مانع بزرگ «فیفا» مقابل احراز صلاحیت نامزدهای فوتبال؛
روزهای متلاطم در سئول تداوم دارد
رویه فدراسیون بینالمللی فوتبال نشان داده که نسبت به داوطلبانی که در کارنامۀ خود با محکومیت کمیته اخلاق مواجه شدهاند، نظارت بیشتری خواهد داشت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، عصر روز چهارشنبه ۱۰ بهمنماه و همزمان با پایان مهلت بررسی صلاحیت داوطلبان تصدی کرسیهای ریاست، نایبرئیسی و عضویت در هیأترئیسه فدراسیون فوتبال در کمیته بدوی انتخابات این فدراسیون، خبر عدم احراز صلاحیت ۲ تن از رؤسای اسبق فدراسیون فوتبال بر روی خروجی رسانهها قرار گرفت و جنجالهای زیادی را نیز با خود به همراه داشت.
جزئیات عدم احراز صلاحیتها؛ ۱۱ نفر تأیید نشدند
بر اساس این گزارش؛ علی کفاشیان و شهابالدین عزیزی خادم که در کارنامه خود با محرومیت از سوی کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال مواجه شده بودند، بر همین اساس از سوی کمیته بدوی انتخابات مورد تأیید صلاحیت قرار نگرفتند و رد صلاحیتشان از طریق پیامک به آنها ابلاغ شد که البته واکنش لحظهای کفاشیان را به همراه داشت و وی مدعی شد برای اعتراض به کمیته استیناف انتخابات خواهد رفت.
جدا از کفاشیان و عزیزی خادم، ۹ تن دیگر نیز که برای تصدی کرسیهای مختلف هیأترئیسه فدراسیون فوتبال اعلام داوطلبی کرده بودند، با تیغ عدم احراز صلاحیت مواجه شدند که برخی از آنها مشکل نقص مدارک و تداخل احکام داشتند؛ نمونهاش رضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس که گفته میشود مشکلی برای حضور در انتخابات هیأترئیسه فدراسیون فوتبال نخواهد داشت.
دو تن از نواب رئیس معرفیشده از سوی یکی از داوطلبان ریاست فدراسیون فوتبال نیز به علت حکم کمیته اخلاق و بحثهای مدیریتی با مشکلات عدیدهای در روند احراز صلاحیت مواجه شدهاند. بااینهمه اما برخی جریانات رسانهای و ماجرای کاهش محکومیت عزیزی خادم در کمیته استیناف فدراسیون فوتبال، ماجرای کفاشیان و وی را بسیار داغتر از سایرین کرده است.
طبق پیگیریهای انجام شده؛ روند احراز صلاحیت در کمیته بدوی انتخابات بدینگونه است که در صورت نبود مشکل خاصی در روند صلاحیتسنجی، احراز صلاحیت بدوی به نامزدها ابلاغ نخواهد شد و بنا بر برائت نهاده شده؛ از این روست که پیامک خاصی برای داوطلبانی که مشکلی نداشتهاند، ارسال نشده و صرفاً پیامکها برای کسانی ارسال شده که مورد احراز صلاحیت بدوی قرار نگرفتهاند.
با وجودی که برخی جریانات منتسب به طیفهای خاص درصدد مردود نشاندادن مسئولان فعلی فدراسیون در کمیته بدوی بودهاند، پیگیریها کاملاً برخلاف این مدعاست. از سویی دیگر؛ بسیاری بر این باورند که مشکل عزیزی خادم و کفاشیان در کمیته استیناف انتخابات فدراسیون فوتبال حل شده و آنها برای رقابت در کارزار انتخابات ریاست فدراسیون دیگر هیچ مشکلی نخواهند داشت.
علی کفاشیان در پرونده معروف به فساد امپی سیلوا و شهابالدین عزیزی خادم نیز بهجز ۴۳ مورد تخلف ابلاغی به مجمع، در بحث واریز مبلغ ۱۰ میلیارد تومان بهحساب باشگاه پرسپولیس در زمان ریاستش بر فدراسیون فوتبال با حکم محکومیت کمیته اخلاق فدراسیون مواجه شده بودند که ازقرارمعلوم، محرومیت آنها صرفاً کاهشیافته و حکم برائت صادر نگردیده است.
نظر فیفا درباره محکومیتهای کمیته اخلاق چیست؟!
برایناساس از نظر فیفا؛ محرومیتهای مرتبط بااخلاق (مانند فساد، تقلب، یا رفتارهای غیرحرفهای) معمولاً جدیتر تلقی میشوند و ممکن است حتی پس از پایان دوره محرومیت، فیفا یا فدراسیون ملی شرایط اضافی برای مشارکت مجدد فرد در پروسه انتخاباتی در نظر بگیرند. البته که محرومیتهای مرتبط با مسائل اداری ممکن است تأثیر کمتری بر احراز صلاحیت فرد برای شرکت در انتخابات داشته باشند.
فیفا معمولاً بر انتخابات فدراسیونهای ملی نظارت میکند و ممکن است صلاحیت نامزدها را بررسی کند. اگر فردی سابقه محرومیت در کمیته اخلاق یک فدراسیون ملی را داشته باشد، فیفا ممکن است صلاحیت او را رد کند، حتی اگر مدت مؤثر محرومیت به پایان رسیده باشد. علاوه بر قوانین فیفا، قوانین داخلی فدراسیون ملی نیز ممکن است شرایط خاصی برای شرکت در انتخابات تعیین کند.
فیفا و فدراسیونهای ملی معمولاً به سابقه اخلاقی افراد توجه ویژهای میکنند، بهویژه اگر محکومیت مرتبط با فساد و تخلف مالی یا موارد مشابه باشد. فیفا بهشدت با تخلفات مالی و اخلاقی در فوتبال برخورد میکند و افرادی که سابقه محکومیت در این زمینه داشتهاند، معمولاً با محدودیتهای بسیار زیادی برای تصدی مسئولیتهای کلیدی در فدراسیونهای ملی مواجه میشوند.
فیفا بر انتخابات فدراسیونهای ملی نظارت میکند و اگر تشخیص دهد که سابقه محکومیت اخلاقی این افراد با استانداردهای اخلاقی فیفا مغایرت دارد، ممکن است از تأیید صلاحیت آنها جلوگیری کند. این موضوع بهویژه در مواردی که محکومیت مرتبط با سوءاستفاده از موقعیت یا تخلفات مالی باشد، جدیتر گرفته میشود و ورود نظارتی فیفا را در پی خواهد داشت.
این اطلاعات بر اساس احکام کمیته اخلاق گردآوری و منتشر شده، بنابراین صحت و سقم تخلفات رخداده در پروندههای منجر به محرومیت کفاشیان و عزیزی خادم مستقیماً با این رکن قضایی است. با این تفاسیر به نظر میرسد هم کمیته استیناف انتخابات و همنهادهای ذیصلاح نظارتی ۴گانه؛ دقت نظر بسیار بیشتری درباره روند احراز صلاحیتها خواهند داشت.
گفتنی است از نظر فیفا؛ محکومیت کیفری قطعی میتواند مانع شرکت در انتخابات فدراسیون فوتبال برای سمت ریاست شود، البته باتوجهبه این که فیفا حتی با داشتن سوءرفتار، نامزد را رد صلاحیت میکند، بررسی اساسنامه فدراسیون نشان میدهد که فیفا سختگیری بیشتری داشته و پرونده باز قضایی در تأیید صلاحیت کاندیداهای انتخابات فدراسیون فوتبال تأثیرگذار نیست.
منبع: دانا