یزدرسا بررسی میکند؛
گوشت گوسفندی از ذائقه یزدیها تا کمبودها
با وجود اینکه ذائقه بالغ بر 75 درصد مردم استان یزد مصرف گوشت قرمز گوسفندی است، یزد در این زمینه با کمبودهایی مواجه است و باید واردکننده دام سبک و گوشت گوسفندی باشد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، گوشـت قرمز از مهمترین منابع تأمین پروتئین محسوب میشود که در غذای ایرانیان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و تولید دام و گوشت قرمز نه تنها از نظر تغذیهای بلکه از جنبههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز اهمیت بالایی دارد و میتواند به توسعه پایدار جوامع کمک کند.
با وجود اینکه ذائقه بالغ بر 75 درصد مردم استان یزد مصرف گوشت قرمز گوسفندی است، یزد بیشتر تولیدکننده گوشت گوساله است و در زمینه گوشت قرمز گوسفندی بیشتر واردکننده است و در حال حاضر با احتساب جمعیت استان، سرانه مصرف گوشت قرمز گوسفندی استان یزد 7.7 کیلوگرم است.
جمعیت فعلی گوسفند و بز استان نیز ۶۶۰ هزار رأس است که از این تعداد حدود 6 هزار تن گوشت در استان تولید میشود و با توجه به اینکه نیاز و مصرف سالانه گوشت گوسفندی در استان 9 هزار و 500 تن است با کسری 3 هزار و 500 تن گوشت گوسفندی در استان مواجه هستیم.
مسئولان استان یزد دو راهکار کوتاه مدت و بلند مدت برای جبران کسری گوشت قرمز گوسفندی در استان در نظر گرفتهاند تا یزد خشک و کویری را در تأمین گوشت قرمز گوسفندی به خوداتکایی برسانند. رویکرد بلند مدت ناظر بر حمایت قاطعانه از جریان تولید این محصول استراتژیک و رویکرد کوتاهمدت ناظر بر افزایش میزان عرضه از محل واردات گوشت گرم، گوشت منجمد و دام زنده به استان بوده است که در همین راستا در سال گذشته 120 هزار رأس دام به استان وارد شده است.
استراتژی تقویت و توسعه واحدهای بزرگ پرورش دام پرواری «مگافارم» با استفاده از ظرفیت صنایع در استان یزد مورد توجه قرار گرفت و طبق گفته مسئولان 50 مگافارم با هدف خودکفایی و جهش تولید دام در سراسر استان طراحی و برنامهریزی شد و با سیاستگذاریهای استان چشمانداز مطلوبی برای این زیرگروه کالایی متصور شدند.
جمع ظرفیت مگافارمها و به عبارتی واحدهای پرورش گوسفند پرتولید استان یزد 120 هزار رأس است که ظرفیت مگافارم برای شهرستان ابرکوه 17 هزار رأس، خاتم و یزد هر کدام 15 هزار رأس، شهرستانهای اردکان، میبد، اشکذر، مهریز، تفت و بافق 10 هزار رأس و شهرستان مروست 8 هزار رأس و شهرستان بهاباد 5 هزار رأس تعیین شده است.
بر این اساس در حال حاضر 6 هزار تن تولیدی گوشت قرمز گوسفندی در استان یزد به تفکیک از شهرستان ابرکوه به میزان بیش از 900 تن، از شهرستان یزد به میزان 890 تن، اشکذر 800 تن، مروست و خاتم هر کدام 675 تن، مهریز و میبد هر کدام بیش از 600 تن، تفت 560 تن، اردکان نزدیک به 400 تن، بافق 125 تن، بهاباد بیش از 100 تن و زارچ بیش از 60 تن تأمین میشود.
قیمت گوشت گوسفندی نیز در استان یزد از 600 تا 680 هزار تومان تعیین شده است که در شهرستانهای میبد، اردکان و بافق با قیمت 680 هزار تومان، در ابرکوه با قیمت 670 هزار تومان، در اشکذر 650 هزار، در بهاباد، خاتم و مهریز 630 هزار، یزد 600 تا 620 هزار، تفت 600 هزار و مروست 580 هزار تومان عرضه میشود.
تحقق خوداتکایی در تولید گوشت قرمز گوسفندی در استان نیازمند پیگیری و همافزایی مدیران و ادارات مربوطه است با این حال برنامههای مختلفی در سازمان جهاد کشاورزی استان یزد برای ساماندهی بازار گوشت در حال پیگیری است که از آن جمله میتوان به ایجاد مگافارمها، افزایش ظرفیت دامی استان، راهاندازی واحدهای راکد و نیمه فعال و افزایش ظرفیت مراتع استان اشاره کرد.
انتهای خبر/