حالت تاریک
پنج‌شنبه, 02 اسفند 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
گرد فراموشی بر سامانه شفافیت شهرداری یزد
یزد رسا بررسی می‌کند؛

گرد فراموشی بر سامانه شفافیت شهرداری یزد

در این گزارش به مقایسه سامانه شفافیت شهرداری سه شهر یزد، اصفهان و کرمان خواهیم پرداخت و نقاط قوت و منفی عملکرد این سه شهرداری را مقایسه خواهیم کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، با توجه به شرایط کنونی، شفافیت در عملکرد نهادهای عمومی به ویژه شوراهای اسلامی که مستقیماً با زندگی روزمره شهروندان ارتباط دارند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

ایجاد سامانه شفافیت می‌تواند به کاهش فساد و سوءاستفاده‌های مالی کمک کند و همچنین شهرداری‌ها را ملزم به پاسخگویی در قبال تصمیمات و اقدامات خود نماید.

در واقع سامانه شفافیت می‌تواند به عنوان ابزاری برای نظارت عمومی عمل کند که شهروندان را قادر می‌سازد تا در فرایندهای تصمیم‌گیری مشارکت بیش‌تری داشته باشند.

سامانه شفافیت شهرداری یزد در سال ۱۳۹۷ به‌منظور شفاف‌سازی عملکرد و اقدامات شهری در یزد راه‌اندازی شد که این سامانه به بررسی بودجه شهرداری، عملکرد سالیانه، فرایندها، مزایدات و مناقصات شهرداری و... می‌پردازد.

در این گزارش به بررسی عملکرد شهرداری یزد در سامانه شفافیت خواهیم پرداخت و عملکرد آن را با شهرهایی همچون اصفهان و کرمان مقایسه خواهیم کرد.

بررسی عملکرد سالیانه شهرداری‌ها

بررسی عملکرد سالانه یزد شامل عملکرد شورای اسلامی شهرها، معاونت‌ها، مناطق، سازمان‌های وابسته، مدیریت ستادی و درآمد و هزینه‌های شهرداری است که در بررسی‌های انجام شده از سال ۹۶ تا کنون اطلاعات در سایت به‌روزرسانی نشده و تنها طی یک نامه توسط شهردار، درآمد و هزینه‌های شهرداری در 6 ‌ماهه اول سال ۱۴۰۱ مشخص و بعد از آن هیچ اطلاعاتی در دسترس نیست.

در مقایسه این بخش با سامانه دو شهرداری اصفهان و کرمان متوجه می‌شویم که بخشی با عنوان عملکرد سالانه در سامانه موجود نیست؛ اما هرکدام به تفکیک در بخش‌های مختلف سایت آورده و اطلاعات به‌روزرسانی شده‌اند.

بودجه شهرداری‌ها زیر ذره‌بین

در مقایسه بودجه سالانه شهرداری‌های یزد، اصفهان و کرمان، شهرداری یزد تا سال ۱۴۰۲ موفق به به‌روزرسانی بودجه خود شده است، اما اطلاعات مربوط به تفریغ و متمم بودجه این شهرداری تنها تا سال ۱۳۹۶ به‌روز شده است.

در مقابل، شهرداری اصفهان با ارائه اطلاعات کاملاً منظم و به‌روزرسانی شده، تمامی جزئیات مربوط به بودجه را تا سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است.

همچنین، شهرداری کرمان نیز تا سال ۱۴۰۳ بودجه 6 ماهه اول سال را به طور کامل ارائه داده است که این اقدام نشان‌دهنده تلاش این شهرداری برای شفافیت مالی و به‌روزرسانی اطلاعات است، هرچند که باید دید آیا این روند در آینده ادامه خواهد یافت یا خیر؟

با توجه به مقایسه وضعیت بودجه شهرداری‌های یزد، اصفهان و کرمان، مشخص است که شهرداری یزد نیاز مبرمی به افزایش شفافیت مالی و به‌روزرسانی اطلاعات خود دارد.

عدم ارائه اطلاعات به‌روز و تفریغ و متمم بودجه تا سال ۱۳۹۶ نشان از بی‌توجهی مسئولان شهرداری به شفاف‌سازی این مسئله برای مردم است و باید توجه بیش‌تری به این مسئله شود.

از اتاق شیشه‌ای شورای شهر اصفهان تا اتاق بتنی شورای شهر یزد و کرمان

اولین و مهم‌ترین دلیل شفافیت، ارتقای سطح شفافیت و پاسخگویی است که با دسترسی به مصوبات شهروندان می‌توانند از تصمیمات اخذ شده آگاه شوند و در نتیجه اعضای شورا در مقابل تصمیمات خود مسئول و پاسخگو بدانند.

سامانه شفافیت شهرداری‌های یزد و کرمان در بخش مصوبات شورا بسیار محتاطانه عمل کرده‌اند به گونه‌ای که هیچ اطلاعاتی از مصوبات شورای اسلامی یزد و کرمان تاکنون در دسترس نیست.

