حالت تاریک
یکشنبه, 04 آبان 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری یزد رسا هستید؟
افزایش قیمت‌ها، مهمان ناخوانده این روزهای بازار یزد
یزدرسا گزارش می‌دهد؛

افزایش قیمت‌ها، مهمان ناخوانده این روزهای بازار یزد

در هفته‌های اخیر، بازار پروتئین یزد زیر سایه گرانی‌ها نفس می‌کشد؛ جایی که قیمت گوشت، مرغ و تخم‌مرغ با فشار کمبود نهاده‌های دامی و ناهماهنگی‌های زنجیره تأمین، فشار بیشتری بر سفره‌های مردم وارد کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»،  ویترین قصابی‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی یزد در هفته‌های اخیر، بیش از آنکه نمایانگر تنوع محصولات باشد، آیینه‌ای از فشارهای روزافزون بر دوش مصرف‌کنندگان است. قیمت‌های رو به صعود گوشت، مرغ، تخم‌مرغ و سایر اقلام پروتئینی، دیگر صرفاً اعداد روی تابلوهای قیمت نیستند؛ بلکه نشانه‌هایی از تنگنای معیشتی‌اند که هر روز ملموس‌تر می‌شوند. این گرانی‌ها، نه نتیجه نوسانات معمول بازار، بلکه بازتاب زنجیره‌ای از مشکلات ساختاری‌ست؛ از کمبود نهاده‌های دامی و ناهماهنگی در عرضه تا سیاست‌گذاری‌هایی که با واقعیت‌های بازار همخوانی ندارند.

تلاطم بازار پروتئین با چالش نهاده‌ها

بازار محصولات پروتئینی یزد در مهرماه ۱۴۰۴، همچنان درگیر نوسانات شدیدی است که ریشه در مشکلات تأمین نهاده‌های دامی و ناهماهنگی‌های زنجیره عرضه دارد. افزایش هزینه‌های تولید، به‌ویژه در تأمین خوراک دام نظیر جو، سویا و ذرت، فشار را بر تولیدکنندگان افزایش داده و سایه‌ای سنگین بر آینده بازار پروتئین در این استان انداخته است. این شرایط، همراه با کاهش عرضه در برخی اقلام و نبود نظارت مؤثر، قیمت‌ها را به سطوحی رسانده که تأمین نیازهای اولیه برای بسیاری از خانوارهای یزدی دشوار شده است.

افزایش پیوسته قیمت گوشت گوسفندی

گوشت گوسفندی، یکی از اقلام اصلی سبد خانوار یزدی، در مهرماه ۱۴۰۴ روند افزایشی خود را ادامه داد. میانگین قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی در شهریورماه ۷۴۳ هزار تومان بود که در ابتدای مهر به ۷۷۰ هزار تومان رسید. این قیمت در هفته سوم مهر به ۸۲۰ هزار تومان افزایش یافت. در بازار مرکز استان و شهرستان‌ها، قیمت گوشت گرم گوسفندی بین ۷۰۰ تا ۸۵۰ هزار تومان در نوسان بود.

شهرستان بافق با ثبت قیمت ۹۰۰ هزار تومان بالاترین نرخ و مروست با ۷۰۰ هزار تومان پایین‌ترین قیمت را به خود اختصاص دادند.

گرانی مرغ در گرمای یزد

قیمت گوشت مرغ در استان یزد از میانگین ۱۳۱ هزار تومان در شهریور، در مهرماه به ۱۳۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. در بازه ۱۵ تا ۲۱ شهریور، خاتم و مروست با ۱۵۴ هزار تومان بالاترین و اشکذر با ۱۳۲ هزار تومان پایین‌ترین قیمت را ثبت کردند. افزایش قیمت مرغ به عواملی چون کاهش جوجه‌ریزی، گرمای هوا و بالا رفتن هزینه‌های تولید نسبت داده می‌شود. این شرایط، تولیدکنندگان را به سمت مدیریت عرضه سوق داده و شکاف بین عرضه و تقاضا، قیمت‌ها را فراتر از نرخ‌های مصوب برده است.

نوسانات قیمت تخم‌مرغ در بازار یزد

تخم‌مرغ نیز در یزد از موج گرانی بی‌نصیب نمانده است. تخم‌مرغ معمولی (عمده) از میانگین ۷۲ هزار تومان در شهریور، در هفته اول مهر به ۸۲ هزار تومان و در هفته دوم به ۸۵ هزار تومان رسید. این قیمت در هفته سوم ثابت ماند و در هفته آخر مهر با کاهش ۵ هزار تومانی به ۸۰ هزار تومان رسید. برای مصرف‌کننده، تخم‌مرغ معمولی از ۸۰ هزار تومان در شهریور به ۹۲ هزار تومان در هفته اول مهر، ۹۳ هزار تومان در هفته دوم و سوم، و نهایتاً ۸۸ هزار تومان در هفته آخر مهر رسید.

تخم‌مرغ سیمرغ (عمده) نیز از ۷۸ هزار تومان در شهریور، در هفته اول مهر به ۸۱ هزار تومان و در هفته دوم به ۸۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسید و تا پایان ماه ثابت ماند. برای مصرف‌کننده، این محصول از ۸۲ هزار تومان در شهریور به ۹۰ هزار تومان در هفته اول مهر، ۹۵ هزار تومان در هفته دوم و سوم، و ۹۴ هزار تومان در هفته آخر مهر رسید.

در سطح شهرستان‌ها، تخم‌مرغ معمولی در بهاباد با ۱۰۲ هزار تومان گران‌ترین و در بافق با ۸۳ هزار تومان ارزان‌ترین بود. تخم‌مرغ سیمرغ نیز در میبد با ۱۰۸ هزار تومان بالاترین و در مروست با ۸۲ هزار تومان پایین‌ترین قیمت را داشت.

شیر خام در مراکز عرضه عمده یزد تا ۳۵ درصد گران‌تر شده و قیمت هر کیلوگرم مرغ به‌صورت رسمی به ۱۳۵ هزار تومان رسیده است. کنسرو ماهی ساده ۱۸۰ گرمی نیز از ۱۰۸ هزار تومان در خرداد به ۱۲۰ هزار تومان در پایان شهریور و ۱۵۴ هزار تومان در ۲۱ مهر افزایش یافته است. ستاد تنظیم بازار قیمت تخم‌مرغ درب مرغداری را ۷۷ هزار تومان مصوب کرده، در حالی که این رقم در ابتدای سال ۶۳ هزار تومان بود.

چشم‌انداز صعودی قیمت دام زنده در یزد

بر اساس جدول قیمت دام زنده در ۲۸ مهر ۱۴۰۴، بازار دام یزد در شرایط پرنوسانی قرار دارد. افزایش هزینه‌های نهاده‌ها و فشار تقاضا، قیمت دام زنده را در مسیری صعودی قرار داده و پیش‌بینی‌ها حاکی از تداوم این روند در روزهای آینده است.

فشار گرانی بر سفره‌های یزدی‌ها

آنچه از بازار پروتئین یزد در مهرماه ۱۴۰۴ برمی‌آید، تصویری از یک بحران تدریجی است که بیش از آنکه نتیجه نوسانات فصلی باشد، از مشکلات ساختاری در زنجیره تأمین، ناهماهنگی در تخصیص نهاده‌ها، و نبود نظارت مؤثر نشئت می‌گیرد. افزایش هزینه‌های تولید، اختلال در عرضه، و سیاست‌گذاری‌های ناکارآمد، فشار را بر مصرف‌کنندگان یزدی دوچندان کرده است

در این میان، تثبیت قیمت‌ها یا حتی کاهش آن‌ها، نیازمند بازنگری جدی در مدیریت زنجیره تأمین و اتخاذ تصمیم‌های هماهنگ است. بدون اصلاح این رویه‌ها، نه‌تنها امیدی به بهبود شرایط نیست، بلکه گرانی‌های بعدی نیز دور از انتظار نخواهد بود. ادامه این روند، بیش از شاخص‌های اقتصادی، معیشت روزمره مردم یزد را نشانه گرفته و سفره‌های خانوار را هر روز کوچک‌تر می‌کند.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!