حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
مدیرکل منابع طبیعی استان یزد خبر داد:

شناسایی ۸ هزار منطقه مستعد کاشت در یزد

شناسایی ۸ هزار منطقه مستعد کاشت در یزد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت: با توجه به ظرفیت‌ها، منابع آبی، وضعیت خاک و...، ۸ هزار منطقه مستعد در استان برای کاشت درخت شناسایی شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «یزدرسا»، کمال کریمی عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته منابع طبیعی گفت: نهضت مردمی طرح کاشت یک میلیارد درخت از مهرماه سال گذشته در کشور کلید خورد که سهم استان یزد برای این ۴ سال تولید و کاشت ۱۵ میلیون درخت است. 

وی ادامه داد: علیرغم اینکه هنوز یک ریال اعتبار هنوز به این طرح تعلق نگرفته است، سال گذشته ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تولید نهال داشتیم که متناسب با اقلیم استان یزد همین میزان کشت باید انجام می‌دادیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد با بیان اینکه طرح کاشت یک میلیارد درخت دارای سند پشتیبان و کمیته علمی است، گفت منابع طبیعی به عنوان کمیته اجرایی این طرح در نظر گرفته شده است.

وی افزود: با توجه به ظرفیت‌ها، منابع آبی، وضعیت خاک و...، ۸ هزار منطقه مستعد در استان برای کاشت درخت شناسایی شد و از ۱۱ آذرماه امسال همزمان با کل کشور شروع به کشت درختان کردیم.

کاشت 100 هزار نهال در یزد در قالب طرح غرس یک میلیارد درخت 

کریمی گفت: استان یزد به عنوان پایلوت در ابتدای جاده فولاد آلیاژی هزار هکتار را برای کشت درختان در نظر گرفته است و همزمان ۳ هزار و‌ ۵۰۰ هکتار در ابرکوه درخت کاری انجام شد و درختکاری در ابرکوه،‌ اردکان، میبد، بافق، بهاباد و اشکذر تحت عنوان کمربند سبز تحت پوشش طرح کاشت یک میلیارد درخت قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه ایجاد نهالستان بزرگ یزد را دستور کار داریم، ‌گفت: کاشت سالانه ۳ میلیون و ۷۵۰ درخت در استان یزد با همکاری دهیاری‌ها، شهرداری‌ها و... در استان باید انجام گیرد که تاکنون ۱۰۰ هزار نهال توسط منابع طبیعی کاشته شده است و با توجه به کسری ۱.۵ میلیون کسری در تولید نهال، امسال تولید ۴ میلیون نهال را در دستور کار داریم. 

ارجاع 273 مورد استعلام معادن به منابع طبیعی

کریمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: از تقریبا ۷‌.۳ میلیون هکتار اراضی منابع طبیعی استان یزد، نزدیک ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار تحت اختیار سازمان صمت است و از این میزان ۶۰۰ هزار هکتار پهنه‌ بازشده معادنی‌اند که در حال استخراج هستند. 

وی ادامه داد: امسال ۲۷۳ مورد استعلام معدن در وسعتی به مساحت ۵۱۳ هزار هکتار به اداره منابع طبیعی ارجاع شده است که با ۴۹۴ هکتار آن موافقت شده است.

محمدرضا احمدی مسئول بهره‌برداری گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی استان یزد نیز در این نشست گفت: مراتع استان ۴.۴ میلیون هکتار وسعت دارد که ۶۰ درصد مساحت استان را در برمی‌‌گیرد و پوشش گیاهی آن بیشتر بوته‌زار و درختچه‌زار است.

80 درصد ارزش مراتع استان به حفاظت آب و خاک برمی‌گردد

وی ادامه داد: زندگی 5 هزار از خانوارهای روستایی در استان وابسته به مراتع است و ۷۰۰ هزار دام در این مراتع چرا می‌کنند اما استفاده از مراتع برای چرای دام ۲۰ درصد ارزش مراتع را نشان می‌دهد و ۸۰ درصد ارزش مراتع استان یزد به حفاظت آب و خاک و جلوگیری از فرسایش خاک برمی‌گردد.

