حالت تاریک
چهارشنبه, 27 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
پیامی راهبردی برای پرهیز از تکرار خطایی پرهزینه
آنچه از بیانات اخیر رهبری برآمد؛

پیامی راهبردی برای پرهیز از تکرار خطایی پرهزینه

به باور تحلیلگران هشدار رهبر انقلاب درباره پرهیز از گره‌زدن اقتصاد به مذاکرات، تلنگری جدی به تصمیم‌سازان است تا نگاه خود را از «انتظار برای گشایش خارجی» به «اقدام برای توسعه داخلی» تغییر دهند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا» به نقل از خبرگزاری فارس، رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر مسئولان ارشد قوای سه‌گانه، با تأکید بر پرهیز از گره‌زدن اقتصاد به مذاکرات خارجی، بار دیگر نسبت به تکرار اشتباهات گذشته هشدار دادند و با اشاره به تجربه برجام فرمودند: « ...سعی کنید مسائل کشور را به این گفتگوها گره نزنید. اشتباهی که در برجام کردیم اینجا تکرار نشود، آنجا ما همه‌چیزمان را منوط به پیشرفت مذاکرات کردیم. یعنی کشور را شرطی کردیم...»

بسیاری از کارشناسان، این بخش از بیانات رهبری را حامل پیامی راهبردی برای همه ارکان حاکمیت می‌دانند و معتقدند مسئولان دولت، فعالان اقتصادی و رسانه‌ها باید این موضوع را بیشتر مورد توجه قرار دهند.

شرطی‌سازی اقتصاد؛ تکرار یک خطای پرهزینه

تجربه برجام برای بسیاری از تحلیلگران، نه فقط یک توافق ناتمام، بلکه نمونه‌ای بارز از «شرطی‌سازی» سیاست‌گذاری در کشور بود. مهدی تقوی استاد دانشگاه در این‌باره به خبرنگار فارس می‌گوید: «در سال‌های اجرای برجام، بسیاری از تصمیمات مهم اقتصادی و حتی روان عمومی بازار، منتظر نتایج مذاکرات می‌ماند. این فضا باعث شد ظرفیت‌های درونی کشور به حالت تعلیق درآید و ثبات اقتصادی آسیب ببیند.»به باور این استاد دانشگاه، هشدار اخیر رهبر انقلاب، تلنگری جدی به تصمیم‌سازان است تا نگاه خود را از «انتظار برای گشایش خارجی» به «اقدام برای توسعه داخلی» تغییر دهند.
 
پرهیز از شتاب‌زدگی و خوش‌بینی یک‌طرفه

دولت به عنوان بازیگر اصلی عرصه سیاست‌گذاری، اکنون موظف است از تکرار مدل‌های پرریسک مذاکراتی همچون برجام پرهیز کند. قاسم جعفری کارشناس مسائل سیاسی در این‌باره معتقد است: «همه توافقات بین‌المللی باید با ضمانت اجرایی، سازوکارهای نظارتی و تضمین منافع ملی همراه باشند و خوش‌بینی بدون پشتوانه، همان چیزی است که در تجربه برجام ما را دچار هزینه کرد.»

وی ادامه می‌دهد: «دیپلماسی باید در خدمت اقتصاد ملی باشد، نه آنکه به عاملی برای توقف برنامه‌ریزی‌های داخلی بدل شود.»نگاه سرمایه‌گذاران به ثبات تصمیم‌سازیسرمایه‌گذاری، به‌ویژه از نوع بلندمدت، نیازمند پیش‌بینی‌پذیری در فضای اقتصادی و سیاسی است.

نادری، تحلیلگر بازار سرمایه، می‌گوید: «وقتی سرمایه‌گذار ببیند که سیاست‌های اقتصادی کشور به روند مذاکرات خارجی گره خورده، ترجیح می‌دهد ریسک نکند. این وابستگی، خودبه‌خود باعث فرار سرمایه و کاهش اعتماد در بازار می‌شود.»وی تأکید می‌کند که « رهبر انقلاب با درک دقیق این فضا، بر ضرورت ثبات تصمیم‌سازی، شفافیت اقتصادی و اتکا به توان داخلی تأکید دارند.»
 
نقش فعالان اقتصادی و رسانه‌ها در عبور از فضای شرطی‌شده

در کنار دولت، نقش بخش خصوصی و رسانه‌ها نیز کلیدی است. کارشناسان تأکید دارند که فعالان اقتصادی باید از رفتارهای هیجانی و وابسته به شایعات سیاسی پرهیز کرده و تمرکز خود را بر ظرفیت‌های بومی و مزیت‌های رقابتی داخلی معطوف کنند.

حسینی کارشناس رسانه با اشاره به اهمیت این حوزه در تبیین سخنان رهبر انقلاب می‌گوید: «رسانه‌ها باید از دوقطبی‌سازی و جناحی‌کردن این هشدار راهبردی پرهیز کرده و به جای آن، با رویکرد تحلیلی، زمینه را برای هم‌افزایی در جهت منافع ملی فراهم کنند.»

کارشناسان بر این باورند که رهبر انقلاب با ترسیم خطوط کلی سیاست‌گذاری، بار دیگر استقلال اقتصادی، تولید ملی و توسعه مبتنی بر ظرفیت‌های داخلی را در کانون توجه قرار داده‌اند. اکنون نوبت دولت، بخش خصوصی و رسانه‌هاست که با بهره‌گیری از تجربه گذشته، به سمت حکمرانی واقع‌بینانه، مقتدر و درون‌زا حرکت کنند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر