
رئیس سازمان بهزیستی یزد مطرح کرد:
بهزیستی سازمانی غریب اما با رسالتی بزرگ
رئیس سازمان بهزیستی یزد گفت: با شروع هفته بهزیستی و بررسی آمار آسیبهای اجتماعی متوجه میشویم که آسیبهای اجتماعی در استان یزد نهتنها تثبیت نشده بلکه روند افزایشی را نشان میدهد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، نادر هومنیان صبح امروز در نشست با اصحاب رسانه به مناسبت هفته بهزیستی گفت: سیاست سازمان بهزیستی سیاست درهای باز و فرشهای قرمز است و ما از انتقادات سازنده جهت بهبود عملکرد این سازمان استقبال میکنیم.
وی ادامه داد: تمام افراد جامعه در مقابل حوزه اجتماعی مسئول هستند و اصحاب رسانه به عنوان یک راهنما باید نقشه راه را ترسیم کنند و به فعالیتهای بهزیستی در راستای حل مشکلات اجتماعی استان یزد جهت بدهند.
رئیس سازمان بهزیستی یزد تصریح کرد: با شروع هفته بهزیستی و بررسی آمار آسیبهای اجتماعی متوجه میشویم که آسیبهای اجتماعی نهتنها تثبیت نشده بلکه روند افزایشی را نشان میدهد و ما باید با استفاده و کمک از صاحبان اندیشه و تمام افرادی که دلسوز بوده و علم به کار دارند یک سند چشمانداز نوین در حوزه اجتماعی ترسیم کنیم.
افتتاح مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی در یزد همزمان با هفته بهزیستی
وی افزود: با آغاز هفته بهزیستی در استان یزد، مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی نیز افتتاح میشود این مرکز که تجهیزات اولیه آن فراهم شده، باهدف بررسی و حل مسائل اجتماعی بومی استان احداث شده است هرچند تجهیزات این مجموعه هنوز کامل نیست، اما برای شروع فعالیت مناسب ارزیابی شده و برنامهریزیهای لازم برای توسعه آن انجام شده است.
تفاهمنامههای همکاری برای حل مسائل اجتماعی
وی اذعان داشت: تفاهمنامههایی با جهاد دانشگاهی، شهرداری و سازمان مدیریت منعقد شده تا با تمرکز بر اولویتهای استانی، راهکارهایی برای حل مسائل و آسیبهای اجتماعی تدوین شود مسائل اجتماعی یزد ممکن است با استانهای همجوار متفاوت باشد و از این رو، سند توسعه اجتماعی استان باید کاملاً بومیسازی شود.
مشارکت امروز، توانمندسازی فردا
این مقام مسئول ادامه داد: شعار امسال هفته بهزیستی مشارکت امروز توانمندسازی فردا اعلام شده است و باید گفت که سرمایهگذاری در بهزیستی، سرمایهگذاری برای آینده جامعه است. با توجه به میانگین عمر ۶۶ سال برای مردان و ۶۹ سال برای زنان در ایران، و شروع سالمندی از ۶۰ سالگی، توجه به سالمندان و معلولان بهعنوان بخشی از جامعه آینده این کشور ضروری است همچنین سالمندان بهعنوان ذخایر ارزشمند جامعه لازم است تا در کنار جوانگرایی از تجربیات آنان نیز استفاده شود چرا که از قدیم گفتهاند آن چیزی که پیر در خشت خام میبیند جوان نمیبیند.
قانون حمایت از معلولان و چالشهای اجرایی
وی با اشاره به قانون حمایت از معلولان و وجود موانع اجرایی به دلیل کمبود اعتبارات در استان یزد افزود: از ۳۰ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی در استان، ۱۴ هزار نفر دارای معلولیت شدید و خیلی شدید هستند که تنها بخشی از آنها مشمول حمایتهای این قانون میشوند نبود بودجه کافی، حتی برای تأمین هزینههای اولیه مانند سمعک، از جمله مشکلات ناشی از کمبود اعتبار هست که سازمان بهزیستی یزد با آن دست و پنجه نرم میکند همچنین، عدم برگزاری شورای مشارکت استان به مدت پنج سال که رئیس آن استاندار است، از دیگر چالشهای بهزیستی بوده و ما پیگیر تشکیل این جلسه در استان هستیم.