احمدی گفت: در کل کشور ایران ۸ هزار گونه گیاهی داریم که ۲ هزار و ۷۰۰ گونه اهمیت دارویی و صنعتی دارند که در استان یزد ۹۳۷ گونه گیاهی در مراتع استان وجود دارند و برخی از این گونه‌ها منحصر به یزد هستند و از این تعداد ۲۰۰ گونه دارویی صنعتی هستند.

یزدی‌ها تحت تأثیر 24 کانون فرسایش بادی

علی زارع رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان یزد نیز در این نشست گفت: سطح کل بیابان‌های استان ۲.۶ میلیون هکتار و از این میزان سطح مناطق تحت فرسایش بادی که منجر به گرد و خاک می‌شود ۱.۹ میلیون هکتار است که از این میزان ۹۷۰ هزار هکتار آن در اطراف شهرها، روستاها، محورهای مواصلاتی و سکونتگاه‌های ماست که در قالب ۲۴ کانون فرسایش بادی زندگی ما را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: یکی‌از مهم‌ترین مناطق بیابانی استان یزد دشت یزد اردکان است که ۷ شهرستان استان و در واقع ۸۰ درصد جمعیت استان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بارندگی در آن کمتر از ۶۰ میلیمتر است، ۴۰ درصد مساحت این دشت بدون پوشش گیاهی است و بیش از ۶۰ درصد کانون‌های بحرانی فرسایشی و بادی استان در این دشت قرار دارد و به طور متوسط در ۳۰ تا ۴۰ سال اخیر سالی نیم متر افت آب زیرزمینی داریم.

زارع ادامه داد: از ابتدای دهه ۵۰ و با سرعت بیشتر دهه ۶۰ بحث مقابله با بیابان در این دشت شروع شد و حدود ۴۲ میلیون هکتار عرصه‌هایی که مستعد بودند و باعث گرد و خاک می‌شدند تحت جنگل‌کاری قرار دادند، به قدری برخی مناطق فرسایش شدید بود که مجبور شدند ۱۴ هزار هکتار از عرصه را مالچ پاشی کنند.

200 روز یزد همراه با گرد و غبار است

وی گفت: براساس مطالعات دانشگاه یزد و براساس آمار ایستگاه هواشناسی تا سال ۷۰ سالانه ۲۰۰ روز همراه با گردو غبار بوده است از سال ۷۰ روند کاهشی بوده تا سال ۸۵ که به ۱۰۰ روز در سال رسید که به دلیل پوشش‌ گیاهی بوده است اما بعد از سال ۸۵ روند صعودی بوده که عمده آن به صنایع، معادن به خصوص معادن شن و ماسه و همچنین خشکسالی‌های پی در پی برمی‌گردد که مجدد نزدیک‌ به ۲۰۰ تا 210 روز همراه با گردو غبار داریم.

رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان یزد گفت: اولین و تنها ایستگاه رسوب سنجی فرسایش بادی کشور در یزد راه‌اندازی شده است، آمار برداشت شده از یک سال نشان می‌دهد در محدوده بیرون از جنگل ۳.۵ تن خاک در واحد مترمربع در سال دبی یا مسیر حرکت خاک به سمت شهر بوده است اما این میزان خاک در محدوده جنگل ۳۵ کیلوگرم بوده است که نشان می‌دهد که ایجاد پوشش گیاهی ۱۰۰ برابر فرسایش خاک را کم و حرکت شن را متوقف کرده است.

 عامل ۶۰ درصد بیابان‌زایی در استان یزد انسانی است 

زارع ادامه داد: در سال جاری اداره کل منابع طبیعی در بحث بیابان‌زدایی به عنوان اداره برتر شناخته شده و سه سال پیاپی استان یزد در بحث بیابان‌زدایی بوده است که البته پروژه‌های بیابان‌زدایی با انسجام سازمانی، جلب مشارکت محلی و ایجاد کارگروه‌ها و مشارکت جوامع محلی انجام گرفته است. 

