حالت تاریک
چهارشنبه, 12 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
گام مؤثر یزد برای آینده‌ای سبزتر
یزد الگوی موفق در مدیریت پسماند می‌شود؟

گام مؤثر یزد برای آینده‌ای سبزتر

تفکیک زباله در مبدأ، بازیافت و تولید کود کمپوست از جمله روش‌های نوین در مدیریت پسماند در شهرهاست که در یزد اقدامات متعددی برای آن انجام گرفته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، مدیریت پسماند یکی از چالش‌های بزرگ شهرهای امروزی است که با رشد جمعیت و افزایش تولید زباله‌ها، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. روش‌های نوین در مدیریت پسماند به دنبال کاهش حجم زباله‌ها، حفظ منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست هستند. از جمله این روش‌ها می‌توان به تفکیک زباله در مبدأ، بازیافت و تولید کود کمپوست اشاره کرد.

تولید روزانه 330 پسماند در یزد

محمدرضا برزگر، رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد در گفتگو با خبرنگار یزد رسا در زمینه میزان تولید پسماند در شهر یزد گفت: روزانه به طور متوسط در حدود ۳۰۰ تا ۳۳۰ تن پسماند در شهر یزد توليد می‌شود و در واقع روزانه به ازای هر شهروند یزدی، 570 گرم زباله تولید می‌شود.

وی ادامه داد: حدود ۶۹ درصد از زباله تولیدی در شهر یزد پسماند تر و ۳۱ درصد آن را پسماند خشک تشکیل می‌دهد که در حدود ۱۰ الی ۱۴ درصد از پسماند خشک قابل بازیافت است و بازیافت پسماند خشک در صنایع تبدیلی مربوطه صورت می‌پذیرد و تقریباً 20 درصد از پسماند خشک که قابلیت بازیافت ندارند دفن می‌شوند.

پردازش پسماند تولیدی در یزد

برزگر با اشاره به مدیریت پردازش پسماند در استان یزد ادامه داد: کارخانه پردازش پسماند از سال ۱۴۰۱ در یزد راه‌اندازی شده است و در حال حاضر کل پسماند خانگی به میزان روزانه تقریباً 300 تن زباله به مرکز مذکور انتقال پیدا می‌کنند و پردازش صورت می‌گیرد.

وی افزود: در این کارخانه مواد قابل بازیافت مانند کاغذ، پلاستیک، فلزات و کلیه زباله‌های خشک جداسازی می‌شود و در بخش دیگر این خط جداسازی مواد آلی پسماندهای خانگی که تقریباً ۷۰ درصد زباله‌های تولیدی یزد را تشکیل می‌دهد به واسطه فرایندی که در خط پردازش وجود دارد انجام می‌شود در ضمن بازیافت لاستیک و سرشاخه‌های حاصل از هرس درختان نیز در شهر یزد با مشارکت بخش خصوصی در حال انجام هست.

تفکیک زباله در مبدأ یکی از روش‌های کلیدی در مدیریت پسماند است. این فرآیند شامل جداسازی زباله‌های خشک (مانند پلاستیک، شیشه و فلز) از زباله‌های تر (مانند مواد غذایی و سایر مواد آلی) است. با انجام این کار، امکان بازیافت زباله‌های خشک فراهم می‌شود و می‌توان آن‌ها را به مواد اولیه برای تولید محصولات جدید تبدیل کرد. این امر نه تنها به کاهش حجم زباله‌ها کمک می‌کند بلکه به کاهش نیاز به منابع جدید نیز منجر می‌شود.

سامانه «بازپس» طرح تفکیک پسماند از مبدأ در شهر یزد

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد با اشاره به اقداماتی که در این زمینه در یزد انجام گرفته است، گفت: تفکیک پسماند از مبدأ در شهر یزد از ابتدای سال جاری به صورت هوشمند و بر بستر منظومه خدمات یکپارچه یزد من (سامانه بازپس) صورت می‌پذیرد و در حال حاضر بیش از ۱۵ هزار خانوار یزدی در طرح مشارکت دارند.

وی ادامه داد: شهروندان با ایجاد حساب شهروندی در سامانه یزد من و به بخش سامانه «بازپس»  وارد شده و درخواست تحویل پسماند خشک در منزل یا محل کار خود را ثبت کنند، کارکنان مربوطه با توجه به زمانبندی که توسط شهروند انتخاب شده به نشانی شهروند مراجعه و پسماند خشک را دریافت و در قبال آن کیف پول شهروندی آن‌ها در این سامانه شارژ می‌شود و حتی می‌توانند مبلغ را حساب بانکی خود منتقل کنند.

دوره 3 ماهه تولید کود کمپوست 

برزگر با اشاره به مزایای استفاده از سامانه «بازپس» برای جمع‌آوری زباله‌های خشک خانگی عنوان کرد: این طرح علاوه بر اینکه دوره‌گردی و زباله‌گردی را در شهر کاهش می‌دهد از دفن پسماندهای با ارزش جلوگیری می‌کند و روشی سرریع و آسان برای تفکیک زباله‌های خشک محسوب می‌شود از طرفی دیگر شهروندان نیز از این طریق منتفع می‌شوند و با مبلغی که در حساب شهروندی آن‌ها قرار می‌گیرد می‌توانند از خدمات شهرداری مانند تهیه بلیت برای استفاده از شهر بازی‌ و یا تهیه بلیت اتوبوس و سایر خدمات استفاده کنند.

تولید کود کمپوست از زباله‌های تر نیز یکی دیگر از روش‌های نوین در مدیریت پسماند است. با استفاده از مواد آلی مانند باقی‌مانده‌های غذا و گیاهان، می‌توان کود کمپوست تولید کرد که به عنوان یک منبع غذایی طبیعی برای خاک عمل می‌کند. این کود نه تنها باعث بهبود کیفیت خاک می‌شود بلکه به حفظ رطوبت و افزایش حاصل‌خیزی آن کمک می‌کند.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد با اشاره به اقدامات انجام شده در این زمینه با بیان اینکه تمام پسماند تر تولیدی در یزد به خط تولید کود کمپوست منتقل می‌شود، گفت: فرآیند تولید کود کمپوست در شهر یزد شروع و تجهیزات مربوطه خریداری و نصب شده است و تقریباً 50 روز است که خط تولید کود کمپوست در شهر یزد راه‌اندازی شده و فرایند آن در حال انجام است.

تولید اولین کود کمپوست در یزد

وی ادامه داد: با توجه به اینکه فرایند تبدیل پسماند تر یا همان مواد آلی به کود کمپوست تقریباً بیش از سه ماه طول می‌کشد و شروع این فرایند در یزد به 50 روز پیش برمی‌گردد تقریباً اواخر بهمن‌ماه یا اوایل اسفندماه امسال اولین کود کمپوست در یزد تولید می‌شود و محصول نهایی حاصل از تبدیل مواد آلی به مود کمپوست در یزد به دست می‌آید.

اهمیت بازیافت و تولید کود کمپوست در کاهش آلودگی، حفظ منابع طبیعی و ایجاد یک چرخه پایدار در مدیریت پسماند بسیار بالاست. با توجه به تغییرات اقلیمی و بحران‌های زیست‌محیطی، استفاده از این روش‌ها به عنوان راهکارهایی مؤثر برای آینده‌ای پایدار ضروری است. بنابراین، آگاهی‌رسانی به جامعه و تشویق مردم به مشارکت در این فرآیندها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از