نقش خیران و واگذاری فعالیتها
این مقام مسئول ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد فعالیتهای بهزیستی یزد در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی واگذار شده و حمایت خیران نقش کلیدی در پیشبرد فعالیتهای بهزیستی دارد همچنین یزد را میتوان یکی از استانهای پیشرو در مشارکت خیران دانست و لازم است با همکاری اصحاب رسانه خیران بیشتری برای پیشبرد اهداف بهزیستی در استان یزد شناسایی و جذب شوند.
بهزیستی غریبتر از همیشه در یزد
وی گفت: مهمترین چالش بهزیستی یزد، مظلومیت این سازمان و شناخت نادرست مردم از آن است بسیاری هنوز بهزیستی را صرفاً به مرکز نگهداری بیماران روانی مزمن میشناسند که این دیدگاه به دلیل ضعف در اطلاعرسانی ایجاد شده است و درست نیست.
این مقام مسئول اذعان داشت: در طرح تنبلی چشم یک هزار و ۸۰۰ نفر مورد پایش قرار گرفتند که اینها افرادی بودند که از سال گذشته شناسایی شده و در این مرحله روند درمان را طی کردند همچنین لازم به ذکر است که در سال ۱۴۰۳ حدود ۶۶ هزار نفر باید در این طرح شرکت میکردند که تنها ۳۶ هزار نفر مورد سنجش قرار گرفتن حیطه فعالیتهای بهزیستی بسیار گسترده است و از هرکس که گرهای از کار مردم و بهزیستی باز کند ما از آن استقبال میکنیم.
طرحهای مشترک بهزیستی با آموزش و پرورش
وی تصریح کرد: بهزیستی یزد در همکاری با آموزش و پرورش، طرحهایی مانند نماد، و خاتم و... را برای پیشگیری از آسیبهایی مانند خودکشی و افسردگی اجرا کرده است .
بهزیستی باید یک وزارتخانه داشته باشد
هومنیان ادامه داد: یک کارگروههای پنجگانه بهزیستی در سطح کشور تشکیل شده تا پیشنهادات استانی برای ارائه به دولت جمعآوری و در سطوح بالاتر پیگیری شود بهزیستی وصله ناجور وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی است و برخی فعالیتها را نیز بهصورت مشترک با کمیته امداد انجام میدهد و لازم است که یک وزارتخانه برای این سازمان در نظر گرفته شود و آسیبهای اجتماعی بهاندازهای مهم است که ضرورت این کار را مشخص کند.
وی اظهار کرد: فعالیتهای بهزیستی از نوع فعالیتهای حکومتی است و قابلیت واگذاری ندارد در سال ۱۳۹۷ بهصورت پایلوت شیرخوارگاه را به بخش خصوصی واگذار کردیم که حاشیههایی را با خود به همراه داشت و مجدداً این مجموعه به دلیل پرهزینه بودن به بخش دولتی بازگشت.
ساماندهی کودکان کار و متکدیان در یزد
این مقام مسئول با تأکید بر ساماندهی کودکان کار، خیابانی و متکدی در استان یزد گفت: در سال گذشته، ۱۸۵ کودک کار، خیابانی و متکدی در یزد ساماندهی شدند که اکثر این کودکان از اتباع غیرقانونی هستند و تنها یک مورد متکدی بومی شناسایی شده است که این کودکان پس از قرنطینه و انجام آزمایشها حداکثر تا ۴۲ روز با حکم قضایی در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند.
وی افزود: برخی مسئولان نیرو انتظامی فکر میکنند که بهزیستی زندانبان است برای همین کودکان خلافکار و مجرم جامعه را میگیرند و به مراکز نگهداری بهزیستی میآورند و این موضوع میتواند آسیبی جدی به این کودکان که در کنار هم قرار میگیرند ایجاد کند.
لزوم مسئولیت اجتماعی صنایع
این مقام مسئول بیان داشت: برخی از صنایع در حوزه مسئولیتهای اجتماعی شانه خالی کرده و آن طور که باید و شاید وظیفه خود را به جا نمیآورند.
وی با اشاره به برنامههای سازمان بهزیستی یزد در هفته بهزیستی گفت: همزمان با هفته بهزیستی، برنامههای متنوعی در استان یزد برای توانمندسازی گروههای هدف و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی کلید خورده است از افتتاح مراکز تخصصی تا ارائه خدمات حمایتی به زنان سرپرست خانوار، معلولان و سالمندان، بهزیستی یزد در تلاش است تا با همکاری خیران و رسانهها، آیندهای روشنتر برای جامعه رقم بزند.