وی تصریح کرد: بیابان‌زایی قبل از دهه ۷۰ اراضی لخت و بدون پوشش، دشت‌های رسی، اراضی کویری و تپه‌های ماسه‌ای بوده است اما الان بیابان‌زایی سطح‌ باز شده معادن، جاده‌های خاکی دسترسی، محل تجمع زباله‌های شهری و معدنی، اراضی زراعی و باغی تغییر کاربری داده شده، اراضی رها شده و مراتع تخریب شده است و در واقع اکنون عامل ۶۰ درصد بیابان‌زایی در استان انسانی است و به دست خودمان در حال انجام است.

ایجاد 250 شغل دائم در قالب طرح ترسیب کربن در خاتم

زارع با بیان اینکه طرح ترسیب کربن یکی‌از راه‌های بیابان‌زدایی است، گفت: این طرح از سال ۹۳ در ابرکوه در ۱۱ روستا و از سال ۹۶ در دو شهرستان خاتم و مروست در حال انجام است.

وی ادامه داد: ترسیب کربن ابتدا جامعه را شناسایی می‌کند و‌ مشکلاتی که باعث بیابان‌زایی شده است را بررسی می‌کند‌ و در هشت روستای خاتم که بیشتر جمعیت آن اتکای زیادی به دامپروری و مرتع‌داری داشتند و موجب تخریب جنگل بود، طرح ترسیب کربن وسعتی به مساحت ۱۰۰ هزار هکتار بود را پوشش داد و برای هر روستا صندوق اعتباری خرد تشکیل شد.

زارع گفت: در مجموع هست صندوق اعتباری خرد در قالب ۶۴ گروه تشکیل و ۸۰۰ نفر عضو شدند و ماهانه جلسه‌ای با حضور آنها برگزار می‌شود و با کمک مردم و مطالعات پایه برای هر روستا سند معیشت براساس پتانسیل‌های بالقوه و بالفعل تشکیل شد و ۱۶ رسته در بخش کشاورزی، صنایع تبدیلی، مرتع‌داری و دامپروری، صنایع دستی، بوم‌گردی بررسی شد و برای اجرای این ۱۶ رسته ۸ هزار و ‌۵۰۰ نفر ساعت آموزش برگزار شد.

وی ادامه داد: به طور کلی ۲۵۰ شغل دائم‌ در هشت روستای خاتم ایجاد و ۴۴۰ شغل فصلی در دوره برداشت ایجاد شد و در این زمینه از کاشت گل محمدی، انغوزه و انجیر استهبان در مراتع رها شده توسط بهره برداران و کشاورزان بهره بردیم.

کاهش 6 درصدی تصرف اراضی منابع طبیعی یزد نسبت به سال گذشته

سعید زارع فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان یزد نیز در این نشست گفت: امسال ۲۵۰ فقره پرونده قضایی در زمینه ماده ۵۵ به مساحت ۸۱۸ هکتار تشکیل شده است و جلوگیری از تخریب و رفع تصرف در قالب اجرای تبصره یک ماده ۵۵ نیز ۵۴ فقره در سطح استان به مساحت ۵۲ هکتار بوده است.

وی با کاهش ۶ درصدی تصرفات اراضی منابع طبیعی در استان یزد نسبت به سال گذشته ادامه داد: در این مدت احکام قضایی رفع تصرف و تجاوز نیز برای ۱۰۳ فقره پرونده به مساحت ۴۰ هکتار اجرا شده و در مجموع در ۱۱ ماهه امسال ۹۲ هکتار از اراضی منابع طبیعی در استان رفع تصرف شده است.

زارع اضافه کرد: در این مدت چرای غیرمجاز دام ۱۱ فقره به تعداد ۲ هزار و ۷۵۰ رأس واحد دامی بوده است و کشفیات مواد قاچاق ۷ هزار و ۴۵ کیلوگرم محصولات فرعی از قبیل بنه، پسته کوهی، آویشن و آنغوزه بوده است.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از