورت ویژه در قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران دیده شده است.
فرهمند گفت: از جمله الزامات مرتبط با موضوع، بند «ب» ماده ٥٥ قانون مذكور با عنوان ارتقای بهرهوری بوده كه وزارت راه و شهرسازی را مكلف کرده با ایجاد و راهبری سامانه صدور الكترونیكی شناسنامه فنی و ملكی امكان درجه بندی ساختمانها و مستحدثات جدیدالاحداث را در دو بخش كیفیت ساخت و بهره وری انرژی در چهار رده فراهم نماید.
وی افزود: نحوه رتبهبندی و درجهبندی ساختمانها براساس صدور شناسنامه الكترونیک فنی و ملكی خواهد بود كه توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان صادر خواهد شد، به نحوی كه این سند الكترونیک حاوی چگونگی رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی بوده و رتبه بندی ساختمانها از منظر كیفیت ساخت و مصرف انرژی را امكان پذیر میکند.
فرهمند گفت: به طوری كه به منظور رده بندی كیفیت ساختمانها شناسنامه فنی و ملكی به تناسب كیفیت ساخت و مصالح به كار رفته در آن در چهار رده متوسط به رنگ قرمز، خوب به رنگ زرد، خیلی خوب به رنگ آبی و عالی به رنگ سبز صادر خواهد شد، همچنین رده بندی انرژی نیز براساس ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی و مفاد مبحث ١٩ مقررات ملی ساختمان در چهار رده قابل احصا خواهد بود.
همه هموطنان باید دست به دست هم دهیم تا کشور از بحران ناترازی انرژی که با آن مواجه شده است خارج شود، صرفهجویی در مصرف حاملهای انرژی اهمیت ویژهای دارد، این اقدام میتواند به کاهش فشار بر شبکههای انرژی کمک کند و از بروز بحرانهای بیشتر جلوگیری نماید. همچنین، با کاهش مصرف، نیاز به تولید انرژی جدید کاهش مییابد و این امر به حفظ منابع طبیعی و کاهش آلودگی محیط زیست کمک میکند.