افتتاح 3 مرکز تخصصی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی
هومنیان از افتتاح سه مرکز تحقیقاتی در استان یزد خبر داد و افزود: مرکز تحقیقات سالمندی در اردکان، مرکز تحقیقات ژنتیک در میبد و مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی در یزد با هدف شناسایی اولویتهای آسیبهای اجتماعی در استان ایجاد و نوسازی شده تا بتوانیم با شناسایی این آسیبهای راهکارهایی متناسب با بوم استان ارائه کنیم.
وی با اشاره به افتتاح اولین مرکز اوتیسم استان در ابتدای ورودی روستای شحنه بیان داشت: در نظر داریم مجموعهای جامع با ۶ پردیس فاخر در یزد ایجاد کنیم که شامل تمام خدمات بهزیستی از جمله خانههای کوچک، مراکز نگهداری روزانه، شبانه و شبانهروزی، کمپهای ترک اعتیاد، و خدمات بازتوانی برای کودکان اوتیسم و... است و احداث این پروژه در خاورمیانه بینظیر بوده و این کار با حمایت خیران در حال اجرا است.
حمایت از زنان سرپرست خانوار و معلولان
این مقام مسئول گفت: برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و افراد دارای معلولیت، وامهای تبصرهای تا سقف ۱۵۰ میلیون تومان از اعتبارات استانی و کشوری در اختیار افراد تحت پوشش قرار میگیرد، به شرطی که تمام مراحل بدون مشکل پیش برود همچنین دومین اقدامی که در این راستا صورتگرفته این است که پرداخت حق بیمه افرادی است که به طور خویشفرما و تحت پوشش بهزیستی بیمه خود را پرداخت میکنند همچنین ۲۰ درصد از بیمه افرادی که مشغول به کار هستند به کارفرمایان آنها تعلق میگیرد تا اشتغال این گروهها تقویت شود.
زنگ خطر طلاق در یزد به صدا درآمد
وی با اشاره به آمار طلاق در استان یزد اظهار کرد: آمار ۳۳ درصدی طلاق در استان یزد نشان میدهد که از هر سه ازدواج یک ازدواج به طلاق ختم میشود و این آمار نگرانکنندهای برای استان یزد است و در این سالها قبح عمل طلاق میان مردم شکسته شده و از یک آسیب اجتماعی تبدیل به یک پدیده اجتماعی شده است و پیشگیری از آن نمیشود با نسخههای قدیمی پیش رفت.
وی بیان داشت: مرکز ۱۴۸۰ بهزیستی بهصورت کاملاً رایگان و به طور ۲۵ ساعته در اختیار مردم است و هر زمان که مردم بخواهند میتوانند با این مرکز تماس گرفته و از خدمات آن استفاده کنند که متأسفانه این امر در میان جامعه مغفول مانده و بسیاری از افراد از وجود چنین خدماتی ناآگاه هستند.
این مقام مسئول ادامه داد: در سالهای آتی با پدیده سالمند زن تنها در استان یزد روبرو خواهیم شد و برای چنین موضوعاتی برنامهریزیهایی را انجام دادیم همچنین در سال ۱۳۹۶ اعلام کردیم که هیچ کودک ناشنوا در یزد وجود ندارد؛ اما الان متأسفانه ۱۳۰ کودک ناشنوا و کمشنوا در استان داریم.
وی تصریح کرد: تعداد کل افرادی که در حوزه توانبخشی با بعد خانواده از بهزیستی خدمت میگیرند ۹۸ هزار و ۱۴۹ نفر است و تعداد خانواری که از بهزیستی خدمت میگیرند بیش از ۴۸ هزار خانوار است همچنین تعداد کل سالمندان استان یزد ۱۳۰ هزار نفر است که زا این تعداد ۱۶ هزار و ۴۵۹ نفر از بهزیستی خدمت میگیرند و از این ۱۶ هزار، ۶ هزار و ۵۱ سالمند معلول در استان یزد داریم.
وی با بیان تعداد افراد دارای معلولیت شناسایی شده در استان یزد گفت: تا کنون ۲۹ هزار و ۷۶۸ فرد دارای معلولیت در استان یزد شناسایی شده که از این تعداد ۱۹ هزار و ۶۲۹ نفر مستمری دریافت کرده و ۷۶۵ نفر از این افراد حق پرستاری ضایع نخاعی دریافت میکنند که چیزی حدود چهار میلیون تومان است و بهموازات حق پرستاری یک هزار و ۷۶۵ فرد معلول در خانواده داریم که تاکنون شناسایی شدهاند.
وی با اشاره به صف انتظار مستمریبگیران بهزیستی اظهار کرد: یک هزار و ۲۹۵ نفر در صف انتظار دریافت مستمری از بهزیستی هستند همچنین ۲۲ مرکز شبانه توانبخشی و خانههای کوچک بهزیستی در استان وجود دارد و بیش از ۹۰۰ نفر در این مراکز نگهداری میشوند که بیشترین آمار متعلق به زنان است و لازم به ذکر است که این مراکز در کل استان و محلات پراکنده بوده و کل استان را پوشش میدهند.
هومنیان گفت: ۴۱ مرکز ویزیت و مراقبت در منزل وجود دارد که بیش از یک هزار نفر از این مراکز خدمت میگیرند همچنین ۷۸ مرکز روزانه در استان وجود دارد که ۳ هزار و ۱۰۴ نفر از این مراکز خدمت میگیرند.
وی افزود: ۴۸۸ مرکز مجوزدار وابسته به بهزیستی در استان یزد فعالیت دارند که بیشترین آن با ۲۳۷ مرکز متعلق به شهرستان یزد و کمترین آن با چهار مرکز متعلق به شهرستان مروست است.
این مقام مسئول با اشاره به برخی دیگر از اقدامات بهزیستی یزد در هفته بهزیستی بیان داشت: کلنگزنی فاز 2 نیروگاه هزار خورشید ماندگار، اورژانس اجتماعی شهرستان زارچ و مسکن دو معلولیتی شهرستان بافق در دستور کار است همچنین افتتاح مرکز همایش تحقیقات آسیبهای اجتماعی مهتاب، نمایشگاه توانمندیهای معلولان در زارچ، افتتاح مرکز اوتیسم یزد، مرکز توانمندسازی صیانت اجتماعی معتادان بهبودیافته مرد، مرکز مشاوره فردا در مروست، کارگاه توانمندسازی سالمندان در هرات، مرکز توانبخشی محبت در میبد و افتتاح یک مرکز دندانپزشکی خیری برای کودکان معلولیت در این هفته افتتاح میشوند.
وی اظهار کرد: پروژه احداث مرکز دندانپزشکی برای معلولان از سال ۱۳۹۶ آغاز شده که به دلیل عدم تأمین اعتبار به مشکل خورده و پروژه متوقف شد و اکنون خیر دیگری کار ساخت و تکمیل این پروژه را به عهده گرفته است.
هومنیان گفت: در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶ هزار تماس با خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی استان یزد به ثبت رسیده است که این آمار در سهماهه اول سال ۱۴۰۴، ۲ هزار و ۳۴ مورد بوده است همچنین خدمات سیار اجتماعی داده شده در سال ۱۴۰۳، ۸ هزار و ۳۶۲ مورد بوده که این آمار در سهماهه اول ۱۴۰۴، ۲ هزار و ۱۲۹ مورد گزارش شده است همچنین در سال ۱۴۰۳، ۲ هزار و ۴۸۵ پرونده مداخله در بحران تشکیل شده که این آمار در سهماهه اول سال ۱۴۰۴، ۷۲۱ مورد گزارش شده است.
وی افزود: تعداد کودکانی که به سرپرستی گرفته شدهاند در سال ۱۴۰۳، ۳۳ مورد بوده که این آمار در سهماهه اول سال ۱۴۰۴، ۱۱ فرزند گزارش شده است همچنین تعداد فرزندان غیرقانونی در سال ۱۴۰۳ نیز ۴۱ نفر بوده است.
وی با اشاره به تعداد افراد منتظر در صف به سرپرستی گرفتن فرزند گفت: در سال ۱۴۰۲، ۱۳۹ نفر، در سال ۱۴۰۳، ۱۸۲ نفر و در مجموع ۳۲۳ نفر در صف انتظار فرزندخواندگی هستند و ما در استان ۱۵۵ فرزند سه تا ۱۸ سال داریم که بیشترین تقاضا مربوط به سرپرستی گرفتن فرزند دختر است و لازم است که تمام مراحل بهصورت قانونی برای گرفتن فرزند طی شود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!