یادداشت:
شعار سال را محدود به بنر نکنیم!
شعار سال نباید تنها به بنر شدن بر سردر ورودی ادارات یا قاب عکسی در اتاق مسئولان و یا نمادی در گوشه تلویزیون محدود شود.
به گزارش پایگاه خبری «یزدرسا»، زهره انتظاری*؛ شعار سال، با محوریت «جهش تولید با مشارکت مردمی»، یک پیام انگیزشی است که از سوی مقام معظم رهبری اعلام شد و هدف آن ترغیب مردم به فعالیت در حوزه تولید و بهبود فرآیندهای تولیدی است.
این شعار نمایانگر اهمیت و تاکید دولت به ارتقای سطح تولید و رشد اقتصادی و نیازمندی به مشارکت فعال مردم در این فرآیند را است؛ اصطلاح «جهش تولید» به دستاوردهایی اشاره دارد که از طریق نوآوری، بهبود فرآیندها، افزایش بهرهوری و ارتقای کیفیت، تولید و رشد اقتصادی را به سطح جدیدی میرساند، همچنین «مشارکت مردمی» به معنای همکاری و مشارکت فعال افراد و جوامع مختلف در فرآیندهای تولیدی و توسعه اقتصادی است.
یکی از عناصر اساسی این شعار، ایجاد انگیزه و اشتیاق در مردم برای شرکت در فعالیتهای تولیدی است که این انگیزه میتواند از طریق ارائه امتیازات، تسهیلات و حمایتهای مالی و غیرمالی از سوی دولت به وجود آید.
با مشارکت مردمی در فرآیند تولید، افزایش فرصتهای اشتغال، افزایش تولیدات داخلی، کاهش وابستگی به واردات و ارتقای سطح زندگی جامعه ممکن میشود؛ این مشارکت میتواند باعث افزایش اعتماد به نفس و احساس مسئولیت اجتماعی در افراد شود.
با این حال، برای دستیابی به اهداف شعار، لازم است که برنامهها و سیاستهای دقیق واضحی تدوین و اجرا شود؛ اطمینان از شفافیت و عدالت در توزیع منابع و فرصتها، از جمله اقداماتی است که میتواند به ایجاد اعتماد مردم به فرآیند تولید و مشارکت آنها کمک کند.
در تحقق این شعار باید اهمیت برخی از ظرفیتهای کشور پررنگ شود، به طور مثال، میتوان به اهمیت آموزش و آگاهی جامعه درباره روشها و فرصتهای تولید، تشویق به استفاده از فناوریهای نوین در فرآیندهای تولیدی و ترغیب به توسعه صنایع محلی و تولیدات با ارزش افزوده بالا اشاره کرد.
توجه به استفاده بهینه از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست نیز از جمله اقدامات مهم در راستای جهش تولید با مشارکت مردمی است.
برای دستیابی به اهداف شعار، نیاز به ایجاد ارتباط نزدیک بین دولت و بخش خصوصی و تشویق به سرمایهگذاریهای اختصاصی در صنایع تولیدی و فناورانه است. ارتقای سطح تحصیلات و مهارتهای کارگران و کارآفرینان از طریق برنامههای آموزشی و آموزش حرفهای، از جمله اقداماتی است که میتواند به بهبود کیفیت و بهرهوری تولید منجر شود.
علاوه بر این، تشویق به تولید محصولات نوآورانه و باکیفیت با استفاده از ابزارهای مالی مناسب، میتواند رشد و توسعه اقتصادی را تسریع کند.
در نهایت، شعار «جهش تولید با مشارکت مردمی» یک فرصت برای توسعه و پیشرفت اقتصادی کشور است که با همت و تلاش مردم و پشتیبانی مقامات دولتی، میتواند به دست آید، اما نباید این شعار تنها به بنر شدن بر سردر ورودی ادارات یا قاب عکسی در اتاق مسئولان و یا نمادی در گوشه تلویزیون محدود شود؛ یادآوری اهمیت این شعار نیاز است اما نباید حواس ما را از اصل این موضوع و اهمیت «تحقق» آن پرت شود.
در راستای اعتمادسازی مردم به دولت همین مهم بس که اگر مردم تحقق شعار سال را در زندگی روزمره و وضع معیشتی خود حس کنند، آنگاه خود با تمام جان و مال وارد این عرصه شده و گوشهای از چرخ تولید را به دست میگیرند تا تولید کشور رو به رشد حرکت کند؛ بنابراین شعار سال را نباید به بنر محدود کرد.
* زهره انتظاری_دانشآموخته اقتصاد دانشگاه یزد