حالت تاریک
دوشنبه, 31 اردیبهشت 1403
مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد:

ایجاد گفتمان فرزندآوری نیازمند هم‌افزایی همگانی است

ایجاد گفتمان فرزندآوری نیازمند هم‌افزایی همگانی است

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد گفت: فرهنگ‌سازی، اقناع اجتماعی و ایجاد گفتمان فرزندآوری هم نیازمند همکاری همه ارگان‌ها، دستگاه‌ها و مراجع فرهنگی و دینی بوده و هم نیازمند زمان بیشتری است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا» به نقل از روابط عمومی دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد، مهدیه‌السادات حسینی‌مطلق با اشاره به روند جمعیت در کشور، گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ایران همگام با فراز و نشیب‌های سیاست‌های جمعیتی، رشد جمعیت نیز تغییر یافته است.

وی ادامه داد: به این ترتیب که با اعمال برنامه‌های تنظیم خانواده رشد جمعیت کشور از سال ۱۳۴۶ تا شروع انقلاب اسلامی روندی کاهنده داشت، ناگهان پس از انقلاب اسلامی با اجرای سیاست‌های تشویق موالید رشد جمعیت افزایش یافت به‌طوری که در دهه‌ی ۱۳۵۵-۱۳۶۵ به یک‌باره به رشدی نزدیک ۴ درصد رسید که در تاریخ کشورمان بی‌سابقه بوده است.

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد و دبیر قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت استان در ادامه به سر گرفتن سیاست‌های تنظیم خانواده از سال ۱۳۶۸ به بعد اشاره کرد.

وی افزود: در آن زمان با سیاستی که پیش گرفته شد، رشد جمعیت کشور کاهش یافت به این ترتیب که رشد سالانه‌ی جمعیت کشور را، از ۳/۹ درصد در دهه ۱۳۵۵-۱۳۶۵، به ۱/۶۱ درصد در دهه ۱۳۸۵-۱۳۷۵ رسانید.

روند جمعیت استان با مشوق‌های قانون جوانی جمعیت رو به افزایش است

حسینی‌مطلق ادامه داد: پس از گذشت دو دهه از اجرای موفقیت‌آمیز سیاست‌های تنظیم خانواده در ایران، در آغاز سال ۱۳۸۹، سیاست تشویق موالید از سوی دولت مطرح شد. در برنامه ششم توسعه هدف‌گذاری برای افزایش میزان باروری کل به رقمی بالاتر از سطح جانشینی یعنی ۲/۲ فرزند شد. در بند اول سیاست‌های کلی جمعیّت از سوی مقام معظم رهبری در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ نیز بر افزایش میزان باروری به سطحی بالاتر از سطح جانشینی تأکید شده است.

وی با اشاره به اینکه حداقل دو دهه طول کشید تا سیاست‌های کاهش جمعیت نتیجه دهد، اظهار کرد: از سال 1393 تا سال 1400 اقدام خاصی در بدنه دولت برای افزایش جمعیت صورت نگرفت و به طور جدی در سال 1400 قانون حمایت از خانواده تصویب و در سال 1401 مرحله عملیاتی آن آغاز شد.

حسینی‌مطلق به گذشت دو سال از اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت اشاره کرد و افزود: نتایج اجرای قانون حمایت از خانوده و جوانی جمعیت به تدریج نتایج خود را در جامعه نشان می دهد، با توجه به آمار موالید استان یزد در سال 1401 نسبت به سال 1400 تعداد 839 تولد کمتر داشته است که این آمار در سال 1402 در مقایسه با سال 1401 تعداد 200 تولد کمتر بوده است.

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد گفت: با اینکه در طی همین چند سال دیگر مؤلفه‌های جمعیتی مثل ازدواج با کاهش روبرو بوده است، باید شیب نزولی بررسی شود تا تحلیل دقیقی ارائه شود. روند سریع شیب نزولی موالید نیز در استان کاهش پیدا کرده و اگر به همین صورت ادامه یابد، در سال آینده شاهد شیب صعودی افزایش خواهیم بود.

روند صعودی جمعیت در شهرستان‌های استان

حسینی‌مطلق به روند صعودی جمعیت در شهرستان‌های ابرکوه، اردکان، اشکذر، بهاباد و مهریز اشاره کرد و افزود: به عنوان مثال؛ در شهرستان ابرکوه در سال سال 1401، 643 تولد و در سال 1402، 667 تولد داشتیم، در شهرستان اردکان 1473 تولد در سال 1401 داشتیم که در سال بعد این آمار به تعداد 1526 تولد رسیده است، در شهرستان اشکذر نیز در سال 1401، 370 تولد به ثبت رسیده است که در سال 1402 این آمار به تعداد 388 تولد رسیده است.

وی ادامه داد: در شهرستان بهاباد نیز در سال 1401، 201 تولد و در سال 1402 گ، تعداد 205 تولد داشتیم. در بقیه شهرستان‌ها هر چند افزایش جمعیت نداشتیم اما شیب نزولی کاهش جمعیت، بسیار کندتر از سال‌های پیش است که به عنوان مثال؛ در میبد در سال 1401 نسبت به سال 1400، 156 کاهش تولد اما سال 1402 نسبت به سال 1401 با کاهش 39 تولد روبرو بوده ایم.

دبیر قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استان یزد اظهار کرد: تعداد موالید در سال‌های متوالی را باید منصفانه مورد تحلیل قرار داد و این انتظار که بعد از چند دهه سیاست تحدید نسل و سیر نزولی شدید رشد جمعیت، به یک‌باره سیر صعودی به خود بگیرد، اشتباه بوده و در این مدت کوتاه امری غیر ممکن است.

تغییر فرهنگ فرزندآوری یک شبه اتفاق نمی‌افتد

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری یزد گفت: از طرف دیگر فرزندآوری یک مقوله فرهنگی است که ابتدا باید فرهنگ آن احیا شود، همانطور که برای تحدید نسل، سال‌ها فرهنگ سازی شد، این امر نیز نیازمند فرهنگ‌سازی عمومی است، مقام معظم رهبری نیز در تأکیدات خود در حوزه فرزندآوری می‌فرمایند: به دست‌اندرکاران این حسنه‌ ماندگار توصیه می‌کنم که در کنار تدابیر قانونی و امثال آن، به فرهنگ‌سازی در فضای عمومی و نیز در نظام بهداشتی اهمیت دهند.

حسینی مطلق افزود: فرهنگ‌سازی، اقناع اجتماعی و ایجاد گفتمان فرزندآوری هم نیازمند همکاری همه ارگان‌ها، دستگاه‌ها و مراجع فرهنگی و دینی بوده و هم نیازمند زمان بیشتری است تا نتایج آن ملموس شود.

وی در پایان به مشوق‌های دولت به ویژه در سال گذشته اشاره کرد و گفت: کسب رتبه برتر استان یزد در پرداخت تسهیلات فرزند آوری در کشور و تعیین تکلیف حدود 5 هزار نفر از بیش از 9 هزار متقاضی نهایی دریافت زمین‌های طرح جوانی جمعیت با دادن زمین‌های ویلایی در استان به نحو مطلوبی انجام شده است و ادامه دارد.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از