در مقابل شهرداری اصفهان به صورت کاملاً به‌روزرسانی شده دست به انتشار مصوبات شورا در سامانه شفافیت خود زده‌اند و مردم به صورت برخط می‌توانند از مصوبات شورای اسلامی شهر و اقدامات و عملکرد اعضای شورا آگاه شوند.

بهره‌گیری از یک الگوی موفق در شفافیت

شهرداری کرمان اقدام قابل توجهی انجام داده و دست به انتشار لیست حقوق کارمندان و اعضای شورای شهر در سامانه شفافیت زده است البته لازم به ذکر است که اطلاعات حقوقی کارمندان شهرداری از سال ۱۴۰۲ به‌روزرسانی نشده و سایت از دسترس خارج است؛ اما اطلاعات حقوقی اعضای شورای شهر به صورت به‌روزرسانی تا سال ۱۴۰۳ قابل مشاهده است که برخلاف این رویکرد مثبت در شهرداری کرمان شهرداری یزد و اصفهان هنوز در این زمینه عقب مانده و از انتشار اطلاعات مشابه خودداری کرده‌اند که شاید عدم انتشار این اطلاعات به دلیل نگرانی‌هایی در خصوص نحوه هزینه‌کرد بودجه‌ها و توزیع منابع است .

ضروری است که شهرداری‌های یزد و اصفهان با الگوگیری از شهرداری کرمان گام‌هایی در راستای افزایش شفافیت مالی بردارند و اطلاعات مربوط به حقوق کارمندان و اعضای شورای شهر را به صورت عمومی منتشر کنند.

شفافیت در مزایده و مناقصات شهرداری‌ها

در سامانه شفافیت شهرداری یزد تنها چند مورد محدود از مناقصات  و مزایده‌ها بارگزاری شده که در مقابل سامانه شفافیت شهرداری اصفهان به طور کامل و به‌روز اطلاعات مربوط به مناقصات و مزایده‌ها رو در دسترس عموم قرار داده است همچنین شهرداری اصفهان نیز تنها تا ابتدای سال ۱۴۰۳ اطلاعات مربوط به مزایده‌ها و مناقصات را در سامانه شفافیت خود منتشر کرده که نیاز به به‌روزرسانی بیش‌تری دارد .

شفافیتی که در اعتبارات و پروژه‌های شهرداری محقق نشد

در بررسی سامانه‌های شفافیت شهرداری‌های مختلف، مشخص می‌شود که وضعیت شفاف‌سازی اعتبارات و پروژه‌ها در استان یزد نسبت به سایر استان‌ها به‌ویژه اصفهان و کرمان قابل توجه است. 
شهرداری یزد در این زمینه اقداماتی انجام داده و اطلاعات مربوط به اعتبارات و پروژه‌ها را تا سال ۱۳۹۹ به‌روز کرده است. 

در مقابل، سامانه شفافیت شهرداری اصفهان و کرمان در این زمینه عملکرد قابل قبولی نداشته‌اند.
 شهرداری اصفهان نتوانسته است بخشی برای شفاف‌سازی اعتبارات و پروژه‌ها ایجاد کند و سایت سامانه شفافیت شهرداری کرمان نیز با مشکلاتی مواجه بوده و اطلاعات لازم را ارائه نمی‌دهد.

فهرست اعضای‌ هیات مدیر و سازمان‌ها

در سامانه‌ شفافیت شهرداری‌های اصفهان، یزد و کرمان یکی از نکات مثبت قابل توجه، وجود فهرست اعضای هیات مدیره و سازمان‌های مرتبط در این سامانه‌ها است.

 ارائه اطلاعات درباره اعضای هیات مدیره و سازمان‌ها به شهروندان این امکان را می‌دهد که با ساختار مدیریتی و تصمیم‌گیری‌های شهرداری آشنا شوند و در نتیجه، اعتماد عمومی به مدیریت شهری افزایش یابد.

در مقایسه سامانه شفافیت شهرداری یزد با دو شهر اصفهان و کرمان علی‌رغم بررسی‌های انجام‌شده، مشخص گردید که این سامانه آن طور که باید شاید برای شهروندان یزدی شفاف نیست و اطلاعات موجود در آن عمدتاً قدیمی و به‌روزرسانی نشده‌اند.

اگرچه برخی بخش‌ها و ویژگی‌ها در سامانه شفافیت شهرداری یزد وجود دارد که در شهرهای اصفهان و کرمان مشاهده نمی‌شود، اما این نقاط قوت نمی‌توانند ضعف‌های اساسی موجود را جبران کند و مسئولان شهرداری یزد بیش از آنچه که هست باید با مردم شفاف و صادق باشند و زمینه مشارکت و فعالیت مردم در انجام امور را فراهم کنند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر